Otkazivanje zbog talibana

Afganistanski paraolimpijci neće se natjecati na Igrama u Tokiju, trebali su imati i prvu žensku predstavnicu

Portal Novilist.hr

Foto REUTERS

Foto REUTERS

Taekwondoašica Zakia Khudadadi trebala je biti prva žena paraolimpijka u povijesti države, dok je s njom trebao ići i atletičar Hossain Rasouli



TOKIO Sportaši Afganistana se neće natjecati na predstojećim Paraolimpijskim igrama u Tokiju, potvrdili su iz Međunarodnog paraolimpijskog odbora.


Zbog stanja u Afganistanu u kojem trenutno ponovno vladaju talibani, dvoje sportaša koji su se trebali natjecati u Tokiju, ipak neće imati tu mogućnost. Taekwondoašica Zakia Khudadadi trebala je biti prva žena paraolimpijka u povijesti države, dok je s njom trebao ići i atletičar Hossain Rasouli.


Šef reprezentacije Arian Sadiq je objavio kako nisu uspjeli pobjeći iz zemlje prije dolaska talibana na vlast.




– Bili su jako uzbuđeni zbog svega. Trenirali su gdje god su mogli, u parkovima i vrtovima. Ovo bi bila prva afganistanska sportašica koja je sudjelovala. Ovo je trebala biti povijest u nastajanju. Zakia bi bila odličan uzor ostalim ženama u zemlji. Za vrijeme talibanske vlasti mnogi nisu imali šansu natjecati se kao sportaši. To pravo u potpunosti je oduzeto ženama. Slama mi se srce kad to vidim – rekao je Sadiq.