SuperSport Kup

Bilo je i za očekivati da gostovanje kod Rudeša neće ponuditi nogomet na visokoj razini

Davor Petrović

Foto V. MAVROVIĆ

Foto V. MAVROVIĆ

Trenutak odluke dogodio se u 79. minuti. Sudac Duje Strukan označio je slobodan udarac za Rijeku na trideset metara od domaćeg gola, navijači Rudeša s nevjericom su gledali Galešića kako hvata zalet...



ZAGREB – Spektakularnim golom Nike Galešića iz slobodnog udarca s trideset metara Rijeka je izborila polufinale SuperSpot Hrvatskog kupa. To gostovanje kod Rudeša nije ponudilo nogomet na pretjerano visokoj razini, no to je bilo za očekivati samo tri dana nakon nesretnog poraza na stadionu Maksimir.


Trenutak odluke dogodio se u 79. minuti. Sudac Duje Strukan označio je slobodan udarac za Rijeku na trideset metara od domaćeg gola, navijači Rudeša s nevjericom su gledali Galešića kako hvata zalet, lopta je fijuknula zrakom, udarila u prečku i odbila se iza leđa nemoćnog Mateja Markovića čije obrane su do tada držale dvije nule na semaforu – 0:1.


Na početku utakmice se, pak, bilo teško oteti dojmu da Rijeka izgleda nekako pospano, usporeno, iako je Željko Sopić napravio dosta izmjena unutar udarne jedanaestorke, u odnosu na nedjeljno gostovanje kod Dinama. Jednostavno, momčad je izgledala kao da je zaglavljena u trećoj brzini. Rudeš se, pak, postavio u čvrsti blok, vrebajući priliku za kontru.




Ta ideja bila je jasna od početka jer Davor Mladina je u vrh napada postavio Karla Špeljaka koji spada među najbrže igrače SuperSport HNL-a. Prva prilika na utakmici stigla je u 5. minuti, kada je Aleksa Latković udarcem sa dvadeset metara pokušao iznenaditi Martina Zlomislića. Nije uspio.


Nešto kasnije Rijeka je stigla do obećavajuće situacije, i to nakon greške Ante Ćorića koji je povratno dodavanje za svoje suigrače u obrani pretvorio u sjajan pas za Alena Grgića na desnoj strani. Uslijedilo je prizemno ubacivanje na bliži spoj linija peterca, gdje je Mirko Marić lukavo pucao uz prvu stativu. Međutim, dobro postavljeni Marković odbio je loptu u korner.


Igrala se 12. minuta kada je Toni Fruk sjajno odmjerenim dodavanje pronašao Marića u domaćem kaznenom prostoru. Pozicija je bila vrlo dobra, kao i cijela situacija, ali premekani udarac usmjerio je loptu ravno u Markovićevo naručje. Ubrzo je Rudeš osjetio da Rijeka nema svoj idealan dan i ohrabrio se. Doduše, bez konkretnog učinka.


Zapravo, do kraja prvog dijela jedinu zanimljivost su predstavljale Strukanove iscjeliteljske moći. Naime, igrači obje momčadi dosta često su previše naglašavali svaki kontakt valjanjem po travnjaku, uz glasne uzvike, pokušavajući iznuditi prekršaje, a jedan od najboljih hrvatskih sudaca samo je puštao igru. Svaki, ali baš svaki put nije bilo potrebe za pozivanjem liječničkih ekipa jer su “ozlijeđeni” brzo ustajali s tla. A možda su stisnuli zube i išli preko ruba boli koja je, sudeći po njihovom zapomaganju, bila na granici onoga što čovjek može tolerirati.


Početak drugog dijela je, pak, pokazao da je Rijeka konačno pronašla kvačilo i prebacila se u višu brzinu. Nije to bila izvedba na razini nekih ovosezonskih izdanja Sopićeve momčadi, ali razlika se osjetila. Tako je u 48. minuti Franjo Ivanović krenuo u solo prodor prema kaznenom prostoru suparnika, a zatim se odlučio za lukav udarac sa deset metara.


Svemogući Marković i to je obranio, odbivši loptu na stranu. Na taj otpadak je, pak, natrčao Dejan Petrovič, koji je na poluvremenu zamijenio Emmanuela Bandu, ali ni on nije uspio nadmudriti sjajno raspoloženog golmana Rudeša. Nešto kasnije Marković se na isti način obračunao i s Frukom.


Ta riječka akcija je krenula po lijevoj strani, gdje je Bruno Goda probio svog izravnog suparnika i ulatio u kazneni prostor. Dobro odmjerena povratna lopta Fruku je dala dovoljno vremena i prostora da se namjesti na udarac i nacilja bliže rašlje, no Marković je još jednom čudesno intervenirao.


U 62. minuti Rijeka je napala na sličan način posuprotnoj strani. Ivanović i Petrović odigrali su dupli pas, nakon čega je uslijedila povratna lopta za Marića. Međutim, njegov udarac sa deset metara deblo je prebacio gol. U tim trenucima se činilo da bi kombinacija Markovićevih fantastičnih intervencija i nepreciznosti gostujućih ofenzivaca mogla odvesti utakmicu u neizvesnost, a Rijeku u nervozu. No, u 79. minuti ukazao se Galešić…