Nova Rijeka

Cosmija u prijateljskoj utakmici s Celjem obradovao napad, ali čeka ga još puno posla

Denis Frančišković

DOBRA SURADNJA NA LIJEVOJ STRANI - Bernard Karrica I Denis Bušnja/Foto HNK Rijeka

DOBRA SURADNJA NA LIJEVOJ STRANI - Bernard Karrica I Denis Bušnja/Foto HNK Rijeka

Trener Serse Cosmi nakon Celja zadovoljan je Bušnjom i dvostrukim strijelcem Vučkićem, a najviše Obregonom. Bijeli su zabili četiri gola, a u deset ligaških utakmica tek šest! Obrana pritom drugu utakmicu zaredom nije primila pogodak. Za umjereni optimizam jer prvo poluvrijeme nije bilo na visini



RIJEKA Serse Cosmi, novi trener Rijeke, dugo je uoči ogleda s Celjem ove subote razgovarao s Antoninijem Čulinom, uz Srećka Juričića najzaduženijim za struku Bijelih, potom u prvom poluvremenu opet derao glasnice i hvatao se za glavu, da bi u nastavku utakmice napokon mogao barem malo suspregnuti svoje naglašene emocije.


I bar na trenutak razvući osmijeh na licu u trenucima kada je momčad lakoćom lomila Celjane, po igri neprepoznatljivu drugoplasiranu momčad slovenske lige. Puno dobroga bilo je u igri Riječana u drugom poluvremenu, ali i opet puno lošega u prvoj dionici utakmice.


U trenutku brojnih izostanaka Cosmi je na djelu vidio dio mladih igrača, ali dodatno spoznao na koje igrače može računati u skorašnjem Jadranskom derbiju, na one koji polako »cementiraju« svoju poziciju. Zlomislić je na brojnim ubačajima gostiju bio pravovremen i siguran, ali »jedinica« je već od prije (pre)poznata u Labroviću.




U zadnjoj liniji Krešić i Vlasenko nameću se u ovom trenutku kao najpouzdaniji i najusklađeniji stoperski par uz Smolčića u igri s tri braniča, jednako kao i Selahi i Damjan Pavlović na mjestu zadnjih veznih igrača. Za to mjesto uz Selahija konkurira i Hodža, koji bi ipak mogao biti rješenje u ofenzivnijem dijelu veze.


Rijeka i dalje ima probleme na desnom krilu, na kojem je jednim dijelom igrao Vuk te se ponovo ozlijedio krajem prvog dijela. Puno ubitačnije i prodornije djeluje lijeva strana momčadi, koju je svojim povratkom osvježio Bušnja s nekoliko jako dobrih poteza i asistencija, zamijenivši Lunettu, koji se nije snalazio najbolje u prvom poluvremenu, posebice s lošim napadačkim rješenjima. Problemi su vidni i u nedostatku plavog »playmakera« čiji ulogu na sebe u nekim trenucima silom (ne)prilika preuzima Selahi.


Uz Bušnju, Cosmi je nakon Celja mogao biti zadovoljan dvostrukim strijelcem Vučkićem, a najviše Obregonom. Kolumbijac je bio prodoran, a i namjestio je dva gola te bio siguran s »kreča«. Posebno upečetljive bile su njegove dvije asistencije Vučkiću i Karrici što se dosad i nije znalo viđati od Rijekinog napadača. Napadača od kojeg se očekuje da napokon proradi u svom nekadašnjem, prepoznatljivom »varaždinskom« stilu.


Golovi i prioriteti


Prvo poluvrijeme nije zaslužilo prolaznu ocjenu, iako je bilo puno zalaganja pa i visokog presinga, u drugom su Bijeli djelovali možda i ponajbolje ove sezone iako je riječ o prijateljskoj utakmici. Uostalom, zabili su četiri gola, a u deset ligaških utakmica tek šest! Obrana pritom drugu utakmicu zaredom nije primila pogodak. Za umjereni optmizam…


Cosmi je u fazi koju je ocijenio posebno bitnom i osjetljivom za završnu ovogodišnju rundu od sedam ligaških i jedne kup utakmice. Posebno zanimljivo bit će u kakvom će sastavu i s kakvim gardom momčad dočekati nedjeljni popodnevni ogled s Hajdukom u kojem Rijeka mora pobijediti momčad, koja ju je uz dosta slabu igru nedavno lakoćom svladala na Poljudu. Talijanski trener u dva tjedna imao je puno prioriteta.


