Minimalni poraz

Bijeli protiv Dinama pali iz prekida, ali pokazali su da izrastaju u ozbiljnu momčad

Davor Petrović

Foto D. KOVAČEVIĆ

Foto D. KOVAČEVIĆ

U 67. minuti Dinamo je izveo korner s lijeve strane, a svi iz obrane Rijeke su pohitali prema prvoj stativi, dok su na drugoj ostala dva slobodna igrača...



ZAGREB Iako je poražena na gostovanju kod Dinama, Rijeka je na stadionu Maksimir još jednom potvrdila da pod stručnim vodstvom Sergeja Jakirovića izrasta u vrlo ozbiljnu momčad za hrvatske prilike. Ovoga puta rezultat je izostao, ali, sudeći po većem dijelu prikazanog ove nedjelje u Zagrebu, perspektiva djeluje više nego pristojno, pogotovo kada se u obzir uzme početak tekuće sezone.


Foto galerija: Dinamo - Rijeka Foto: Davor Kovačević


Na isteku uvodne minute Dinamu se na trenutak ukazao idealan scenarij za oproštaj s kapetanom. Naime, Martin Baturina dao je loptu na desnu stranu, za Stefana Ristovskog, koji je odmah poslao uoptrebljiv centaršut u srce kaznenog prostora. Tamo je, pak, najviši u skoku bio upravo Ademi, ali njegov udarac glavom je prohujao dva-tri centimetra iznad prečke.


Takav početak sugerirao je da bi nastavak mogao proteći u istom tonu. Međutim, Rijeka se vrlo brzo pribrala i pohvatala konce igre, pokušavajući uzvratiti istom mjerom. U 10. minuti gostima se otvorila prilika za brzi udar, nakon što je Bruno Petković izgubio loptu blizu centra. Sijevnuo je prizemni okomiti pas za Matiju Frigana, kojeg je u remplanju uspio izgurati Josip Šutalo.




Tu, međutim, nije bio kraj uzbuđenjima u toj akciji. Naime, Šutalo je samouvjereno i pomalo nonšalantno krenuo s iznošenje, a uporni Frigan mu uklizao i izbio mu loptu, koja je stigla do Nike Jankovića. Uslijedio je udarac i sigurna intervencija Dominika Livakovića.


Četiri minute kasnije Petković je došao do modre klupe i zatražio liječničku pomoć koja mu je dosta dugo ukazivana. Ubrzo se ispostavilo da prvi centarfor Dinama ipak ne može nastaviti utakmicu. Vidno utučeni Petković smjestio se uz rub terena, pokraj delegatske klupe i u čučnju čekao da ga zamijeni Josip Drmić.


Modri su sredinom prvog dijela uglavnom napadali preko desne stane, uzdajući se u Ristovskog i njegove ubačaje. Jedna takva situacija ostavila je Baturinu samog na vrhu šesnaesterca, ali, srećom po Rijeku, lopta mu je pobjegla u primanju. Drugi je, pak, više ličio na udarac po golu pogrešnim felšom nego na ubačaj. U tom razdoblju igre Rijeka je bila u nešto podređenijem položaju, ali nije se povukla u krilo Nediljka Labrovića.


Drmićeva greda


Štoviše, i gosti su pokušavali napasti renomiranog suparnika. Tako je u 32. minuti Antonio Marin probio lijevo krilo i poslao dobro odmjereni pas na Jankovića, kojem je u ključnom trenutku zasmetao Dino Perić, izbacivši loptu u korner. Taj udarac iz kuta nije donio baš ništa dobroga za Rijeku.


Samo minutu kasnije Dinamo je brzom akcijom kroz sredinu otvorio puno prostora Drmiću za udarac s ruba kaznenog prostora. Nekadašnji centarfor Rijeke namjestio se na desnu nogu i naciljao lijeve rašlje, a pogodio je prečku. Uz onu Ademijevu iz prve minute, to je bila najozbiljnija prilika Dinama u dotadašnjem dijelu utakmice.


Međutim, korner s desne strane u 40. minuti donio je promjenu u tom smislu. Igrači Rijeke iz nekog su razloga krenuli prema prvoj stativi, zaboravivši Ademija na drugoj. Dojučerašnji kapetan Dinama primio je loptu i s osam metara odapeo iz sve snage, ali nije uspio savladati Labrovića. Preciznije, vratar Rijeke je bravurozno obranio taj udarac.


Zadnja minuta prvog dijela donijela je prekršaj Nike Galešića na Luki Ivanušecu uz vanjski rub kaznenog prostora. Bila je to idealna pozicija za udarac po golu s manje od 17 metara. Josip Mišić je dobro naciljao, a Labrović je još bolje reagirao i sačuvao svoju mrežu.


Hodžina vratnica


Početak nastavka donio je veliku priliku za goste. Nakon brzo odigrane akcije Danilo Veiga je s desne strane uputio odličan centaršut u sredinu i, sudeći po ishodu, iznenadio Frigana, kojem je lopta skliznula niz čelo i otišla u aut na suprotnoj strani terena. U tim trenucima Rijeka je bila ravnopravna renomiranom suparniku.


Modri nisu pokazivali živost na razini prvog dijela, a prvu pravu opasnost za gol gostiju kreirali su u 58. minuti, s time da se donekle radilo o spletu sretnih okolnosti za obje momčadi. Naime, centaršut s lijeve strane odbio se do Ristovskog, koji je odmah odapeo loptu u suprotni kut, uhvativši se istog trena za glavu jer je pogodio stativu.


U 67. minuti Dinamo je imao korner s lijeve strane, a obrana Rijeke reagirala je kao kod slične situacije u završnici prvog dijela. Svi su pohitali prema prvoj stativi, dok su im na drugoj ostala dva slobodna igrača. Jedan je bio Ademi, a drugi Ristovski koji je s dva metra postigao gol za vodstvo – 1:0.


Prvu situaciju koja je mirisala na izjednačenje stigla je u 76. minuti, kada je Nais Djouahra s lijeve strane u kaznenom prostoru proigrao Alena Grgića, koji u duelu s Perićem nije uspio dobro zahvatiti loptu. Niti 30 sekundi kasnije Šutalova neopreznost mogla je skupo koštati Dinamo. No, Frigan se odlučio za udarac iz prve s ruba šesnaesterca, a to nije bilo dobro rješenje za Rijeku.


Igrala se 82. minuta kada je još jednom došlo do proboja po desnoj strani. Veldin Hodža pobjegao je svojim čuvarima i iskosa lansirao prizemni udarac, koji je bio neuhvatljiv za Livakovića. Međutim, na nesreću Riječana, lopta je svoj put završila na stativi i odbila se u polje. Bila je to zadnja prava prilika gostiju za hvatanje boda.