Prvi ispit u KL

Anton Krešić uoči prvog ovosezonskog susreta u Europi: “Šveđani su poprilična nepoznanica, ali navijači će biti naš 12. igrač”

Denis Frančišković

EUROPA U FOKUSU - Anton Krešić tijekom ogleda sa Šibenčanima/Foto PIXSELL

EUROPA U FOKUSU - Anton Krešić tijekom ogleda sa Šibenčanima/Foto PIXSELL

Djurgarden naravno želimo proći i dogurati što dalje. Njihova je prednost što su već uigrani, u ritmu su i odigrali su 15 utakmica. No, nikad se ne zna, ne znaju oni puno o nama niti mi o njima. Očekujem teške, ali zanimljive utakmice - kaže Krešić



RIJEKA Na Rujevici, unatoč velikoj vrućini, umjereni optimizam i radna atmosfera. Dragocjena pobjeda u Šibeniku dala je potrebnu injekciju samopouzdanja na startu, ali sve se brzo arhivira i fokus stavlja na Europu. Na Šubićevcu su Bijeli ostvarili očekivano, nešto slično žele i u prvoj utakmici drugog pretkola Konferencijske lige ovog četvrtka na Rujevici.


Djurgarden je sve samo ne bezazlen protivnik, no aktivan rezultat pred uzvrat u Stockholmu ono je što žele Anton Krešić i suigrači. Poglavito kada se zna da ždrijeb potom donosi dosta lakšeg protivnika, a samim time i sve više otvara vrata skupine Konferencijske lige. No, švedska prepreka je poprilična, ne i nedostižna. A i vremena je dovoljno da se nakon odgode Jadranskog derbija momčad što bolje pripremi za dva zahtjevna ispita.


– Stvarno smo svi zadovoljni ostvarenim u Šibeniku, od igrača do stožera i uprave. Baš nam je trebala ta pobjeda i uspjeli smo – kaže Krešić. – Sad smo potpuni fokus bacili na Djurgarden. I mi i Šibenčani smo promijenili dosta igrača i u tim prvim utakmicama nikad se ne zna prava forma i kako će momčad reagirati. Utakmica je bila očekivano tvrda, a Šibenik je dobra momčad, posebno na svom terenu i uz svoju publiku. Sad se lakše diše, ali odmah nam dolazi jaka momčad. I momčad koju ne poznajemo. No, napravit ćemo dobro analizu i dobro se pripremiti. Bit ćemo spremni i nadamo se najboljemu.




U Šibeniku je obrana funkcionirala dobro, ali napad nije bio onako prepoznatljiv kao inače.


Pavlović i Smolčić


– Dosta je novih igrača i još se uigravamo. Jako je bitno da smo čvrsti iza i što manje prilika dopuštamo protivniku. A napad će proraditi s vremenom. I tu imamo kvalitetne igrače. Sad se istaknuo Obregon i odmah zabio iz prve šanse. Ali tu su i Vučkić, Ampem, Bušnja… Mladi Frigan čeka svoju priliku. Kad se uigramo, bit će to samo bolje. Prinove? Dobro su se svi uklopili. Ipak treba vremena, nisu nikad igrali HNL i ne znaju što očekivati. Vjerujem da će kroz utakmice to ići sve puno bolje.


U Krešićevom okruženju uže obrane dosta je novosti. Mateo Pavlović kao iskusan igrač na mjestu središnjeg stopera i mladi Ivan Smolčić kao novo rješenje za desni bok.


– Pavlović je odličan igrač, koji je napravio jako dobru karijeru. Stvarno jako dobro surađujemo na terenu, dobri smo i van njega. Smolčiću to baš nije prirodna pozicija, ali radi jako dobar posao i trudi se. Ivan je željan dokazivanja i neka samo tako nastavi.


Kemija unutar momčadi je na visini, a Europa uvijek poseban izlog za sve, klub, igrače, sam grad…


– Što se tiče atmosfere i zajedništva, imam samo riječi hvale. Sve su to dobri dečki, mlađi vole poslušati savjete nas starijih. U Šibeniku se vidjelo da smo baš momčad, da smo složni i da se borimo cijelu utakmicu. Sad je u prvom planu Djurgarden i naravno, želimo proći i dogurati što dalje. Njihova je prednost što su već uigrani, u ritmu su i odigrali su 15 utakmica. No, nikad se ne zna, ne znaju oni puno o nama niti mi u njima. Očekujem teške, ali zanimljive utakmice.


Djurgareden predvodi vrh lige, dobiva manje od gola po utakmici, a zabija dva.


– Prema prvim informacijama, čvrsta su i kompaktna momčad. Ali momčad koja voli igrati, ne preskakati igru. Dosta su fizički jaki i traže dubinu u igri. Znaju se i dobro braniti, dobro napadaju, a i njihovo mjesto na čelu ljestvice sve govori. Važnost navijača? Za nas su oni uvijek igrač više. Sve je lakše uz njihovu podršku.


Mladost i širina


Rijeka je otkupila Krešićev ugovor od Atalante i na obostrano zadovoljstvo Anton je ovog ljeta postao igrač Rijeke.


– I prošle godine kada sam došao rekao sam da bih želio ostati i nastaviti igrati za Rijeku. Sad se to i službeno riješilo i mogu reći da sam prezadovoljan. Tu se osjećam kao doma, ispunjen sam i sve mi je baš dobro. Momčad, klub, privatan život, grad…


Na terenu Vučkić je kapetan, Krešić njegov prvi zamjenik. Riječ je o dva igrača od kojih se očekuje da budu predvodnici nove Rijeke, uzori brojnim mladim igračima.


– Haris je iskusniji i zasluženo je kapetan. Mi smo sad oni s nešto dužim radnim stažem u Rijeci i normalno je da vučemo momčad i pomažemo mladima. Kao i prinovama da se što prije uklope i osjećaju kao kod kuće. Vjerujem da će to jako dobro funkcionirati.


Prvo kolo SuperSport HNL-a pokazalo se da se momčadi još traže, ali da bi prvenstvo opet moglo biti zanimljivo i kvalitetno.


– Očekujem možda čak i bolje prvenstvo nego prošle godine. Klubovi su se dosta pojačali, mislim da će biti dosta izjednačeno, a nikog neće biti lako pobijediti. Moguće da se sve protegne do kraja prvenstva pa opet imamo jako zanimljivu završnicu u borbi za vrh i donji dio ljestvice.


Rijeka ima i zadovoljavajuću širinu kadra s dobrim dijelom domaćih igrača. Jako bitno za izazove na više kolosijeka…


– Na okupu nas je više od 30, a vjerujem da će biti i još dolazaka. Dobro smo popunjeni na svim pozicijama, uprava radi još na tome da se još bolje kompletiramo i mislim da će to jako dobro izgledati kako vrijeme bude odmicalo – zaključuje Krešić.