SuperSport Kup

Bijeli danas protiv Rudeša love polufinale Kupa: “Nadam se da neće biti iznenađenja”

Denis Frančišković

NOVI DVOBOJ - Vratar Matej Marković i Bruno Bogojević/Foto V. KARUZA

NOVI DVOBOJ - Vratar Matej Marković i Bruno Bogojević/Foto V. KARUZA

Ako treba bacati se na glavu, neka se bacaju. Da će biti lagano, neće - tvrdi trener Sopić



RIJEKA Bolan poraz je iza njih, novi izazov s također važnim ulogom je pred nogometašima Rijeke. Momčad Željka Sopića matirana je drugi put ove sezone u Maksimiru, ali ovog puta izgledala je puno bolje nego u prvoj utakmici koja se pretvorila u jednosmjernu ulicu. Gol s »kreča« u četvrtoj minuti nadoknade vratio je Modre u život, a Rijeka na vrhu propustila prigodu zadržati isto odstojanje nad najužom konkurencijom.


Neki će reći da su ostali »repovi«, drugi da je Dinamo bio bolji za taj baš jedan gol. Bilo kako bilo Maksimir je zatvorena knjiga i Riječani se okreću novim utakmicama. A svaka od njih je važna. Pa tako i ova današnja u kojem Bijeli žele novi prodor u polufinale SuperSport Hrvatskog kupa. Na papiru su apsolutni favoriti protiv ligaškog »fenjeraša« Rudeša, no kad je u pitanju kup, favoriti pušu i na hladno. Mnoštvo je primjera i u hrvatskim okvirima u kojima su baš Rijeka i Dinamo doživljavali prizemljenje u ovom prestižnom natjecanju. I to od puno manje razvikanijih sastava…


Riječanima kao neka vrsta upozorenja može biti baš kup utakmica s Rudešom u listopadu 2016. godine. Bio je to pravi triler, Rijeka je vodila 0:3, a Rudeš postigao tri pogotka, sva tri iz jedanaesteraca koja je realizirao Topić i to u drugom poluvremenu te odveo utakmicu u lutriju produžetaka. Tu je Rijeka ipak imala više koncentracije i ubojitosti, za 3:5 golove su postigli Šofranac (104’) i Gorgon (108’). Rudeš je tada bio drugoligaški lider, a momčad pod krilaticom »Totalno drugačiji od drugih…« je vodio nitko drugi do Igor Bišćan.


Ozračje dobro




– O derbiju u Maksimiru nisam promijenio mišljenje niti nakon prespavane noći. Definitivno da smo drugo poluvrijeme morali više igrati nogomet. S druge strane sve se svelo na tri, četiri kontranapada koja bismo mi protiv drugih momčadi bolje razigrali, a vjerojatno i poentirali. U Maksimiru smo se spetljali, nismo uspjeli, je li to zbog atmosfere ili nečeg drugog, neću ulaziti u to. Takav gol u zadnjoj minuti ne smijemo dobiti. Ali ponavljam, mislim da smo prava momčad, da nas to nije niti malo poremetilo i da smo na jakom dobrom putu. Idemo dalje – kaže Željko Sopić, trener Bijelih.


Igrači vole reći kako nakon bolnog poraza žele da odmah dolazi sljedeća utakmica. Bijeli se nakon samo tri dana vraćaju u metropolu i razmišljaju samo o tome kako da se plasiraju među četiri najbolje momčadi.


– Dobro da dolazi ta kup utakmica. Igrači vole kad je utakmica jer onda moraju manje trenirati. Naravno, ne volimo gubiti, ali atmosfera je dobra. Imali smo šest pobjeda u nizu. Jednostavno razmišljamo o onome što nas čeka – dodaje Sopić.


Ožiljci


Niko Janković od ranije je »out«, ali maksmirske »ožiljke« ima još nekolicina igrača. Sopić očekivano ne želi otkrivati njihova imena. Ali sasvim je jasno da će to biti neka vrsta kombinirane momčadi, sastavljene od igrača koji imaju manju minutažu, strpljivo rade i čekaju prigodu. Po Sopiću, ovo je prilika za njih i dokazivanje.


– Derbi je ostavio traga. Dva ili tri standardna igrača neće moći igrati protiv Rudeša. Izvest ćemo najbolju moguću postavu koju možemo u ovom trenutku. Idemo po prolaz, ništa nas drugo ne zanima. Prvi put u životu neću raditi analizu nakon ove utakmice. Rekao sam dečkima da me zanima samo prolaz. Ako treba bacati se na glavu, neka se bacaju. Da će biti lagano, neće.


Rijekinog trenera uz Rudeš vežu i posebne uspomene i emocije. Zagrebački je dečko, ali Rudeš ima ipak određenu posebnost. Jako dobro poznaje okruženje u klubu i oko njega.


– Pošto sam iz tog kvarta, znam kako Rudeš igra kod kuće. Bio sam na toj utakmici prije nekoliko godina kad je Bišćan bio trener, a Rijeka prošla tek u produžetku. Čeka nas jedna zahtjevna utakmica. Igrači koji nisu previše igrali ili su ulazili povremeno sada moraju pokazati zašto nose grb Rijeke.


Rudeš je momčad koja je iz kup natjecanja u osmini finala izbacila Slaven Belupo pobjedom 3:1 kada su strijelci bili Pešić, Pavković i Srbljinović. Pokazali su se tada kao ozbiljan protivnik koji je barem uspio na tom, drugom kolosijeku kad mu već ne ide u ligaškim okršajima gdje je praktički već otpisan. No, hrabro se bori, itekako je namučio Hajduk, Dinamo, Istru 1961…


– Kup je kup. U nekim drugim zemljama, primjerice Francuskoj ili Njemačkoj, favorita na papiru nema. Mislim da će se dogoditi dosta iznenađenja, samo, nadam se, ne danas – zaključuje trener Riječana.