Iskusni branič Rijeke

ANTON KREŠIĆ “Preuzmemo li mentalitet Cosmija, koji živi za nogomet, nakon stanke bit ćemo opet pravi”

Denis Frančišković

OPTIMIST - Anton Krešić/Foto V. KARUZA

OPTIMIST - Anton Krešić/Foto V. KARUZA

Novog trenera znam kao jako dobrog stručnjaka i kao čovjeka koji živi za nogomet. Živi i za pobjede i samo ako preuzmemo njegov mentalitat, bit ćemo opet jako dobri. Cosmi voli organizirani nogomet, želi da se igrači opuste i napune sigurnošću - tvrdi Krešić



RIJEKA Nogometaši Rijeke, unatoč mršavoj nuli i slobodno se može reći novom kiksu pred svojim navijačima, napravili su i nekoliko pomaka u susretu s tvrdim Šibenčanima. Rijeka više nije posljednja, preskočila je Goricu koja, istina, ima utakmicu manje (Hajduk), a i obrana je zadržala mrežu čistom i to prvi put nakon deset utakmica. U tom vremenu Bijeli su na euro sceni i domaćem prvenstvu dobili točno 20 golova ili u prosjeku dva po utakmici.


Povratnik Anton Krešić, jedan je od onih koji je već radio pod paskom Sersea Cosmija u Italiji, igrač je od kojeg talijanski stručnjak jako puno očekuje i koji bi trebao biti vođa zadnje linije Bijelih, ali i jedan od onih koji predvode cijelu momčad. Protiv Šibenčana je osovina Krešić – Vlasenko djelovala sigurno, gosti su najozbilnije zaprijetili Labroviću tek u 95. minuti kada je Dolček nakon gužve uzdrmao vratnicu.


Inicijativa i odgovornost


– Ušli smo jako dobro u utakmicu, poništena su nam dva gola i imali smo još nekoliko dobrih šansi. Pomaci su vidni, ali nas još ne ide. Jednostavno, u takvom smo sada momentu – kaže Krešić. – Ali ako ovako nastavimo raditi, vjerujem da ćemo s vremenom biti samo bolji. To jednostavno i moramo. No, svaka čast i vrataru Rogiću.




Kako Krešić vidi nezadivnu situaciju momčadi i uzroke takvog stanja?


– U prvenstvo smo ušli dobro, s pobjedom. Imali smo potom u 95. minuti u drugoj utakmici mrtvu šansu za pobjedu, bilo je nekih situacija u kojima smo se ispromašivali i sve je odlazilo na stranu protivnika. Potom je iz utakmicu u utakmicu bio sve veći presing. Imamo i dosta mladih koji su pod pritiskom te nam nije lako izaći iz situacije u koju smo se doveli.


Talijanski trener je po dolasku rekao da vidi uplašenu momčad pa i više od toga. Koliko je psihološka kočnica usporila Krešića i suigrače?


– Ne bih rekao da je to baš strah. Ali kad ste posljednji na ljestvici, svaka vam je utakmica poput kvalifikacijske. Igrači se boje pogriješiti, puno razmišljaju o tome iako bi više trebali o pozitivnim stvarima i kako biti bolji i pobijediti. Sad protiv Šibenika to se nije vidjelo, dosta je igrača preuzelo inicijativu i odgovornost te smo izgledali puno bolje. Po šansama smo trebali pobijediti.


Obrana ove sezone ne briljira, ali protiv Šibenika djelovala je kompaktnije i puno sigurnije.


– Suradnja s Vlasenkom je odlična, ali moram pohvaliti i Vukčevića. Jednostavno, cijela momčad je odradila dobar posao i slušala upute trenera. Surađivao sam s Cosmijem i znam što on želi. Sigurno da u ovim okolnostima mi malo stariji igrači moramo preuzeti inicijativu i pomoći mlađima.


Krešić je s Cosmijem surađivao u Trapaniju u sezoni 2016./17. i jako dobro poznaje metode rade, ali i svu energiju novog trenera.


Stabilizacija


– Novi trener, nova disciplina, nova taktika… Vjerujem da ćemo nakon stanke biti pravi, jer trener nije imao puno vremena da prenese sve svoje ideje nakon tri utakmice u tjedan dana. Cosmi? Znam ga kao čovjeka koji živi za nogomet i kao jako dobrog stručnjaka. Živi i za pobjede i samo ako preuzmemo njegov mentalitat, bit ćemo opet jako dobri. Cosmi voli organizirani nogomet, želi da se igrači opuste i napune sigurnošću.


Bijele odmah po zaključenju stanke čeka novi veliki ispit, Jadranski derbi na Rujevici, od kojeg svi očekuju prekretnicu.


– Očekujem pravu utakmicu, odličan derbi. I u ovoj teškoj situaciji imamo odličnu podršku navijača na čemu im zahvaljujem i želim da ostanu uz nas. Optimist sam, mislim da ćemo uskoro izaći iz ove krize i opravdati njihovu podršku. Stabilizacija momčadi? Naravno, to nam treba. Promijenilo se dosta igrača, prinovama se nije bilo lako prilagoditi u kratko vrijeme, ali osjetim da ide na bolje.


Dosadašnji dio HNL-a promovirao je Slaven Belupo i Varaždin u ugodna, a Rijeku i Goricu u neugodna iznenađenja.


– Liga je stvarno na startu dosta izjednačena, a rekao bih i pomalo čudna. Svako svakoga može pobijediti, momčadi koje su se prošle godine borile za ostanak sad su u zoni Europe. Zanimljivo je, nema lakih utakmica i lakih protivnika te mogu reći da se igra kvalitetan nogomet, što je jako dobro za Hrvatsku – zaključuje Krešić.