Šah

Cvijet Mediterana: Zimina pred ciljem, Riječanka Anamarija Radiković zablistala

P. N.

PUN PLIJEN - Anamarija Radiković/Foto M. LEVAK

PUN PLIJEN - Anamarija Radiković/Foto M. LEVAK

Nade je Poljakinji Kubickoj ugasila naša talentirana Riječanka Anamarija Radiković, zaigravši vrlo čvrsto i sigurno bijelim figurama



RIJEKA Velemajstorski derbi Talijanke Olge Zimine i Bugarke Viktorije Radeve u osmom kolu Međunarodnog šahovskog turnira Cvijet Mediterana završio je miroljubivo, iako ne bez vatre. Zimina se branila omiljenom Caro-can obranom, a Radeva slijedila moderne trendove s kojima su očito bile dobro upoznate obje igračice.


Bijela je zadržala prednost početnog poteza, a prednost se najviše sadržavala u bržoj mobilizaciji snaga. Bugarka je to vješto koristila, osvojila lovački par kojeg se možda prerano riješila u korist slabljenja pozicije crnog kralja. No, iskusna Zimina odmah je ponudila i ostvarila izmjenu dama, čime su nestale sve iluzije napada na crnog kralja, a na ploči nastala konačnica u kojoj je iščeznula prednosti Radeve. Ovim remijem i porazom Kubicke, Zimina je osigurala barem diobu prvog mjesta, ako ne i konačno slavlje na 22. izdanju Cvijeta Mediterana.


Druga važna partija zasigurno je bio duel mladih talentiranih igračica, naše Anamarije Radiković i Poljakinje Anne Kubicke, koja je eventualnom pobjedom mogla ostati u šansi za osvajanje norme za titulu velemajstorice, ali i ugroziti prvo mjesto Zimine. No, nade joj je ugasila naša talentirana Riječanka, zaigravši vrlo čvrsto i sigurno bijelim figurama. Crna je, prije nego što je mobilizirala figure, neoprezno otvorila b-liniju, što je išlo na ruku bolje razvijenim bijelim figurama.




Radiković je vješto koristila tu okolnost i preko b-linije izvršila prodor u pozadinu crne pozicije. U nastavku vješto je zauzela još neka oslabljena crna polja, a kada je osvojila i važno uporište duboko u neprijateljskom teritoriju, Poljakinja više nije mogla držati poziciju što je Anamarija s nekoliko taktičkih udara te osvajanjem figure i potvrdila.


Tvrda i dukčka bitka vodila se u partiji naše velemajstorice Mirjane Medić i Bugarke Nadije Tončeve, koja je još uvijek u šansi za osvajanje finalne norme za titulu međunarodne majstorice. No, samo pobjeda u zadnjem kolu protiv sunarodnjakinje Radeve nosi joj tu radost.


Brzom podjelom boda završile su partije Slovenke Kejžar i Patricije Vujnović te Ane Berke i Ljilje Drljević.


Rezultati 8. kola: Kejžar (Slo) – Vujnović (Hrv) remi, Medić (Hrv) – Tončeva (Bug) remi, Radeva (Bug) – Zimina (Ita) remi, Berke (Hrv) – Drljević (Srb) remi, Radiković (Hrv) – Kubicka (Pol) 1:0.


Poredak: Zimina (Ita) 6,5, Radeva (Bug) 5,5, Kubicka (Pol) 5, Berke (Hrv) i Tončeva (Bug) 4,5, Radiković (Hrv) 3,5, Drljević 3, Vujnović (Hrv), Medić (Hrv) i Kejžar (Slo) 2,5.