NEMA PRODAJE KARATA

Demoni u jednom ipak nisu u pravu. Unatoč golemom zanimanju navijača Rijeke četvrtina “Drosine” će ostati – zatvorena

Edi Prodan

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

Ono u čemu Demoni ipak nisu u pravu je činjenica da su se prema navijačima Rijeke ponijeli krajnje rigidno iako oni sami tako nešto nisu nikad u Rijeci doživjeli. Nikad se naime nije dogodilo da su zatražili više od 400 ulaznica koliko im je zajamčeno na riječkom "jugu"



 


Demoni, navijačka skupina pulske Istre 1961. su zakonski gledano u pravu: “budite sretni da vam dajemo 1500, a ne 450 ulaznica kako to je to propisano pravilnikom koji kaže da se gostujućim navijačima ima osigurati 5 posto kapaciteta stadiona”. S obzirom da “Aldo Drosina” u Puli prima nešto manji od devet tisuća gledatelja, moglo se, kako je to nedavno prigodom gostovanja Rijeke u Zagrebu učinio Dinamo, posegnuti i za tim principom. Ali.


Uvijek to ali. Povlačeći paralele s gostovanjem splitskog prvoligaša u Puli kad je “istok” bio odmah otvoren i njegovim navijačima rasprodan, postavlja se pitanje zbog čega se to ne čini i kad je Rijeka u pitanju? Istra je istaknula kako se za nedjeljnu utakmicu “istok” ne prodaje dok “zapad” i “sjever” nisu rasprodani. Zanimljivo, na “splitskoj” utakmici 400 ulaznica je na “sjeveru” ostalo neprodano, ali se “istok” bez problema otvorio. Kad je u pitanju Rijeka, “istok” se neće otvarati dok se ne rasproda “sjever”. Koji baš nikad nije rasprodan! U slučaju spomenutog gostovanja kluba iz Dalmacije, čitav je stadion bio – odmah otvoren. Kako se više puta istaknulo, te su ulaznice prodane stanovnicima Istarske županije. To što oni uz tu činjenicu navijaju i za Hajduk, nikog nije bilo briga. K tome, ulaznice su kupovali Istrijani ali su na njih ušli i mnogi koji nemaju boravište u Istri. Ušli su tako sasvim sigurno i navijači iz Primorsko-goranske i drugih županija kojima su prijatelji iz Istre kupili ulaznice. Ako pak govorimo o sigurnosti – tko je jamčio da tada neće doći do sukoba “sjevera” i “istoka”? Osim ako ne postoji nešto o čemu se javno ne govori.




Osim konstatacije da su slijepo se držeći slova zakona Demoni u pravu, sve ostalo ide u domenu nelogičnosti, čudne poslovne politike, jednostavno rečeno – žalosne situacije. Istra je rasprodala “jug” za nekoliko sati, kupovat se moglo samo “on line”. Odluka kluba bila je, ispravno, da se s takvom prodajom, jer interes je bio golem, nastavi i s dijelom zapadne tribine. Ali je onda sve naglo zaustavljeno.


“Na početku prodaje ulaznica, odredili smo da se pola zapadne tribine prodaje online, a druga polovica isključivo fizički u našem Fan Shopu, kako bi bili sigurni da će lokalni gledatelji uspjeti doći do ulaznica.


S obzirom da je taj “online” dio rasprodan, preostala mjesta na zapadu moguće je kupiti isključivo fizički u Istrinom Fan Shopu i u kućici na dan utakmice te dan ranije, uz predočenje osobne iskaznice čime se osigurava da preostala mjesta koja su ostala budu rezervirana za lokalne gledatelje. Gledatelji koji su već kupili ulaznicu za “zapad”, a dolaze iz Primorsko-goranske županije, moći će ući na tribinu, ali naravno bez navijačkih obilježja HNK Rijeka”, istaknuli su nam u priopćenju iz NK Istre.


Na žalost, ono što se ne komunicira, četvrtina stadiona, točnije istočna tribina ostat će zatvorena. Zašto kad je interes navijača Rijeke toliki da bi se vjerojatno rasprodala u cijelosti? Uvjeti za posjet toj utakmici su naprosto savršeni. Najavljeno je fantastično vrijeme, temperatura oko 25 stupnjeva, nedjelja na večer, sjajna igra gostujuće ekipe s nizom reprezentativaca i završnica prvenstva u kojoj Rijeka ima vodeću ulogu. Značilo bi to i priljev od oko 30 tisuće eura u blagajnu Istre, istina povećali bi joj se i troškovi zbog osiguranja, no navedeni iznos je po prilici neto zarada. No, unatoč svemu, tribina će biti zatvorena, na stadionu će biti ukupno oko četiri tisuće gledatelja. Istra naime ima oko 800 pretplatnika, vlasnika godišnjih karata, dok su navijači Rijeke došli do nešto manje od dvije tisuće ulaznica.


Zakonski i natjecateljski možda bi se i moglo razumjeti Demone i Istru. Zbog čega rasprodati stadion gostujućim navijačima kad se time umanjuje pobjednički naboj domaćem timu? Ali, kako se čini i matematički, sezona je za Istru završena. I da pobijedi Rijeku, što je dakako moguće je svaka je utakmica “troznak”, ne bi se bitno pomaknula na ljestvici, dok joj je ostanak u elitnom društvu zajamčen.


Čak da izgubi. Nema li neke skrivene, “demonske” misli, zbog čega onda ne dozvoliti gostujućim navijačima da ih dođe koliko ih je volja, pa neka ambijent bude pravi nogometni? Ima li ikog na ovom svijetu tko može rasprodati stadion, a da da to ne učini, da namjerno izgubi na desetke tisuća eura? Očigledno ima.


Vratimo li se famoznom postotku rezerviranom za gostujuće navijače, on je uveden zbog punih stadiona, za situacije u kojima bi poklonici domaćeg kluba pokupovali sve ulaznice, a gosti ostali bez ikakve podrške. Zbog čega se, kad domaćih navijača ima svega za ispunjenje oko četvrtine kapaciteta stadiona, unatoč iskazanoj želji, ulaznice ne prodati gostima!


Da, ima tu i istine kako smo kao publika, svi navijači na svim stadionima, poprilično “divlji” pa se utakmice mora posebno osiguravati, zaustavljati promet, dizati helikoptere u zrak,.. u svemu tome možda je najlakše – “istok” ne otvoriti. Nedjelja je sve bliže, nada da će se nešto ipak prelomiti sve manja. Na žalost.


Da završimo s početkom. Ono u čemu Demoni ipak nisu u pravu je činjenica da su se prema navijačima Rijeke ponijeli krajnje rigidno iako oni sami tako nešto nisu nikad u Rijeci doživjeli. Nikad se naime nije dogodilo da su zatražili više od 400 ulaznica koliko im je zajamčeno na riječkom “jugu” pa tako ni ne mogu znati bi li njima Rijeka učinila što i oni ovog tjedna njoj.


Da se nađu u lovu na titulu, a da je Rijeci svejedno, vjerojatno bi im, ne bi li bio unaprijed, pretplatama, rasprodan – otvorila dio “zapada” koji se dodiruje s “jugom”, stavila dodatni koridor osiguranja i sve ok. Ponijeli su se rigidno iako takvu rigidnost od Rijeke nisu nikad doživjeli. Prvoligaš s Kvarnera je navijačima Istre uvijek osigurao onoliko ulaznica koliko su tražili. Sportski gledano, lijepo bi bilo da je riječki “jug” prigodom gostovanja Istre žuto-zelen, a ne – skoro prazan.