Komentar bivšeg reprezentativca

Dr. Danijel Premuš, predsjednik VK Opatija i olimpijac: Optimizam s pokrićem

Igor Duvnjak

Danijel Premuš/Foto: M. KIRIGIN

Danijel Premuš/Foto: M. KIRIGIN

Dobra je stvar što nismo potonuli nakon Australije. Jednostavno, posložili smo se. Dečki su pokazali mentalnu čvrstinu i snagu. Nastavimo li ovako, možemo pobijediti svakoga – kaže Premuš



RIJEKA Hrvatske vaterpoliste kao da je naljutio poraz od Australaca pa su ceh platili suparnici iz Crne Gore. Suparničke kapice iz reprezentacije, koja je jedna od vaterpolskih velesila, uvjerljivo su potopljene, poslije prve četvrtine aduti Ivice Tucaka kao da su se probudili i napunili su suparničku mrežu. Među onima koji su guštali u ovoj vaterpolskoj matineji je i predsjednik vaterpolista Opatije Danijel Premuš, danas liječnik, a godinama sjajan centar i reprezentativac, as koji je osim Opatije i Primorja nosio kapicu Jadrana iz Herceg Novog te dobro zna i crnogorski vaterpolo. Kako ima dvojno državljanstvo, na Olimpijskim je igrama nastupao pod dvjema zastavama, za Hrvatsku na Igrama 2004. godine, a za Italiju u Londonu 2012. kada je osvojio srebrnu medalju.


– Nakon ove utakmice s Crnom Gorom izdvojio bih nekoliko stvari. Pobijedili smo s pet golova razlike. Možda je razlika u golovima malo prevelika, no pobijedila je kvalitetnija i iskusnija momčad – kaže 40-godišnji Danijel Premuš. – Izdvojio bih činjenicu da smo ovog puta bili puno bolji u akcijama s igračem više i igračem manje. Suparnici su u nekoliko situacija s igračem više bili potpuno bezidejni, s druge strane s igračem više naši su vanjski igrači bili izuzetno raspoloženi. Druga stvar je da smo dali dva gola iz igre, Fatović iz kontre i Lončar. To u ovakvim nadmetanjima definitivno lomi utakmicu. Treće, naši centri su odigrali jako dobru utakmicu, praktički su njihove bekove gurnuli u gol, što je vanjskim igračima omogućavalo da lako poentiraju. Blokovi Crnogoraca bili su ispod svake razine i u pozicijskoj obrani i s igračem manje. Uz nabrojeno, uspjeli smo nekako anulirati Ivovića, koji je u prvoj četvrtini dao gol s pet metara s igračem više, a nakon toga ga praktički cijelu utakmicu nije bilo vidjeti. Odigrali smo dobru, koncentriranu utakmicu od početka do kraja.


Nadmoćni centri


Hrvatska se nadavala golova, postigla je čak 12 pogodaka u posljednje tri četvrtine.




– Tu su me Crnogorci na neki način razočarali potpunom dekoncentracijom s igračem manje, jer puštati na ovakvoj razini da Bukić, Fatović i Miloš jednostavno pucaju na dugi prebačaj, to se ne događa ni juniorima. Međutim, mi smo bili jako dobri. Volio bih pritom da u sljedećim utakmicama, koliko se god obrane koncentriraju na naše centre, da im ipak dođe koja lopta više. Nadmoćni su, dobri, volio bih da ih više koristimo. No sada su napravili posao. Čestitam svima.


U trenucima zadovoljstva itekako je snažan osjećaj da nema razloga za opuštanje.


– Treba uzeti u obzir da mi moramo još igrati sa Srbijom i Španjolskom. Sustav natjecanja je takav da nas opet čeka utakmica u nokaut-fazi gdje su svi dobri, tako da mi u pravom trenutku moramo biti pravi. Sada u grupnoj fazi moramo proći. Mogu nas čekati Mađari, Talijani, Grci i Amerkanci, svi su dobri. Ali nastavimo li ovako, možemo biti optimisti.


Mentalna snaga


Pred Hrvatskom su najprije dvije teške utakmice u skupini, nadmetanja s velesilama Srbijom i Španjolskom.


– Gledam to iz svoje perspektive. Sjećam se nastupa s hrvatskom reprezentacijom u Sydneyju. Tamo smo bili savršeni u skupini, a onda kada smo u nokaut-fazi trebali pobijediti Španjolsku, ispali smo. Ova grupna faza je samo za samopouzdanje, da se slože mehanizmi igre i da možda neki mlađi igrači razbiju tu neku famu o Igrama, da to shvate kao jedan turnir. Ali kada se dođe u nokaut-fazu, jednostavno moraš biti pravi. Dobra je stvar što nismo potonuli nakon Australije. Jednostavno, posložili smo se. Dečki su pokazali mentalnu čvrstinu i snagu. Nastavimo li ovako, pogotovo u obrani, ako nam centri budu na ovakvoj razini, mislim da možemo pobijediti svakoga. Inače, iznenađenja ima, Španjolci su jako dobri, Grci također. Pobijedili su Mađarsku, Italija je s njima jedva isčupala bod. No sada je najvažnije proći. Možda bi bilo bitno biti što bolje plasiran da u nokaut-fazi ideš na nekog lakšeg. Međutim, svi igraju i dovoljan je jedan loš dan i sve pada u vodu. No nastavimo li ovako, dugoročno sam optimist. Mislim da možemo pobijediti svakog suparnika.