Okupljanje reprezentacije

Aco Petrović uoči zadnja dva kola pretkvalifikacija za EP najavio: “Pregovaramo s top NCAA trenerom”

Davor Petrović

Aleksandar Petrović i Josip Sesar/Foto PIXSELL

Aleksandar Petrović i Josip Sesar/Foto PIXSELL

Od početka intrigira ideja o međunarodnom stožeru, gdje bi, kao prvi pomoćnik, mogao biti jedan od top NCAA trenera. Na meni je da pronađem i ponudim tješenja - kaže Petrović



ZAGREB Nije teško naslutiti da ni najokorjeliji košarkaški optimisti ni izdaleka nisu mogli pretpostaviti da će otvoreni trening muške reprezentacije pobuditi veliki interes medija.


Naime, danas se tim povodom u Košarkaškom centru »Dražen Petrović« okupilo petnaestak predstavnika sedme sile, na iznenađenje Aleksandra Petrovića i njegovih izabranika, pred kojima su završna dva kola prve runde kvalifikacija za Eurobasket, odnosno gostovanje kod Švicarske u Fribourgu za dva dana te domaći ogled s Austrijom u Splitu iduće nedjelje.


– Valjda se ne događa ništa drugo pa su došli kod nas – u šali je prokomentirao Aco, koji će nakon tih dviju utakmica zaključiti svoju trenersku karijeru. Naime, on je trenutno vršitelj dužnosti izbornika, a paralelno, kao sportski direktor Hrvatskog košarkaškog saveza, traži dugoročno rješenje za klupu reprezentacije.




– Moja trenutna uloga je bila nusprodukt datog trenutka. U prvoj rundi razgovora nisam uspio doći do prijedloga. Kako prva runda pregovora nije prošla, predsjednik i tajnik su me zamolili da iznesem ova dva prozora kvalifikacija. Resetirali smo se i odbili od dna. Ovo je mini-ciklus u kojem postavljamo određene kriterije. Po završetku ovog prozora, u ožujku ću prionuti na razgovor s potencijalnim kandidatima, a moguće je da dam dva prijedloga.


Od početka intrigira ideja o međunarodnom stožeru, gdje bi, kao prvi pomoćnik, mogao biti jedan od top NCAA trenera. Na meni je da pronađem i ponudim tješenja, a na Upravnom odboru HKS-a da odabere kojim putem ćemo ići u sljedećih četiri do šest godina – otkrio je Petrović.


Ideja o stručnjaku s vrhunske razine američke sveučilišne košarke definitivno zvuči vrlo zanimljivo. No, do možebitne realizacije tog aranžmana, Aco mora uknjižiti dvije pobjede i nadati se kiksu Poljske, koja je, zbog boljeg međusobnog omjera s Hrvatskom, veliki favorit za osvajanja prvog mjesta u kvalifikacijskoj skupini.


– Mi više nismo u situaciji da negdje odlazimo kao favoriti. Sada radimo kvalitetnu jezgru i tražimo kvalitetnu obranu te napadačku i obrambenu tranziciju. Sve to moramo imati svih četrdeset minuta utakmice. Moramo biti strpljivi jer Švicarska je jača nego u našoj prvoj utakmici. To je ozbiljna reprezentacija, koja je, recimo, na poluvremenu protiv Poljske vodila 49:43. Uspijemo li pokriti sve njihove dobre stvari, uvjeren sam u pobjedu – zaključio je Petrović.