Trener svih trenera

Brojne dirljive objave posvećene Ćiri Blaževiću: ‘Treneru moj, voljet ću vas zauvijek!’

S.M.

Foto Marko Lukunić PIXSELL

Foto Marko Lukunić PIXSELL

KN Armada, Edin Džeko, Andrej Plenković, brojni domaći klubova i pojedinci - danas se čitav svijet oprašta od legende



U jeku tužne vijesti o smrti Miroslava Ćire Blaževića polako stižu i prve objave u kojima se brojni opraštaju od velikog trenera.


Među prvim reakcijama one su iz sportskih krugova, iako je smrt legendarnog trenera potresla i one koji nisu pratili nogomet, ali su itekako znali tko je Ćiro Blažević, što je još jedno posthumno svjedočanstvo njegove veličine. 


Na društvenim mrežama opraštaju se svi: od premijera Andreja Plenkovića, nogometaša Edina Džeke, HNS-a pa sve do najmanjih i najvećih nogometnih klubova i brojnih pojedinaca na koje je “trener svih trenera” ostavio trag.




Hrvatski nogometni savez na svom je Instagram profilu objavio crno – bijelu fotografiju Ćire Blaževića, posvetivši mu dirljivu objavu: “U Zagrebu je nakon duge i teške bolesti preminuo Miroslav Ćiro Blažević, legendarni trener i izbornik Vatrenih koji su 1998. godine osvojili svjetsku broncu.


Omiljenom Ćiri neka je laka hrvatska zemlja, a najbližima izražavamo najdublju sućut u ime cijele nogometne obitelji koja je danas izgubila ‘trenera svih trenera'”.


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Hrvatski nogometni savez (@hns_cff)



Na Facebook stranici KN Armada Rijeka objavljena je fotografija uz poznate citate:


“Ja sam trener koji sluša ‘galeriju’ za vrijeme utakmice…
Za mene je publika najvažnija u toku utakmice…
Meni je kao treneru najteže kad navijači negoduju.”
TAD SE SRCEM IGRALO, OBRAZOM SE PLAĆALO!
MIROSLAV ĆIRO BLAŽEVIĆ 1935. – 2023.”


 


Premijer Andrej Plenković na Facebooku je objavio: “Napustio nas je Miroslav Blažević. Legendarni Ćiro, osvajač svjetske bronce iz 1998., zauvijek će biti upisan u povijesti hrvatskog naroda i sporta.


Njegovo znanje, postignuća i čovjekoljublje ostaju trajna inspiracija budućim generacijama. Izražavam iskrenu sućut obitelji”, uz fotografiju na kojoj zajedno poziraju.



Na Instagramu se oproštajna objava nalazi i na stranici Dinama gdje stoji: “Dan prije svog 88. rođendana zauvijek nas je napustio trener svih trenera, veliki i legendarni Miroslav Ćiro Blažević.


Gospodine Ćiro hvala Vam od srca na svemu što ste kroz čitav svoj život davali i dali za Dinamo i za hrvatski nogomet. Vaš nogometni rukopis, lik i djelo nikada nećemo zaboraviti.


GNK Dinamo ovim putem izražava najiskreniju sućut obitelji i prijateljima legende hrvatskog nogometa. Počivao u miru…”


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli GNK Dinamo (@gnkdinamo)



Dirljivu objavu uz zajedničku fotografiju objavio je i nogometaš Edin Džeko: “Treneru moj, počivajte u miru. Voljet ću vas zauvijek. Porodici najiskrenije saučešće.”


 



Hrvatski klubovi se opraštaju od Ćire


Bio je Blažević kratko i trener Hajduka, tijekom 2005. godine te je u to vrijeme sa splitskim klubom osvojio hrvatski Superkup. Na službenoj internetskoj stranici Hajduk je objavio nogometni put Ćire Blaževića između čega izdvajamo.


„Kruna nogometne karijere Miroslava Blaževića, treće je mjesto i brončana medalja na Svjetskom prvenstvu 1998. godine u Francuskoj. Miroslav Blažević obilježio je hrvatski i svjetski nogomet.


Vodio je nekoliko državnih reprezentacija da bi s Hrvatskom postigao veliki uspjeh. Te vatrene 1998. godine Miroslav Ćiro Blažević proglašen je najboljim trenerom na svijetu.


