Znanje, vještina i dobro raspoloženje

Danas starta 40. Primorska regata: dvodnevno uživanje na moru od Rijeke do Cresa i natrag

Karolina Krikšić

Detalj s regate/W. SALKOVIĆ

Detalj s regate/W. SALKOVIĆ

Ispred riječkog lukobrana po 40. put zaplovit će jedrilice prema Cresu u najstarijoj regati na Kvarneru



RIJEKA Danas u 10 sati ispred riječkog lukobrana po 40. put zaplovit će jedrilice prema Cresu. Riječ je o nautičarima i ljubiteljima mora dobro poznatoj Primorskoj regati, koju organizira Jedriličarski klub 3. maj, ujedno i najstarijoj regati na Kvarneru koja se osim dugom tradicijom od ostalih izdvaja i po tome što ima dva starta i dva cilja.


Naime, regata je dvodnevna, ukupne duljine 50 nautičkih milja, a jedri se od Rijeke do Cresa i idućega dana od Cresa do Rijeke. Ruta je to koja zahtijeva znanje, vještine, strpljivost, taktiku, ali i dobro raspoloženje, što je ključan »sastojak« ovog kvarnerskog »praznika jedrenja«.
Dolazak u Cres predviđen je u poslijepodnevnim i ranim večernjim satima, creski start zakazan je za nedjelju u 10 sati ispred kampa Kovačine, dok će riječki cilj biti ispred Gata Karoline Riječke.


Nema sumnje, riječ je o dobro izbalansiranom vremenu uživanja na moru i zabavi uz more. Tako će se večeras sudionici regate družiti na creskoj rivi, a teme razgovora već su dobro poznate, rekapitulacija prvoga dana jedrenja, sjećanja na prethodna rivalstva, ali i šale te nezaobilazna pjesma. Ovom potonjem svakako pridonose i nagrade za najbrži i najuporniji, zapravo najsporiji brod na cilju u Cresu, pa tako najbrži dobivaju pršut, a najsporiji šampanjac.




Nagrada ne nedostaje ni drugoga dana regate kada posada najbržeg broda dobiva prijelazni pehar, a prva tri najbolje plasirana u svakoj kategoriji pehar i medalje.


– Primorska regata prilika je za druženje nautičara. Povoljnija epidemiološka slika omogućila nam je da nastavimo tradiciju započetu još 1982. godine, ali nas je i obvezala da sudionicima omogućimo uživanje u jedrenju s minimalnim rizikom zaraze. Zato su prijave ove godine bile moguće samo putem mrežne poveznice – istaknuo je Vojko Gorše, predsjednik Jedriličarskog kluba 3. maj.


​– Zahvalio bih i zaslužnima za ovu lijepu tradiciju, a to su, uz same članove kluba, Grad Rijeka, Grad Cres, PGŽ, Lučka uprava te Lučka kapetanija, sponzori i svi jedriličari koji sve ove godine Primorsku regatu čine jedinstvenom – zaključio je Gorše.