Mlađe seniorke

Ema Sgardelli i Laura Lisac uzdanice riječkog karatea na EP-u: “Želja zvana medalja na ciparskom ispitu”

Ivana Vaupotić

VELIKA OČEKIVANJA - Laura Lisac i Ema Sgardelli/Foto A. KRIŽANEC

VELIKA OČEKIVANJA - Laura Lisac i Ema Sgardelli/Foto A. KRIŽANEC

Mislim da sam prošle godine stekla puno iskustva, od sebe imam velika očekivanja i znam da to mogu. No, moj cilj je, prije svega, uživati - kaže Ema, prošlogodišnja viceprvakinja Europe do 50 kilograma



RIJEKA Ema Sgardelli (Champion, do 50 kg) i Laura Lisac (Sokol, do 61 kg) još jednom će biti uzdanice riječkog karatea na velikom natjecanju. Ovaj put na Europskom prvenstvu za kadete, juniore i mlađe seniore, koje će se od danas do nedjelje održati u Larnaci. A obje od ciparskog ispita imaju velika očekivanja.


– Očekivanja su velika s obzirom na sve prošlogodišnje rezultate koje sam ostvarila. No, ne želim si dopustiti da zbog sjajne sezone pomislim da ne mogu izgubiti borbu, već moram ostati ponizna jer je po mojem mišljenju teže je držati kontinuitet na vrhu nego doći do medalje – kaže Ema Sgardelli, karatistica Championa, iza koje je mlađeseniorska premijera za pamćenje.


Osamnaestogodišnja Riječanka prošle je godine na seniorskom europskom prvenstvu zauzela sedmo mjesto u kategoriji do 50 kilograma, niti mjesec dana kasnije okitila se titulom mlađeseniorske viceprvakinje Europe, a uspješnu sezonu okrunila je brončanim odličjem na Svjetskom prvenstvu za kadete, juniore i mlađe seniore u karateu.


Pozitivna energija




– Svaki natjecatelj na veliko natjecanje ide s ciljem da osvoji medalju. Mislim da sam prošle godine stvarno stekla puno iskustva, od sebe imam velika očekivanja i znam da to mogu. Znam kako radim kada sam mirna i kada ne osjećam nikakav presing. Manje-više poznajem sve cure, radila sam s njima, to mi je velika prednost jer znam da se one više pripremaju za mene nego ja za njih. Sada me svi analiziraju, svi se spremaju za mene, spremaju neke posebne taktike…


U karateu je to posebno zanimljivo jer možeš svakoga pobijediti, ali možeš i od svakoga izgubiti. No, moj cilj na ovom prvenstvu je, prije svega, uživati. Skroz sam mirna i opuštena, hladne glave jer ako budem previše razmišljala o očekivanjima drugih, potpuno ću se pogubiti i izgubiti fokus na samo natjecanje – dodala je Ema Sgardelli, koja je na posljednjoj provjeri uoči Larnace, Grand Prixu Croatia u Samoboru, osvojila zlato.


– U siječnju smo imali dva tjedna jakih i fizički teških priprema, no nekako smo sve to izgurali. Ukratko, puno pozitivne energije i dobrih treninga. Samobor je poslužio više kao trening-natjecanje da dobijem osjećaj u meču i dignem samopouzdanje uoči velikog natjecanja.


Treća sreća


Laura Lisac je na posljednjim dvama europskim prvenstvima doživjela poraze u prvom kolu kategorije do 61 kilogram, no nada se da bi Larnaca mogla biti njezina – treća sreća.


– Kao i uvijek, imam velika očekivanja, iako je konkurencija stvarno jaka. Tu je 15 cura i bilo koja od njih može osvojiti zlato. No, nadam se najboljem. Kao i svaki sportaš, nadam se medalji, ali vidjet ćemo kako će se posložiti sve kockice. Moram biti optimistična, mislim da mi ništa drugo ne preostaje. Stvarno želim tu medalju, nadam se da ću je osvojiti, dat ću sve od sebe. Idem iz meča u meč pa ćemo vidjeti kako će to završiti – kaže Laura Lisac, koja je osvojila brončano odličje u kategoriji preko 54 kilograma na Svjetskom kadetskom prvenstvu u Čileu 2019. godine.


– Mislim da bi bilo vrijeme malo obnoviti sjećanja. Ponavljam, konkurencija je stvarno jaka, ima puno jako dobrih cura, ali ne mogu ni za sebe reći da sam loša. Koja bude najbolja, bit će prva – zaključila je Laura Lisac.