Pod njegovim vodstvom Hrvatska je postala nogometna velesila. Mala država priznata samo šest godina ranije gotovo je pokorila nogometni svijet. Ćiro Blažević stvorio je i vodio reprezentaciju koja je trajno obilježila hrvatski sport“.


Od 1955. do 1957. godine Miroslav Blažević je kao nogometaš nosio dres Lokomotive koja se također oprostila od legendarnog trenera.


„Napustio nas je legendarni trener svih trenera, Miroslav Ćiro Blažević. Malo je poznato kako je kao igrač 1955. godine igrao za Lokomotivu. Hvala mu za sve nezaboravne trenutke koje nam je podario. Iskrena sućut obitelji“, objavio je klub s Kajzerice.


Blažević je osim u Dinamu i Hajduku kao trener od hrvatskih klubova radio u Rijeci, Osijeku, Varteksu, Zagrebu i Zadru, a osječki klub je napisao.


„Preminuo je legendarni Ćiro Blažević koji je jedan dio svoje karijere proveo i kao trener Osijeka. Počivao u miru“.


Ostavio neizbrisiv trag i u nogometu BiH


Vijest o smrti legendarnog hrvatskog trenera Miroslava Blaževića u srijedu dominira u gotovo svim elektroničkim medijima u Bosni i Hercegovini koji podsjećaju da je Ćiro zemlju u kojoj je rođen zauvijek zadužio do sada najuspješnijim vođenjem njene nogometne reprezentacije.


Prenoseći opširno sve potaknosti iz Blaževićeve biografije, mediji ističu daje ostavio neizbrisiv trag u bosanskohercegovačkom nogometu.


“Ćiro Blažević udario je temelje najuspješnijoj generaciji Zmajeva”, piše portal Klix podsjećajući kako je preminuli nogometni stručnjak vodio reprezentaciju te zemlje od 2008. godine i preporodio je zahvaljujući tome što je uz sebe imao igrače poptu Edina Džeke koji je tada bio u usponu karijere.


Blažević je s najboljim nogometašima BiH ostvario ukupno osam pobjeda, sedam poraza te dva neriješena rezultata, no nije uspio u nakani da reprezenatciju odvede na svjetsko prvenstvu u Južnoj Africi 2010. godine.


Sućut Blaževićevoj obitelji iskazao je veliki bosanskohercegovački trener Vahid Halilhodžić.


“Puno će nam nedostajati”, napisao je Halilhodžić u poruci koju su objavili mediji u BiH.


Brojim izrazima sućuti pridružio se i Zdravko Mamić, bjegunac od hrvatskog pravosuđa koji sada živi u Hercegovini.


On je za portal “Dnevnog avaza” kazao kako mu je Blažević, osim što mu je bio vjenčani kum predstavljao i uzor.


“Nikad nisam vidio takvog trenera kao što je on, bio je neviđen stručnjak”, kazao je Mamić dodajući kako je zahvalan Blaževiću za sve što je dao “Dinamu” i hrvatskom nogometu.


Jandroković uputio izraze sućuti povodom smrti Ćire Blaževića


Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uputio je brzojav sućuti obitelji Blažević u povodu smrti bivšeg nogometnog izbornika i trenera Miroslava Ćire Blaževića u kojem stoji:


„Poštovana obitelji Blažević,s velikom tugom i žaljenjem primio sam vijest o odlasku gospodina Miroslava Ćire Blaževića. Uime Hrvatskoga sabora i osobno, s dubokim suosjećanjem izražavam Vam iskrenu sućut.


Otišao je „trener svih trenera“ čovjek iznimnog duha i neumorne energije. Osebujan, studiozan i stručan, tijekom više od pola stoljeća trenerske karijere u igračima znao je buditi vjeru u vlastite sposobnosti i kvalitete, i kada su oni u to sumnjali.


Iz Ćire Blaževića je uvijek vidno isijavala iznimna ljubav prema životu. U posljednje vrijeme neumorno se borio s teškom bolešću, ne gubeći vedrinu duha, niti iznimnu ljudsku pristupačnost i šarm – svoje zaštitne znakove.


Ostavio je dubok trag u brojnim sredinama u kojima je radio, no u kolektivnom sjećanju hrvatskih navijača posebno mjesto uvijek će imati 1998. godina, kada nas je po prvi puta izveo na svjetsku nogometnu pozornicu, a igrače, mimo svih očekivanja, poveo do prvog nogometnog odličja, legendarne bronce zlatnoga sjaja.


