Crni niz...

Crnac nadvio tamne oblake nad Rujevicom, Rijeka doživjela prvi domaći poraz od Belupa nakon 13 godina!

Zlatko Horvat

Foto M. LEVAK

Foto M. LEVAK

Slaven Belupo dočekao je prvu pobjedu na Rujevici u povijesti i prvu u Rijeci nakon 31. listopada 2009. godine. Čak 22 utakmice trajao je pozitivan niz Bijelih u domaćim dvobojima sa Slaven Belupom



RIJEKA Nogometaši Rijeke imali su prigodu prvom domaćom pobjedom sezone skočiti na drugo mjesto ljestvice SuperSport HNL-a, ali prilika se pretvorila u nepriliku. Slaven Belupo dočekao je prvu pobjedu na Rujevici u povijesti i prvu u Rijeci nakon 31. listopada 2009. godine. Čak 22 utakmice trajao je pozitivan niz Bijelih u domaćim dvobojima sa Slaven Belupom. Umjesto drugog mjesta, Bijeli su ostali pretposljednji…


RIJEKA – SLAVEN B. 0:1

Stadion HNK Rijeka. Sudac Jakov Titlić (Potravlje). Strijelci: 0:1 Crnac (70′).


RIJEKA (4-2-3-1): Labrović, Galešić (od 73′ Vrančić), Krešić, Pavlović, Vukčević, Hodža, Selahi, Djouahra (od 62′ Obregon), Halilović (od 46′ Liber), Ampem (od 38′ Bušnja), Frigan.




SLAVEN B. (5-3-2): Marković, Marina (od 86′ Bašić), Božić, Žuljević (od 61′ Manaj), Hoxha (od 85′ Hoxha), Kvržić, Jambor (od 86′ Kocijan), Soldo, Tepšić, Talys (od 61′ Crnac), Bosec.

Frigan je u sedmoj minuti izmamio uzdah s tribina. Nakon dubinske lopte Ampema, Frigan je jedan na jedan prošao Božića, koji je u posljednjem trenutku dobio pomoć pa je lopta završila u korneru.


Trener Bijelih Dragan Tadić odlučio se za obranu s tri igrača, Krešićem, Pavlovićem u sredini i Galešićem, dok su bokove čuvali Ampem i Vukčević. Selahi i Hodža već su postali standardni par zadnjih veznih, dok je Halilović imao ulogu kreatora igre. Naprijed su Frigan i Djouahra čekali upotrebljive lopte. Gosti su se postavili u čvrsti blok, čekajući prigodu iz kontre, pogotovo s lijeve strane, gdje je Ampem morao budno motriti na Talysa.


Foto galerija: HNL: Rijeka - Slaven Belupo Foto: Mateo Levak


Traženje


Bijeli su se u prvih 26 minute igre – tražili. Bilo je puno trke, ali i velikih pogrešaka u predaji lopte. No, u 27. minuti mogli su povesti. Hodža je napravio dar-mar u obrani gostiju, dao loptu za Djouahru, koji je umjesto mreže pogodio Frigana u zaleđu. Bio je to početak ambicioznije igre domaćeg sastava uz podršku navijača sa sjeverne tribine, koji su u 30. minuti izvjesili transparent posvećen razmjeni prije 30 godina u Nemetinu, uz neizbježno: “Emil Pernar, jedan od nas”.


U 34. minuti prema golu Labrovića zapucao je Kvržić, nekadašnji igrač Bijelih, s kojima je osvojio tri hrvatska Kupa. No, lopta je bila lak plijen za čuvara mreže Bijelih. Salvu zvižduka zaradio je sudac Jakov Titlić nakon prekršaja Marine na Selahiju. Samo nekoliko minuta ranije Ampem je morao napustiti igru zbog ozljede nakon nezgodnog starta. Gosti su igrali čvrsto i ostvarili su prvi cilj do odmora, njihova mreža ostala je netaknuta u ljetnoj večeri na Rujevici.


Bijeli su u nastavak krenuli bez Halilovića, kojeg je zamijenio Liber. Halilović je krenuo dobro, tražio loptu, ali kasnije je nestao u gustišu gostujućih igrača. Početak je bio puno življi nakon relativne uspavanke prvoga dijela. Najprije je Kvržić ubacio loptu pred Labrovića, na koju nitko od gostiju nije stigao, da bi ubrzo na drugoj strani udarac oprobao Hodža nakon lijepe akcije domaćih.


U 56. minuti Slaven Belupo spasio je vratar Marković. Liber je povukao loptu, dao za Frigana, koji je odigrao dupli pas. Liber se našao pred Božićem, sjajnom varkom izbacio stopera gostiju i zapucao s 11 metara malo iskosa. No, Marković je sjajno reagirao, a Liber se u nevjerici uhvatio za glavu.


Stvaralačka pauza


Na drugoj strani mreža se odmah zatresla, nakon akcije koju je okončao Hoxha, ali s vanjske strane… Odmah po ulasku u igru pokušao je i Crnac, ali ravno u Labrovića. Njegov novi pokušaj u 70. minuti gostima je donio vodstvo. Opalio je s ljevicom s petnaest metara iskosa, Galešić je zakasnio u bloku, a lopta je preko nemoćnog Labrovića završila u suprotnom kutu – 0:1. Bilo je to razdoblje stvaralačke pauze domaćeg sastava…


U 82. minuti Marković je još jednom sjajno reagirao, Pavloviću se odjednom ukazala šansa. Baš kao i Obregonu u 89. minuti, kada je na dubinsku loptu Hodže ušao u šesnaesterac i promašio cilj. Riječani jednostavno ne mogu postići pogodak, a bez realizacije nema bodova.


Gosti su preko Crnca u sudačkoj nadoknadi mogli podebljati vodstvo, ali zatresao je vratnicu. U to vrijeme prvi domaći navijači počeli su napuštati tribine. Bez obzira na poraz, Armada je ostala uz momčad, isprativši je pjesmom u svlačionicu.