KLUB STOJI IZA OBJAVE

“A je to” ruganje Dinama na račun sudaca je besramno: Krenuo je pritisak na djelitelje pravde u derbiju s Rijekom

Davor Petrović

Photo: Slavko Midzor/PIXSELL

Photo: Slavko Midzor/PIXSELL

Ismijavanje je stiglo s Dinamove službene Instagram stranice, što znači da klub stoji iza te objave, pa su moguće i disciplinske posljedice



ZAGREB – Taman kada čovjek pomisli da su u Maksimirskoj 128 ispucali kvotu neugodnih iznenađenja na svim poljima za ovu sezonu, to društvo nadmaši samo sebe. Naime, Dinamo je na svojoj službenoj Instagram stranici objavio »šaljivi kućni video« kojim, blago rečeno, ismijava suce svoje nedjeljne utakmice s Varaždinom na stadionu Maksimir (1:0).


Preciznije, spomenuti uradak prikazuje dvije situacije koje u modrom taboru očigledno smatraju spornima. Prva je igranje rukom Maximea Bernauera uoči dosuđenog jedanaesterca za Varaždin, a druga start nakon kojeg je Ronaël Pierre-Gabriel ostao ležati u kaznenom prostoru gostiju. Iza svake od njih je namontiran kadar muškarca smještenog ispred ekrana na kojima se vrte kompjuterske igrice, kao aluzija na suca/e iz VAR sobe.


Glazbena tema


U podlozi pak svira glazbena tema iz crtića »A je to!«. Vjerojatno zato kako bi i neupućeni odmah shvatili da je posrijedi besramno ruganje na račun dijela sudaca te utakmice, koju je na terenu sudio Ante Terzić iz Podstrane, dok su u VAR sobi dežurali Marin Vidulin iz Kanfanara i Vedran Đurak iz Svetog Ivana Zeline. Sve skupa odaje dojam da odgovorni iz Maksimirske 128 stvaraju pritisak na djelitelje pravde uoči nedjeljnog derbija s Rijekom na stadionu Maksimir.




Pri tome nije na odmet podsjetiti da dosadašnja praksa vrlo jasno pokazuje da je svaki oblik negativnog komentiranja suđenja sa sobom nosio i određene disciplinske posljedice. Doduše, do sada se to uvijek odnosilo na klupske djelatnike, koji su prijavljivani pod svojim imenom i prezimenom, a ne na društvene mreže. Opet, u ovom slučaju je ismijavanje stiglo s Dinamove službene Instagram stranice, što znači da klub stoji iza te objave.


Usput, bilo koji član nogometne organizacije ima pravo prijaviti svaki slučaj koji smatra kršenjem Disciplinskog pravilnika i(li) Kodeksa ponašanja nogometnih djelatnika i klubova. Čak i ako analiza pokaže da su napravljene dvije teške greške na štetu Dinama, zdrav razum kaže da se od Komisije nogometnih sudaca Hrvatskog nogometnog saveza očekuje zaštita dostojanstva svojih ljudi. Jednostavno, ovdje se ne radi o skretanju pažnje na spornu situaciju već o nedvojbenom izrugivanju.


Nova delegacija


Pri tome svakako treba istaknuti da je Terzić već delegiran za utakmicu Gorice i Slaven Belupa, koja je na rasporedu iduće nedjelje. Prema tome, dalo bi se zaključiti da je KNS HNS-a zadovoljna njegovom izvedbom na stadionu Maksimir. Naime, prije nego što je dosudio jedanaesterac za Varaždin, Terzić je, nakon poziva iz VAR sobe, Bernauerovo igranje rukom pogledao na ekranu smještenom uz teren.


Dodatnu dimenziju svemu daje i jedan detalj s Dinamovih priprema u Rovinju, održanih sredinom siječnja. Naime, tijekom prijateljske utakmice s Makedonijom GP Sergej Jakirović je nakon dvojbene situacije u kaznenom prostoru suparnika tražio jedanaesterac. Prema pisanju medija koji su bili tamo, nakon što je igra nastavljena, samo je odmahnuo rukom i prokomentirao: »Nema veze, navikli smo na to i u prvenstvu. I uz VAR!«