Ono što za kolektivno sjećanje hrvatskih navijača predstavlja bronca i kapa ranjenog francuskog policajca na Ćirinoj glavi 1998. godine, za poklonike zagrebačkog Dinama bio je i ostaje Ćirin bijeli šal i legendarni pohod 1982. godine.


Tim se povijesnim mjestima s Ćirinim iznimnim autorskim potpisom kao navijači uvijek rado vraćamo. Isto tako, trajno smo mu zahvalni i za predano zagovaranje sportske kulture i društvene tolerancije.


Danas nas je napustio veliki čovjek. Dragi Ćiro, počivao u miru, neka ti je laka hrvatska zemlja koju si toliko volio”, stoji u brzojavu predsjednika Sabora.


Još reakcija na smrt Miroslava Ćire Blaževića


Reakcije na smrt Miroslava Ćire Blaževića:


Nikolina Brnjac, ministrica turizma i sporta:


“Napustio nas je trener svih trenera, Miroslav Ćiro Blažević. Tvoji uspjesi i postignuća obilježili su hrvatski sport”.


Kolinda Grabar-Kitarović, bivša predsjednica i članica MOO-a


“Ti si našao svoj mir, a za tobom je ostala praznina…Neka te čuvaju anđeli, “tata Ćiro”. Od tebe sam učila upornost, vjeru u svoje i vječni optimizam. Iskrena sućut obitelji i prijateljima”


Nogometni klub Partizan Beograd:


“Uz duboko poštovanje prema njegovom radu i postignućima u karijeri, FK Partizan se oprašta od legendarnog Miroslava Ćire Blaževića. Njegovoj obitelji i prijateljima upućujemo iskrenu sućut.”


Enis Bešlagić, glumac:


“Dostupan i pristupačan svima… Svačiji si bio, a najviše svoj. Mnogo toga si ostavio iza sebe, da ćemo te dugo pamtiti i spominjati sa osmijehom”.


Mateša: Ćiro je osvajao i trofeje i ljude!


Povodom smrti Miroslava Ćire Blaževića, predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša i glavni tajnik Siniša Krajač poslali su brzojav sućuti njegovoj obitelji:


Poštovana obitelji Blažević,


s velikom tugom primili smo vijest o odlasku vašeg i našeg Ćire. Bio je čovjek koji je osvajao i ljude i trofeje; ljude oko sebe – druželjubivošću, jednostavnošću i duhovitošću, a trofeje – inteligencijom i trenerskom genijalnošću.


Ostavio je dubok pečat u hrvatskom sportu, posebno kao izvorni kreator fantastične priče o Vatrenima koja traje još i danas. To je neodvojivo od njegova imena i ostat će kao trag ‘trenera svih trenera’ u vječnosti. U ime hrvatske olimpijske obitelji i osobno ime primite izraze najdublje sućuti!


Stigle nove reakcije


Reakcije na smrt hrvatskog nogometnog trenera Miroslava Ćire Blaževića koji je u Zagrebu preminuo u 88. godini.


Ivan Katalinić, pomoćnik Blaževića u reprezentaciji i nogometni trener:


„Kada se sjetim Ćire uvijek se vraćam u prošlost naših dvoboja kada je on bio trener Dinama, a ja Hajduka. Naravno, uvijek se sjetim i velikog uspjeha hrvatske reprezentacije 1998. godine kada smo osvojili brončanu medalju na Svjetskom prvenstvu.


Tada je bio proglašen za najboljeg trenera, tada je postao trener svih trenera i to je ostao do danas. Otišao je jedan uistinu veliki čovjek“.


Dario Šimić, nekadašnji hrvatski reprezentativac:


„Kod Ćire sam debitirao u seniorskom nogometu, on me i uveo u reprezentaciju. Jako dobro se sjećam i legendarne 1982. godine kada je bio trener i prvak s Dinamom.


S tatom sam odlazio na stadion i to je kod mene izazivalo posebne emocije. Ćiro je bio motivator kakav se više neće pojaviti. Iz nas nogometaša je uvijek izvlačio maksimum. Ovo je veliki gubitak za sve“.


