Šah

Cvijet Mediterana: Lari Zagorac puni plijen, 13-godišnjakinja nadmašila francusku velemajstoricu

Ivica Mandekić

DAN ZA PAMĆENJE - Lara Zagorac/Foto A. KRIŽANEC

DAN ZA PAMĆENJE - Lara Zagorac/Foto A. KRIŽANEC

Tihana Iveković i dalje nastavlja rušiti prepreke na putu prema tituli međunarodne majstorice. Ovoga puta bilo je to u partiji s Anamarijom Radiković



RIJEKA Ukrajinka Hnatišin odlučila se protiv Eve Mihaljević braniti francuskom obranom. Očito dobro teoretski pripremljene, dugo su slijedile utabane staze poznatih velemajstora. Pozicija je dugo bila u jednakosti, ali nijedna igračica nije htjela preuzeti rizik agresivnije akcije pa su u jednom trenutku ponavljale poteze što je bio znak da su zadovoljne podjelom plijena.


Vodeća Barbara Skuhala nakon velike serije odlučila je uzeti predah pa je nakon nekoliko poteza ponudili Ani Berke podjelu boda. Prema poznatom savjetu da nakon poraza treba remizirati, Ana je prihvatila ponudu.


Vrijedan uspjeh


Francuska velemajstorica Hamdouchi krenula je protiv Lare Zagorac kraljevim skakačem, Lara je odgovorila omiljenim fijanketom crnopoljnog lovca, a nakon simetrične postave karakteristične za Englesku partiju, bijela se odlučila na Marocijevu postavu koja osigurava više prostora.




Takve pozicije nastaju i iz sicilijanske obrane koju Lara često prakticira pa je razumjela da izmjenama treba težiti poziciji jačeg konja protiv bijelog lovca. No, u jednom trenutku nije na vrijeme učvrstila poziciju konja i pa je dopustila bijeloj da ga potisne na rub ploče čime bi naglo porasle dionice bijelog lovca. No, i velemajstorica propušta tu mogućnost pa je nastala tipična pozicija s jakim konjem protiv slabog lovca uz nazočnost topova. Od tog trenutka praktički se igralo na jedan gol i to Francuskinje Hamdouchi.


U gotovo dobivenoj poziciji Lara je promijenila jednog topa čime je znatno olakšala obranu bijele, no i dalje je uporno igrala na pobjedu pa bi neuki promatrač pomislio da se velemajstorica nalazi na njezinoj strani ploče. Hamdouchi ipak nije izdržala pritisak, a Lara pokazuje dobro poznavanje topovskih konačnica i bilježi tako vrijednu i značajnu pobjedu i impresivan skor od 1,5 bodova protiv dviju velemajstorica.


Pohod prema tituli


Tihana Iveković i dalje nastavlja rušiti prepreke na putu prema tituli međunarodne majstorice. Ovoga puta bilo je to u partiji s Anamarijom Radiković. Nakon serije izmjena bijela je dozvolila konačnicu s jasno boljim konjem od lovca uz slabosti pješačke strukture. Od tog trenutka Iveković pokazuje uzornu tehniku, postavlja svoje pješake na polja suprotne boje lovca, dok bijeli pješaci stoje na poljima boje vlastitog lovca i ometaju njegovu aktivnost. Pozicija se nije dala braniti pa Iveković upisuje svoju novu pobjedu za sam vrh poretka.


Dugotrajna bitka vodila se u srazu naše Mirjane Medić i Slovenke Zale Urh. Nakon mnogobrojnih izmjena nastala je pozicija s raznobojnim lovcima i topovima u kojoj je Zala imala inicijativu. Dugo je Mirjana odolijevala pokušajima crne i precizno se branila, no teška obrana na kraju je rezultirala greškom i potpisivanjem predaje.


Rezultati 5. kola: Berke – Skuhala (Slo) remi, Mihaljević – Hnatišin (Urk) remi, Medić – Urh (Slo) 0:1, Hamdouchi (Fra) – Zagorac 0:1, Radiković – Iveković 0:1.


Poredak: Skuhala (Slo) 4, Urh (Slo) i Iveković 3,5, Hnatišin (Ukr) i Zagorac 2,5, Hamdouchi (Fra), Medić, Berke i Mihaljević 2, Radiković 1 bod.