Matteo Komadina

Boksač Rijeke branit će hrvatske boje na Svjetskom prvenstvu u Beogradu: “Biti među deset najboljih moj je san”

Igor Duvnjak

Matteo Komadina/Foto PIXSELL

Matteo Komadina/Foto PIXSELL

U kontinuitetu sam se pripremao tri mjeseca. Dat ću sve od sebe pa ćemo vidjeti što će mi to donijeti. Ali, mislim da zaslužujem mjesto među deset najboljih - kaže Komadina



RIJEKA Beograd, koji tradicionalno vrlo rado ugošćuje kvalitetne boksačke priredbe, sada će biti domaćin izvedbe najvišeg ranga, u goste mu dolaze najbolje amaterske rukavice svijeta u okviru Svjetskoga prvenstva koje će se održati od 26. listopada do 6. studenoga. Dok organizatori provjeravaju sve detalje obavljajući posljednje pripreme, oni koji izlaze u ring i oni koji će im stajati u kutu, borci i njihovi treneri, odrađuju naporno razdoblje treninga nadajući se da su obavili dobar posao, kao i uspjesima među konopcima.


Među njima je i hrvatska reprezentacija u kojoj svoje mjesto ima i boksač Rijeke Matteo Komadina koji, kao i njegovi kolege, odbrojava dane do prvog izlaska u beogradski ring.


– Ja sam u top formi, spreman sam fizički i psihički za ovo natjecanje – zadovoljno poručuje Matteo Komadina. – Kada se osvrnem na svoje stanje i raspoloženje, smatram da mogu biti zadovoljan.




Naravno, za ovakav jedan zahtjevan ispit trebalo je mnogo rada i priprema sve da bi se predstavio u što boljem i pravom svjetlu. Riječ je o višemjesečnom radu.


Zahtjevne pripreme


– U kontinuitetu sam se pripremao tri mjeseca za Svjetsko prvenstvo. Imao sam dva treninga dnevno i zbilja je bilo zahtjevno. Bilo je tu puno treninga kondicije i snage, također i spariranja te uvježbavanja boksačke tehnike. Uglavnom, cijeli proces je trajao tri mjeseca i uistinu sam se kvalitetno pripremio.


Matteo Komadina je tijekom sezone sudjelovao na brojnim natjecanjima koja su mu poslužila kao zagrijavanje za glavnu predstavu, skorašnji izlazak u beogradski ring. Iza njega je bila duga stanka uoči povratka u ring, a prije nje je bio u borbi za europsko odličje 2015. godine, ali je ostao bez njega jer je sudac odlučio prekinuti meč zbog ozljede.


– U ožujku smo imali prvenstvo Hrvatske, a ja prije toga nisam nastupao tri godine. Prije toga sam dva puta bio hrvatski prvak. Bilo je tu i puno osvojenih međunarodnih turnira. Uz to sam bio peti na Europskom prvenstvu na kojem je Filip Hrgović osvojio zlato, a Hrvoje Sepp broncu. I ja sam bio u borbi za odličje, međutim, splet okolnosti je doveo do toga da sam poražen zbog jedne kapljice krvi iznad oka. Sudac je odlučio prekinuti meč deset sekundi prije kraja prve runde.


Dugo se nisam borio, vratio sam se ove godine na prvenstvu Hrvatske za koje sam se kvalitetno pripremio. Ne mogu reći da je bilo lako. Trebalo je puno rada, ali uspio sam osvojiti titulu prvaka Hrvatske. Isto tako smo se uspjeli kvalificirati na Svjetsko prvenstvo. To je bilo na sparinzima s Filipom Poturovićem, koji svakako nije bio protivnik za podcjenjivanje. Naprotiv, bio je to jako dobar i čvrst sparing.


Jaka konkurencija


Komadina traži svoje čim bolje mjesto u kategoriji do 63,5 kilograma i konkurenciji od više od stotinu boraca. Svi će se osim za medalje prvi put na amaterskoj svjetskoj smotri boriti i za novčane nagrade. Pobjedniku će pripasti 100.000 dolara, srebrnom 50.000 dolara, a brončanom 25.000 dolara.


– U mojoj kategoriji je šezdeset najboljih boksača na svijetu, a među njima je i Andi Cruz Gomez, jedan od najboljih boksača današnjice u amaterskom boksu, riječ je o svjetskom prvaku i olimpijskom pobjedniku.


Matteo je pun ambicija, ali se ne želi razmetati bombastičnim izjavama i gromoglasnim najavama uoči Svjetskoga prvenstva, svjestan je da je bolje govoriti u ringu nego izvan njega, sve u velikom društvu u kojem je za mnogo boraca malo mjesta među najboljima.


– Nadam da ću se plasirati među deset najboljih, to mi je san. Dat ću sve od sebe pa ćemo vidjeti što će mi to donijeti. Ali, bez lažne skromnosti, mislim da zaslužujem mjesto među deset najboljih. Sve što bude više od toga bit će bonus – poručuje 28-godišnji Matteo Komadina.