NK Rijeka:


„U 88. godini otišao je jedan od najvećih Miroslav Ćiro Blažević. Otišao je trener svih trenera koji je u svojoj dugogodišnjoj karijeri ostvario sjajne rezultate, a kao najveći uspjeh ističe se brončana medalja i treće mjesto na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj 1998. godine do koje je stigao u ulozi izbornika Hrvatske.


Ćiro je u svojoj dugogodišnjoj karijeri dio svoje igračke i trenerske karijere proveo u Rijeci. Ćiro je bio osebujna ličnost hrvatskog i jugoslavenskog nogometa koja nikoga nije ostavila ravnodušnim, vrhunski trener i uglađeni gospodin“.


NK Varaždin:


„Trener svih trenera ostavio je veliki trag i u našem gradu, počivao u miru“


HNK Cibalia Vinkovci:


„Napustio nas je legendarni Miroslav Ćiro Blažević. Počivao u miru Božjem“.


HNK Zadar:


„Treneru svih trenera, počivao u miru. HNK Zadar ovim putem izražava iskrenu sućut obitelji i prijateljima našeg legendarnog, velikog, Miroslava Ćire Blaževića“.


O Ćiri u Srbiji: ‘Ćirina nacija bio je nogomet, njegova vjera bili su ljudi!’


Mediji, sportski djelatnici i ljubitelji nogometa u Srbiji opraštaju se u srijedu od Miroslava Ćire Blaževića nazivajući ga “nogometnom legendom”, “uvijek drugačijim”, sjećajući se njegovih lucidnih izjava, poruka i anegdota i ističući posebno njegovu ljubav prema nogometu i čovjekoljublje.


“Uz duboko poštovanje za rad i postignute uspjehe u karijeri, FK Partizan se oprašta od legendarnog Miroslava Ćira Blaževića. Obitelji i prijateljima upućujemo iskrenu sućut”, objavio je nogometni klub Partizan na vijest o Ćirinoj smrti.


“Neponovljivi trener, trener svih trenera Ćiro Blažević”, piše portal “Večernjih novosti”, navodeći da je preminuo neposredno uoči 88. rođendana.


List podsjeća da je u sezoni 1981/82. Blažević Dinamu “donio naslov nogometnog prvaka tadašnje SFRJ koju su ‘purgeri’ čekali 24 godine”.


“Nogomet nije umjetničko klizanje, pobjeđuje onaj tko zabije gol više, a ne onaj koji igra ljepše”, izdvajaju beogradski mediji pojedine Blaževićeve poruke i savjete.


Tabliod “Alo”, podsjećajući na Blaževićev nadimak “trener svih trenera”, naglašava da je “ostavio veliki trag, poglavito na klupi reprezentacije Hrvatske”, te da će “ostati upamćen po lucidnim izjavama i komentarima”.


Nitko kao Ćiro!


“Nitko kao Ćiro – Blaževićeve izjave uvijek su bile drugačije”, piše list.


Mediji na portalima objavljuju poveznice na brojne Blaževićeve video snimke na Youtubu, izjave medijima, dijele se objave na društvenim mrežama.


Među ostali, istaknuta je i medijska podrška Ćire Blaževića najboljem srpskom tenisaču Novaku Đokoviću u vrijeme kad mu je u siječnju 2022. uskraćeno sudjelovanje na Australian Openu.


“Mnogo toga je već ispričano o jednom od najboljih fudbalskih trenera s prostora bivše Jugoslavije, a ostat će zabilježeno da se popularni Ćiro oprobao i kao glumac – i to u Srbiji”, piše “Blic”, podsjećajući da je Blaževića angažirao Dragan Bjelogrlić u kultnom filmu i seriji “Montevideo, Bog te video”.


Koliko će Blažević bio uvažavan među ljubiteljima sporta i nogomet u Srbiji svjedoče i pojedini komentari čitatelja ispod objava na portalima beogradskih medija.


“Otišao je neko tko je davao još osmijeha ovom svijetu”; “Čovjek širokih shvaćanja, iskrene tolerancije i nadasve pun neizmjerne ljubavi za nogomet”; “Ćirina nacija bio je fudbal, njegova vjera bili su ljudi! Odigraj u svemiru neki dupli pas i za nas, legendo! RIP! S najdubljim poštovanjem! Partizanovac”, neki su od komentara na portalima.