O incidentu u Ateni

Antolić: ‘Hrvatska već godinama ima problem s huliganskim izgredima. Krajnji je čas da se to riješi, ali neće’

Davor Petrović

Foto Thanasis Dimopoulos/EUROKINISSI/PIXSELL / Davorin Višnić

Foto Thanasis Dimopoulos/EUROKINISSI/PIXSELL / Davorin Višnić

Dinamo je poduzeo sve što je mogao i za ovaj teški incident klub nikako ne može biti odgovoran, drži Antolić



ZAGREB Prema mišljenju Krešimira Antolića, koji je radio u MUP-u od 1996. do 2013., nakon čega se zaposlio kao Dinamov povjerenik za sigurnost, čelnici aktualnog hrvatskog prvaka i hrvatska policija pravilno su postupali u komunikaciji s AEK-om i grčkom policijom.


– Dinamo je poduzeo sve što je mogao i za ovaj teški incident klub nikako ne može biti odgovoran. Hrvatska policija je prema javno dostupnim informacijama sudjelovala u pripremi ove utakmice na razini razmjene informacija, iako mislim da je zbog visoke razine rizika ove utakmice hrvatska policija trebala poslati svoju delegaciju u Atenu – kaže Antolić.


Kome se onda može pripisati odgovornost za nerede i tragediju u Ateni?


– Sve odredbe i odluke UEFA-e na temu gostujućih navijača u Ateni Dinamo je iskomunicirao unaprijed, javno i na adekvatan način. Najveća odgovornost je na grčkoj policiji koja je nevjerojatnom aljkavošću dozvolila da od 120 do 200 huligana u 20-ak vozila uđe u Atenu. Iza njih je grčki klub odnosno organizator, koji nije poštivao osnovna sigurnosna pravila osiguranja stadiona i prstena oko njega, osobito dan prije utakmice. Hrvatska policija je trebala biti aktivnija i pokrenuti sigurnosnu operaciju nadzora kretanja i sprječavanja ulaska huligana u državu. Sasvim je jasno da oni tamo nisu išli na utakmicu, nego raditi probleme.


Sigurnosni protokoli


Na temelju prijašnjih iskustava s odlascima Bad Blue Boysa na gostovanja, posebno u Grčkoj, smatrate li da je trebalo poduzeti dodatne mjere osiguranja?




– Dinamo godinama ima napravljene sigurnosne protokole i siguran sam da ih se držao i sada. Od razmjene informacija s klubom domaćinom i UEFA-om do razmjene saznanja s policijom. Klub u tom segmentu ima iznimne profesionalce, koji su nakon dvadesetak godina rada došli iz MUP-a. Koliko znam, i nekoliko djelatnika zaštitarske tvrtke bilo je s delegacijom na putu, tako da je sveukupno klub napravio sve što je trebao i mogao. Grčka policija i AEK su očigledno jako zakazali.


Temeljem vašeg iskustva, kako se u ovakvim slučajevima utvrđuje povezanost izgrednika s određenim klubom?


– Glavni element je distribucija ulaznica, ali to u ovom slučaju ne postoji. Drugo, neredi su se dogodili izvan stadiona i u domeni su javne sigurnosti. Znači, u ovom konkretnom slučaju nikakve povezanosti Dinama s osobama, koje su sudjelovale u neredima, nema, barem ne u onom formalnom smislu.


Kategorije navijača


Vjerujete li da će događaji iz Atene natjerati Hrvatsku da konačno pokuša riješiti problem huliganizma?


– Iako je krajnji čas za to, mislim da se neće ništa promijeniti. Mi već godinama imamo problema s huliganskim izgredima i u Hrvatskoj i u inozemstvu. Nemamo riješenu jednu od najvećih sramota, kukasti križ na Poljudu 2015., a u zadnje tri godine imamo tri ozbiljna incidenta – napad na policiju na odmorištu Desinec, ozbiljnu kaznu Hrvatskom nogometnom savezu od 150 tisuća eura zbog nedavnog ponašanja navijača na Ligi nacija i sad ovo u Ateni.


Sve institucije su samo u reaktivnom djelovanju – kada se nešto dogodi, onda slijedi reakcija. Nema prevencije, nema represije elementima… To se mora promijeniti, iako ne znam što bi se to točno trebalo dogoditi pa da se reagira, konkretno i odlučno. I sve ovo se događa u situaciji kada su ukinute kategorije navijača prema rizicima i sve je zapravo prepušteno klubovima, i da se bave prevencijom i da se bave represijom, i da još k tome plaćaju kazne. To je dugoročno neodrživo. HNS je posljednje dvije godine napravio mnogo dobrih stvari za nogomet, poput TV prava, kampa, sportskih rezultata i infrastrukture. Nadam se da će se i s ovim problemom suočiti na pravi način.