Laura Štefanac

Atletičarka Kvarnera nova je svjetska rekorderka gluhih u bacanju koplja: “Osjećaj je neopisiv, napokon je došao taj dan!”

Ivana Vaupotić

NAJBOLJE BACAČICE KOPLJA - Jana Stojić, Laura Štefanac i Adrijana Ljubić

NAJBOLJE BACAČICE KOPLJA - Jana Stojić, Laura Štefanac i Adrijana Ljubić

Znala sam da je pitanje vremena kada ću baciti svjetski rekord, ali jednostavno sam imala psihološku blokadu. Tijelo je moglo, ali glava nije - kaže Laura, koja je koplje bacila 50,61 metar



RIJEKA Laura Štefanac nova je svjetska rekorderka gluhih u bacanju koplja! Atletičarka Kvarnera je na Zimskom bacačkom prvenstvu Hrvatske, domaćin kojega je bio Split, koplje bacila 50,61 metar, čime je za četiri centimetra nadmašila svjetski rekord Tajvanke An-Yi Hsu iz prosinca 2020. godine. Rezultat je to 1,02 metra bolji od njezinog pet godina starog osobnog rekorda koji je bacila u Zagrebu. Drugo mjesto osvojila je Jana Stojić (Agram) s hicem od 46,70 metara, a treće Adrijana Ljubić (Zagreb) sa 41,56 metara.


– Osjećaj je neopisiv, napokon je došao taj dan! Znala sam da je pitanje vremena kada ću baciti svjetski rekord, ali jednostavno sam imala psihološku blokadu. Tijelo je moglo, ali glava nije. Sada sam se, hvala Bogu, riješila te psihološke blokade – rekla je Laura Štefanac, koja je odmah na prvom natjecanju nove natjecateljske sezone bacila svjetski rekord.


Njezino je koplje jučer u Splitu u dvama navratima letjelo preko čarobne granice od 50 metara, prvo u petoj seriji u kojoj je postala vlasnica najboljeg rezultata na Globusu, a potom i u posljednjem pokušaju u kojem je nastup na Zimskom prvenstvu Hrvatske zaključila s 50,38 metara. Dobra je to najava za sve ispite koji je očekuju ove sezone, među kojima je svakako najvažnija Olimpijada gluhih, što će se od 1. do 15. svibnja održati u Brazilu, a na kojoj atletičarka Kvarnera brani titulu osvojenu u Turskoj prije pet godina.




– Znala sam da ću ove sezone napokon baciti hitac preko 50 metara, ali, iskreno, nisam očekivala da će to biti odmah na otvaranju sezone. No, čim sam došla u Split imala sam dobar osjećaj. I on me, srećom, nije prevario. Bila sam opuštena, sve se nekako poklopilo pa je i ta moja opuštenost razlog ovako dobrog hica. A on mi je dao dodatnu snagu i veliki vjetar u leđa za ostatak sezone.


Laura Štefanac jučer je u Splitu ispunila svoj dugogodišnji san. I postala svjetska rekorderka gluhih. Prije pet godina osvojila je zlato na Olimpijadi gluhih u Samsonu, prošle godine u Lublinu je osvojila srebro na Svjetskome prvenstvu gluhih, a u svojoj kolekciji odličja s velikih natjecanja ima europsko zlato i broncu. Za njezin je uspjeh zaslužan i Andrej Hajnšek pod čijom paskom trenira posljednje četiri godine u Celju.


– Trener je sretan, vjerovao je u mene. Ovo je i njegov uspjeh – zaključila je Laura Štefanac.