2. PRETKOLO LIGE PRVAKA

Dinamo pregazio Astanu sa 4-0: Hat-trick Luke Ivanušeca praktično osigurao europsku jesen, predstoji ogled s AEK-om

Hina

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Dinamo je u potpunosti dominirao terenom protiv slabašnog suparnika iz središnje Azije



ZAGREB – Nogometaši Dinama u prvoj su utakmici 2. pretkola Lige prvaka kao domaćini na stadionu u Maksimiru uvjerljivo sa 4-0 (3-0) svladali kazahstansku Astanu te tako praktički osigurali prolazak u 3. pretkolo, a samim time i igranje u skupini nekog od eurokupova ove jeseni.


Prvi gol postigao je Bruno Petković (35), potom je Luka Ivanušec (41, 43, 56) dodao još tri.


Dinamo je u potpunosti dominirao terenom protiv slabašnog suparnika iz središnje Azije. Tijekom prvih 20 minuta bila je to jalova nadmoć hrvatsog prvaka, ali potom je vratar Astane Josip Čondrić ostao na “streljani”.




Čondrić je uspio zaustaviti prva dva pokušaja Dinamovih igrača, u 20. minuti je uhvatio loptu nakon udarca Ristovskog s distance da bi u 24. minuti vršcima pristiju odbio pokušaj Petkovića koji se oslobodio dvojice čuvara i zatim zapucao s vrha kaznenog prostora.


Uslijedio je udarac iz kuta nakon kojega je Ristovski pucao glavom sa šest metara, no lopta se zaustavila na gredi. U 31. minuti po prvi je put pokušao i Ivanušec, njegov jak udarac sa 20-ak metara išao je u donji desni kut, ali Čondrić je opet bio na mjestu.


Ipak, u 35. minuti više nije bilo spasa za Astanu. Nakon što je glavni sudac Cuadra zaustavio igru jer se Šutalu u gužvi pred golom Astane izula kopačka uslijedilo je podbacivanje koje je osvojio Bulat i odmah uposlio Petkovića na rubu kaznenog prostora. Reprezentativni je napadač uputio jak udarac koji je na putu prema vratima pogodio u blok nekog od gostujućih igrača, lopta je promijenila smjer i postala neuhvatljiva za Čondrića.


U samoj završnici prvog poluvremena Ivanušec je s dva gola u samo dvije minute okrunio dominaciju Dinama. Prvo je u 41. minuti prihvatio loptu na 25 metara od suparničkog gola, osvojio sedam-osam metara i onda prizemnim udarcem pogodio sam donji lijevi kut za 2-0.


Na 3-0 Ivanušec je povisio u 43. minuti kada je glavom iz blizine “probio” Čondrića nakon odličnog prodora i ubačaja Moharramija s desne strane.


Ivanušec je svoju sjajnu predstavu nastavio i u drugom poluvremenu, on je svoj treći, a Dinamov četvrti pogodak postigao u 56. minuti. Nakon udarca iz kuta lopta je pala pred nečuvanog Mišića na sedam metara od gola Astane, ali on se poskliznuo i nije niti uputio udarac, ali obrana gostiju nije dobro očistila situaciju pa je lopta stigla na 20-ak metara od gola gdje je bio Ivanušec koji je preciznim udarcem pogodio gornji lijevi kut nemoćnog Čondrića.


Astana je prvi put zaprijetila u 70. minuti kada je Tomasov izveo korner, a Jovančić pokušao volejom sa šest metara, ali lopta je prohujala preko grede. Odmah minutu potom Dinamo je imao “zicer” za 5-0, nakon brzog protunapada Baturina je pucao sa 16 metara no lopta je prošla tik pored vratnice.


Dinamo je još jednom zaprijetio u 78. minuti kada je i Ljubičić okušao udarac s distance, no Čondrić se još jednom istaknuo obranom.


Kazahstanski je prvak pred kraj utakmice još dva puta zaprijetio nakon udaraca iz kuta, ali u 89. minuti Tomasov je bio za par centimetara kratak na drugoj vratnici, da bi minutu potom udarac glavom Maročkina prošao pored vratnice. U sudačkoj nadoknadi poraz je pokušao ublažiti i Amanović no njegov udarac sa 20-ak metara je prohujao pored lijeve vratnice.


Uzvratna utakmica Astane i Dinama na programu je 2. kolovoza u Astani, a ukupni će pobjednik u 3. pretkolu igrati protiv grčkog prvaka AEK-a.


Evo i ostalih rezultata.