Jezik nogometa

Cosmi na presici odgovorio kako svladava jezičnu barijeru jer govori samo talijanski: “Često Talijani na talijanskom nisu razumjeli k….”

Denis Frančišković

Serse Cosmi/Foto V. KARUZA

Serse Cosmi/Foto V. KARUZA

U Italiji sam govorio Talijanima na talijanskom, ali neki igrači često nisu razumjeli k.... Stranci su puno puta više razumjeli od samih Talijana. To vam govori da nogomet ima univerzalni jezik - objasnio je Cosmi



RIJEKA Novinare je na presici uoči Jadranskog derbija zanimalo kako Cosmi svladava jezičnu barijeru, budući da govori samo talijanski. Neki su to označili na početku i kao mogući bitan problem.


– Postoji jedan univerzalni jezik na terenu, jezik nogometa. Pokušavamo komunicirati na engleskom jer imamo puno stranaca, imamo i igrače hispanskog porijekla koji manje-više razumiju i talijanski. Asistenti znaju engleski, dok mi s igračima koji znaju samo hrvatski pomaže Đalović. Sve se to u zadnje vrijeme jako popravilo i puno je bolje i lakše.


Postoji i jedan paradoks u tom smislu. To što ne razumiju talijanski ih tjera na bolju koncentraciju i želju za razumijevanjem. U Italiji sam govorio Talijanima na talijanskom, ali neki igrači često nisu razumjeli k…. Stranci su puno puta više razumjeli od samih Talijana. To vam govori da nogomet ima univerzalni jezik – slikovito je objasnio Cosmi.