1. STANDARDIZACIJA MOMČADI


Rijekina momčad nikad nije bila nestandardiziranija. Iz kola u kolo igrači se mijenjaju kao na traci, mnogima se još traže pozicije, a svi popratni problemi s izostancima toliko su veliki da je teško planirati i sastav i sustav. U tom smjeru naziru se određeni pomaci i postaje sve jasnije koji igrači mogu pratiti trenerove ideje, a koji se teško uklapaju, čak i fizički u sadašnju momčad.


Roster i Selahi


2. SMANJIVANJE KADRA


Rijeka je ove sezone nagomilala najviše igrača u rosteru od svih prvoligaša, a taj neželjen proces, koji se malo i oteo kontroli u jednom trenutku, zaustavio se na brojci od 42. Cosmi je odmah po dolasku nakon nekoliko treninga tu brojku smanjio na 28, ali sasvim je jasno da će se ona i dalje morati »kresati« za još nekolicinu igrača.


3. MOMČADSKI DUH


Nedostatak momčadskog duha jedna je od prvih stvari koju je zamijetio Cosmi po dolasku na Rujevicu. Kako je i istaknuo, do pobjeda se može jedino uz pravu klapu, kvalitetnu unutarnju kemiju i svestranu podršku među igračima. Loši rezultati očito su doveli do strmoglavog pada vjere u vlastite kvalitete, ali utakmica sa Šibenikom je bitnije popravila taj segment uzdrmane momčadi.


4. FIZIKA I PSIHA


Psihološka nestabilnost pa i strah od svakog novog neuspjeha po Cosmiju je također jedan od velikih problema ove garniture igrača, koji se očito još nisu »kliknuli« i koji moraju što prije prebroditi. Problema ima i u fizičkoj spremi nekih igrača, ali energetski spremnici i momčadski su znali biti u »crvenom« sredinom drugih poluvremena. No, fizika i psiha često idu »ruku pod ruku«.


5. PROMOCIJA LIDERA


Vučkić je početkom prvenstva promoviran u kapetana momčadi, trebao je biti i njen lider, vrpcu je jedno vrijeme nosio i Krešić da bi u posljednjim utakmicama ona bila predana vrataru Labroviću. Loše igre i rezultati posljedično su remetili i odnose na travnjaku i van njega u kojem je vidljivo da momčad nema pravog lidera. Po prikazanom, iako mu kapetanska vrpca i ne treba, u tom smislu najviše se u ovom trenutku iskazuje Selahi.


Nedostajalo čak 16 igrača, petorica mladih dobila prigodu

U konačnici bila je to dobra provjera Bijelih sa susjedima u stanci u kojoj je ipak iz različitih razloga nedostajalo jako puno igrača, njih čak 16! No, zato su prigodu dobili mladi (Simčić, Duje Dujmović, Burčul, Coupland, Kukoč). Dujmović je dobro odradio svoj dio posla na mjestu stopera i odigrao svih 90 minuta, Simčić je drugo poluvrijeme malo neuobičajeno igrao na desnom boku, ali sasvim korektno odradio svoj dio posla. Njih dvojica su u ovom trenutku prvi od najmlađih na koje računaju Cosmi i Đalović.


U zapisniku od 21 igrača zbog reprezentativnih obveza, ozljeda, poštede… nije bilo Hodže, Vukčevića, Djuričina, Halilovića, Matea Pavlovića, Galešića, Solana, Libera, Jurišića, Vrančića, Djouahre, Nwolokora, Frigana i Bristrića, iako su neki od njih sjedili na klupi. Od ranije su van konkurencije Mitrović i Merkulov.


I to dodatno govori o preširokom rosteru…