City vs. Arsenal

Derbi vodećih momčadi Premier lige večeras u Manchesteru: Učenik želi nadmašiti učitelja

Davor Petrović

Foto REUTERS

Foto REUTERS

Mikel Arteta je na početku svoje trenerske karijere dvije sezone proveo u Manchester Cityju kao Guardiolin prvi asistent. Sada ima priliku zaustaviti Pepa u pohodu na tri velika trofeja



LONDON Manchester City na večerašnjem derbiju s Arsenalom na Etihadu (21 sat) može napraviti ključni korak na putu prema osvajanju Premiershipa, čime bi se približio povijesnom uspjehu koji mu se smiješi, ali još uvijek diskretno. Naime, Građani su u igri za osvajanje triju velikih trofeja. Pored već spomenutog Premiershipa pred njima je polufinale Lige prvaka s Realom te finale FA s Manchester Unitedom.


Pri tome im dodatnu motivaciju sasvim sigurno nosi podatak da je njihov gradski rival posljednji engleski klub koji je osvojio ta tri natjecanja u jednoj sezoni. Bilo je to 1999. godine, kada je Manchester United pokorio Premiership, s bodom više od Arsenala te u finalima Lige prvaka i FA Cupa savladao Bayern s dva gola u sudačkoj nadoknadi (2:1), odnosno Newcastle (2:0).


Tri remija


S druge strane, savršeno je jasno da ovaj derbi podjednako puno znači i Topnicima, koji su u zadnja tri kola remizirali s Liverpoolom (2:2), West Hamom (2:2) i Southamptonom (3:3), te su tako prosuli solidnu prednost pred Manchester Cityjem. Istina, u ovom trenutku Arsenal ima pet bodova više, ali Građani su odigrali dvije utakmice manje u prvenstvu.




Kada se u obzir uzme forma večerašnjih rivala, prednost ima domaća momčad, koju brojni nogometni stručnjaci na Otoku vide kao favorita za pobjedu. Uz to, zdravstvena situacija je nepovoljna po Arsenal. Naime, Pep Guardiola iz tog razloga ne može računati na Nathana Akea, dok su njegovom prijatelju Mikelu Arteti izvan stroja William Saliba, Takehiro Tomiyasu i Mohamed Elneny, a nastup Granita Xhake je vrlo upitan.


Vjera u uspjeh


– Moji igrači moraju vjerovati u uspjeh. Od početka smo znali da je Manchester City momčad koju treba pobijediti, kao i Liverpool, zbog onoga što su te momčadi osvojile u posljednjih šest-sedam godina. Mi smo bili ti koji su željeli premostiti taj jaz koliko god je to moguće. Ova utakmica je jako važna, ali neće definirati našu sezonu. Pobijedimo li, nismo osvojili naslov prvaka jer nam ostaje još pet utakmica koje moramo odigrati – kaže Arteta.


Slično razmišlja i njegov nekadašnji mentor. Naime, Arteta je na početku svoje trenerske karijere dvije sezone proveo u Manchester Cityju kao Guardiolin prvi asistent.


– Više se ne vidimo tako često, ali Mikel zna da ga volim i cijenim. Arsenal je pet bodova ispred nas, i zato se nadamo da će cijeli Manchester u srijedu biti obojen u plavo i podržati nas. Trebamo nevjerojatno navijanje od prve do zadnje minute. Sada igramo finale protiv momčadi koja je u dosadašnjem dijelu prvenstva bila najbolja u Engleskoj – zaključuje Guardiola.