Alex de Minaur

Australski tenisač se opravdava nakon optužbi o kupnji lažne potvrde: “Primio sam obje doze”

Hina

Alex de Minaur/Foto REUTERS

Alex de Minaur/Foto REUTERS

U medijskim izvješćima se navodi da je 23-godišnjak kupio lažnu potvrdu kako bi dokazao da je uzeo dvije injekcije cjepiva protiv COVID-19.



MELBOURNE Australski tenisač Alex de Minaur, optužen zbog kupnje lažne potvrde o cijepljenju protiv COVID-19, kazao je da je “nevino optužen jer je dvaput cijepljen”.


U medijskim izvješćima se navodi da je 23-godišnjak kupio lažnu potvrdu kako bi dokazao da je uzeo dvije injekcije cjepiva protiv COVID-19.


“Prvu dozu cjepiva primio sam u Londonu prošlog ljeta, a drugu u bolnici La Paz u Madridu”, napisao je De Minaur na Twitteru.




“Danas je izašla vijest da je bolnica pod istragom zbog davanja lažnih potvrda o COVID-u nekim svojim pacijentima. Želim jasno reći da sam primio drugu injekciju, da imam potpuno valjanu, točnu i istinitu evidenciju o cijepljenju. Moje je ime povezano s ovom pričom samo zato što sam bio pacijent u toj bolnici, kao i mnoge tisuće drugih.”


De Minaur je ispao u četvrtom kolu prošlomjesečnog Australian Opena.


Grand Slam koji je otvorio sezonu zahtijevao je od igrača da pokažu dokaz o cijepljenju kako bi se natjecali – pravilo koje je dovelo do deportacije necijepljenog svjetskog igrača jedan Novaka Đokovića.


Pravilnik ATP Toura navodi da podnošenje lažnog zapisa o cijepljenju protiv COVID-19 predstavlja kršenje njegovog kodeksa i kažnjivo je novčanom kaznom do 100.000 dolara i suspenzijom s turnira na razdoblje do tri godine.


De Minaur je 32. igrač svijeta.


Ukupno je jedanaest osoba uhićeno zbog “krivotvorenja ili korištenja krivotvorina”, a uključeno je oko 2.200 osoba koje su kupili falsificirane potvrde.


Ova mreža je lažni PCR test naplaćivala 50 eura, dok su samo za lažnu Covid potvrdu tražili oko 200 eura, a za 1000 eura su bili i upisani na liječničke liste s potpunim rasporedom cijepljenja.


Plaćanja su vršena kriptovalutama preko računa otvorenih u trećim zemljama.