Krilni napadač

DENIS BUŠNJA Gzira nas je iznenadila, na Rujevici nema opuštanja

Denis Frančišković

Denis Bušnja/Foto HNK Rijeka

Denis Bušnja/Foto HNK Rijeka

Ne bih se previše fokusirao na nas koji smo ušli, asistirali ili zabili. I na naše zasluge. Ipak smo momčad, nogomet se više ne igra pojedinačno. Svaka čast dečkima na borbi i htijenju – kaže Bušnja



RIJEKA Moralo je i moglo bolje, ali pobjedi ne treba gledati u zube, ustvrdio je znakovito nakon pobjede na Malti Rijekin trener Goran Tomić. I u jednoj rečenici sažeo cijelu priču najnovije europske premijere Riječana, koja je, kad se sve zbroji, dobila zadovoljavajuću ocjenu.


Bijeli su ostvarili zacrtano, stvorili kapital od dva gola prednosti s kojim se ne smiju kockati i odigrali generalno baš onako kako se igra protiv momčadi koje nedostatak kvalitete nadoknađuju trkom, duel igrom i gustom defenzivom.


Rijeka je mogla zabiti još koji gol i još puno mirnije dočekati uzvrat u vremenima kada gol u gostima ne nosi više istu težinu kao nekad. No riječki napad nije bio raspoložen kao u pripremnim utakmicama (Drmić, Ampem, Murić), a puno toga spasio je i domaći »vratar-ugostitelj« Haber, koji se na kraju pretvorio u tragičara susreta, ne reagiravši nikako kod gola Bušnje i darujući loptu Obregonu za drugi pogodak. Sve za klasični zaključak nakon Rijekinih posljednjih utakmica: dobro je, ali može i mora bolje…




– Bilo je dosta naporno, put, umjetna trava i vrućina. Ali, što je, tu je, ne žalimo se – kaže Denis Bušnja, lijevokrilni napadač Bijelih, ponajbolji u pripremama, koji je u nastavku ušao u igru i »otključao« maltešku bravu.


– Odradili smo jučer regeneracijski trening i idemo dalje, na redu je Istra.


Bušnji je ovo bio drugi gol za Rijeku, prvi u Europi, još jedan zabio je u Kupu protiv Križevaca.


– Nadam se da se sada i meni otvorilo. Ovaj gol mi jako puno znači, stvarno sam jako želio taj pogodak. Sretan sam i što drugo reći. Idemo dalje, treba zapeti još više i bolje. Osjećam se stvarno super, odradili smo odlične pripreme i zadovoljan sam sadašnjom formom. Ma, bit ćemo dobri, samo da bude zdravlja. Ozljeda pri kraju utakmice? Više sam sam sebe preplašio nego što se ustvari i dogodilo. Izvrnuo sam zglob, malo boli, ali ništa strašno.


Nije još gotovo


Ulazak jako spremnog Bušnje i još uvijek nespremnog Obregona pokrenuo je Rijeku u nastavku. Njihovi su se potezi pokazali ključnim za važnu prednost.


– Ne bih se previše fokusirao na nas koji smo ušli, asistirali ili zabili. I na naše zasluge. Ipak smo momčad, nogomet se više ne igra pojedinačno. Unijeli smo malo živosti, ali ovo je pobjeda cijele momčadi. Svaka čast svim dečkima na borbi i htijenju.


Niti Gzira nije ostavila loš dojam. Prije svega zbog puno trke, agresije, ali i neočekivano solidne discipline u igri unatoč tome što momčad ima južnoamerički štih.


– Iskreno, domaćini su nas iznenadili, dečki su dobro igrali. Igrali su agresivno i dobro ulazili u duele, istrčali su se, kao i mi, i stvarno borili. Nije bilo lako i lakih utakmica jednostavno više nema. Pogotovo u ovoj ligi. Od početka smo dali do znanja da nema alibija i nastojali smo biti na maksimumu. Ispalo je, hvala Bogu, dobro. Priprema utakmice? Pa trener Tomić nam je rekao da samo igramo svoj nogomet.


Bušnja smatra da kvalitetu treba potvrditi i u uzvratu. Po njegovu mišljenju nogomet zna biti itekako nepredvidiv bez obzira na skromniju kvalitetu suparnika.


– Više nema gola u gostima i tu još ništa nije gotovo. S takvim pristupom moramo ući u uzvrat. Na Rujevici ćemo se morati postaviti autoritativno, dati sve od sebe i samo potvrditi ovo što smo napravili na Malti. Nema opuštanja niti u jednom trenutku. Dobro znamo što je bilo s Hajdukom, koji je također imao prednost od 2:0 iz prve utakmice.


Kadar i kvaliteta


Tomićeva momčad već sutra na Rujevici dočekuje Istru 1961 u drugom domaćem uzastopnom dvoboju. Bijele, po svemu sudeći, čeka slična utakmica kao protiv Maltežana, a susjedski derbi uvijek nosi naglašene tenzije i na travnjaku.


– Sad je fokus na Puljane i na četvrtak i uzvrat. Istrani su na startu odigrali odličnu utakmicu protiv Hrvatskog dragovoljca i stvorili puno šansi. Neće to biti laka utakmica i, kao i ova, zahtijeva stopostotni angažman. Mislim da će nas Puljani malo pričekati u startu utakmice i probati iznenaditi na kontru.


Riječani su ušli u ritam utakmica nedjelja – četvrtak. A tako će biti i dalje, treba što dalje dogurati u Konferencijskoj ligi i istodobno ganjati što bolju poziciju u HNL-u.


– Ritam će biti naporan, ali to smo znali i za to smo se spremali. No ima nas, imamo dobar kadar i dosta kvalitetnih igrača, tako da vjerujem da ćemo biti samo bolji. Bit će sigurno dosta rotacija, ali svi su spremni i čekaju svoju priliku. Atmosfera je jako dobra, zadovoljni smo s ovim dvjema startnim pobjedama, ali nema opuštanja. Moramo držati taj pozitivan natjecateljski naboj – zaključuje Bušnja.