Odličan uspjeh za Klaru Barnjak

Atletičarka Kvarnera osigurala Europsko prvenstvo: “Sve se posložilo baš onako kako treba”

Ivana Vaupotić

Klara Barnjak/Foto: PIXSELL

Klara Barnjak/Foto: PIXSELL

Ova sezona je dobro počela i znala sam da je pitanje trenutka kada ću ispuniti normu. Jednostavno sam letjela. Sada sam sigurna da će na ljeto biti brže, više, jače - kaže Klara



RIJEKA Klara Barnjak nije mogla poželjeti bolji završetak zimske sezone. Norma za Europsko mlađeseniorsko prvenstvo, norma za Prvenstvo Mediterana i osobni rekord.


Atletičarka Kvarnera osvojila je zlatno odličje u skoku udalj na seniorskom dvoranskom prvenstvu Hrvatske, domaćin kojega je bio Zagreb, skočivši u četvrtoj seriji 6,23 metra, čime je za 16 centimetara popravila svoj tri godine star osobni rekord, za tri centimetra nadmašila normu za Europsko mlađeseniorsko prvenstvo, što će se od 8. do 11. srpnja održati u Bergenu, te skočila osam centimetara bolje od norme za prvenstvo Mediterana, što je na rasporedu 5. i 6. lipnja u Španjolskoj.


– A što da kažem, nego da je bilo super natjecanje. Još uvijek sam pod dojmom, ispunila sam svoj prvi cilj, napokon me ništa ne boli, ne vučem nikakvu ozljedu i sve se posložilo baš onako kako treba biti – započela je Klara Barnjak, kojoj posljednja dva dana telefon ne prestaje zvoniti.




Puno je čestitara, a među njima je i predsjednik Kvarnera Luciano Sušanj, europski prvak na 800 metara 1974. godine u Rimu te dvostruki europski prvak u dvorani.


– Predsjednikova čestitka mi je jedna od dražih, stvarno mi je drago što me nazvao i čestitao mi na rezultatu.


Čestitke su svakako stigle na pravu adresu, Klara je odradila najbolje natjecanje u karijeri na kojem je čak pet puta skakala preko šest metara, i to redom 6,13, 6,12, 6,23, 6,09 i 6,20 metara. Jedino je u prvoj seriji imala skok tri centimetra kraći od šest metara.


Greška na semaforu


– Nakon druge serije u kojoj sam skočila 6,13 metara, cura zadužena za semafor napisala je da sam skočila 6,23 metra. Ajme, koja je to radost bila! Svi smo skakali, trener, ja, cijela ekipa. A onda smo vidjeli da je to bila greška. Nema veze, vrlo brzo sam skočila 6,23 metra, ha, ha – rekla je Klara Barnjak, koja je još na početku natjecanja u dvorani imala osjećaj da će ovo biti njezina sezona.


– Ova sezona je dobro počela i znala sam da je pitanje trenutka kada ću dobro skočiti i ispuniti normu. Jednostavno sam letjela, ne znam ni ja kako. U zadnjih mjesec dana sam smršavjela, mislim da je to puno pridonijelo ovom rezultatu. Prestala sam razmišljati u zaletu, samo se zaletim i skočim, bez puno filozofije. Najviše sam napredovala na dolasku prema dasci, zadnja tri natjecanja imala sam dobre skokove, ali ili bih prestupila, ili bih došla stopu i pol od daske. E, sad, ima još nešto što mi je govorilo da ću skočiti daleko. I baš do ta 6,23 metra. Uoči prvog natjecanja sezone, Ekipnog dvoranskog prvenstva Hrvatske, pogledala sam na sat i pisalo je 6,23. Mislila sam da ću već na tom natjecanju daleko skočiti, čak je trener izmjerio jedan moj skok s prijestupom i on je bio 6,20 metara, ali sve dosad nisam uspjela. U subotu sam bila dobro raspoložena, natjecanje je, za razliku od prijašnja tri, bilo poslijepodne, bila sam sita… Ma, sve je bilo baš kako treba.


No, Klari je ipak jedna želja ostala neispunjena. Seniorski i mlađeseniorki dvoranski rekord Hrvatske (6,28), koji je u vlasništvu nekadašnjih atletičarki Kvarnera, Silvije Mrakovčić i Mirjane Gagić, za koji je ostala kratka pet centimetara.


Ljetna sezona


– Kad sam vidjela da me od rekorda dijelilo samo pet centimetara, znam koliko je dobar moj skok. Naravno da sam nakon 6,23 metra htjela srušiti i rekord, ali bit će još prilika. Cijelo natjecanje sam dobro skakala pa nitko ne može reći da sam »ubola« jedan skok i slučajno ispunila normu. Sada sam sigurna da će na ljeto biti brže, više, jače.


Klara Barnjak sada će se s trenerom Milanom Ljubotinom okrenuti pripremama za ljetni dio sezone u kojoj će joj glavni cilj biti plasman u finale Europskog mlađeseniorskoga prvenstva. Njezin osobni rekord na otvorenom od 6,11 metara daje joj dobar vjetar u leđa da njezin san može postati java.


– Vani sigurno mogu skočiti 15 centimetara bolje od svojeg najboljeg rezultata. Ovo mi je zadnja sezona u mlađeseniorskom uzrastu i sad je najbolja prilika za plasman u finale velikog natjecanja. Trener i ja ćemo gledati da što ranije otvorimo ljetnu sezonu, nećemo se posebno vraćati u startnu bazu, održavat ćemo formu i pojačati treninge. Plan je trening, trening i samo trening. Ipak je sada malo lakše, nema više grča zbog norme.


Motivacija

Klara Barnjak je, kao nositeljica treće kategorije sportaša, jedna od rijetkih hrvatskih sportašica koja je mogla neometano trenirati unatoč epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja s ciljem spriječavanja širenja zaraze koronavirusa.
– Bilo je dosta monotono jer smo trener i ja cijelo vrijeme bili sami, nisam imala sparing partnera, ali svaki dan sam bila na treningu jer sam bila zahvalna što sam jedna od rijetkih sportašica koje su mogle trenirati. Time je i motivacija bila veća – rekla je studentica treće godine preddiplomskog stručnog studija fizioterapije u Rijeci.