Legendarni roker

Životni intervju: Željko Bebek kao svoj najveći uspjeh navodi – ljubav

Edita Burburan

Foto: Matija Habljak/PIXSEL

Foto: Matija Habljak/PIXSEL

U razgovoru 70-godišnji Željko Bebek otkriva svoj glazbeni put koji je započeo još davnih školskih dana, a koji ga je doveo i do uspješne solo karijere.U proteklih dvadesetak godina Željko Bebek nije propustio niti jedan važan životni trenutak, a da ga nije snimio. Svi ti trenuci, od rođendana, putovanja, pa čak i iz rađaonice, nedavno su osvanuli i u videozapisu koji prati njegovu najnoviju pjesmu »Učini me sretnim«.


Pjesma čije je stihove napisao Željko Pavičić, a uglazbio ih Branimir Mihaljević, opisuju pravu osobnost legendarnog rokera.


U razgovoru 70-godišnji Željko Bebek otkriva svoj glazbeni put koji je započeo još davnih školskih dana, a koji ga je doveo i do uspješne solo karijere.
Pjevač gruboga glasa i nježnih stihova ipak kao svoje najvažnije životno postignuće navodi – ljubav. Ona za kojom je tragao i našao je u zajedništvu sa suprugom Ružicom.


21.01.2020., City Plaza, Zagreb – Dodijeljene su nagrade publike za hit godine – Cesarica 2019. Zvonimir, Ruzica, Zeljko i Katarina Bebek.
Photo: Matija Habljak/PIXSEL


Za video uz novu pjesmu »Učini me sretnim« koristili ste fotografije i materijal iz privatne arhive, a i tekst je vrlo intiman. Je li to vaš naklon ljubavi?


– Već jako dugo snimam sve lijepe trenutke iz života, Ružicu, djecu, putovanja po svijetu, sve značajne datume, pa ih uređujem u kratke filmove koje čuvam na posebnom disku, da ih onda mogu u svakom trenutku pregledati. U toj mojoj arhivi imam oko tri stotine filmova. Veliki je užitak nama u kući, kao i mnogim našim prijateljima, pogledati isječke iz života koji su snimljeni s puno ljubavi.


Važnost trenutka


U stihovima, autor Željko Pavičić piše »Pjesma nema imperativ postati hit«, što to zapravo podrazumijeva?


– Jedini imperativ svake pjesme je da vjerno oslika trenutak u kojem nastaje, na najbolji mogući način, i da stremi umjetničkoj razini. To je onda super, a još i ako će biti hit!


Na pjesmi je surađivao i vaš sin Zvonimir koji je već i ranije postao dio vašeg tima. Veseli li vas što ste glazbu prenijeli na djecu, ima li još zainteresiranih?


– Zvone je već tri godine stalni član benda, a izostane ponekad samo ako ima izvanredne obaveze prema srednjoj školi Futura ili Rock Akademiji. Već na prošlom albumu, snimao je u studiju ritam gitaru na nekim pjesmama, a za budući album je u stalnoj studijskoj postavi. Neopisivo uživam u osjećaju da je od srca predan glazbi u školi, u studiju, na pozornici…


Ljubav vam je važna u životu, čini se da ste dugo tragali za njom?


– Da, ja sam uvijek vjerovao da ljubav postoji tu oko nas, samo je treba prepoznati i onda nesebično uzvraćati.


Photo: Jurica Galoic/PIXSELL


Prva pozornica


Glazba je obilježila čitav vaš život, kako je izgledao vaš prvi susret s mikrofonom, pozornicom?


– Volio sam glazbu i prije mikrofona, kroz školske orkestre i zborove. Pjevao sam i pred roditeljima, pred prijateljima, a onda i pred publikom. Ozbiljan mikrofon je došao puno kasnije.


S posljednjim albumom koji je izašao prije tri godine, »Ono nešto naše«, proslavili ste 40 godina profesionalnog bavljenja glazbom. Kakva ste iskustva prikupili na istoimenoj turneji, jesu li gledališta bila jednako popunjena kao nekad?


– Taj album je jedan od najboljih u mojoj karijeri i tako je prepoznat i od publike pa nam je osigurao i prekrasnu turneju koja je zbog koronavirusa završena puno prije nego smo stigli održati sve koncerte koji su bili dogovoreni. Kad se dogodi onaj »dan poslije«, turneju ćemo nastaviti.


Mali broj glazbenika se održi tako aktivnim poput vas nakon 70. godine, a vi ste poput tinejdžera na sceni?!


– Još uvijek sam u dobroj kondiciji, i to me dodatno motivira.


Moj bend, moji prijatelji, Dominik, Denis, Mislav, Zvone i Nikola važna su karika u svemu – Željko Bebek


Važna karika


Započeli ste u Kodeksima, zatim u Bijelom dugmetu, a već od kraja 80-tih ste solist. Kakva vas sjećanja vežu uz pojedina razdoblja?


– Moj prvi bend je bio Kodeksi, uživali smo pred publikom svirajući kaverne, i puno vježbali, i puno maštali. Bijelo dugme je već odavno poznata storija. Ipak sam bio i jesam najsretniji što sam zadržao pozornost javnosti i napravio lijepu solističku karijeru. Želim istaknuti da su moj bend, moji prijatelji, Dominik, Denis, Mislav, Zvone i Nikola, važna karika u svemu.


Ipak, označila vas je suradnja s Bijelim dugmetom, mislim da se vaš odlazak uvelike odrazio na sudbinu te grupe?


– Uistinu, Bijelo dugme je označilo više od decenije rock glazbu na ovim prostorima, uspješno obavilo svoju misiju, u razvoju svjetskog pokreta u tadašnjim granicama, u razvoju domaće diskografske industrije, a i osiguralo priliku za nas iz benda da se nastavimo baviti tim poslom kroz naredne godine i desetljeća.


Imate li danas kontakte s nekim članovima?


– Vrlo rijetko, skoro nikako…


Vaš je glas recimo grub, hrapav, ali se savršeno slaže s ljubavnim stihovima koje pjevate, slovite za jednog od najboljih pjevača u regiji…


– Svaki glazbenik ima svoj poseban »alat« i umijeće, time ostvaruje most od autora da publike. Ja sam sretan zbog moga statusa u glazbi.


Kako birate stihove za interpretaciju, sudjelujete li u njihovu nastajanju?


– Nisam uvijek bio sretan ponuđenim stihovima ili pojedinim rečenicama, riječima… Ali se trudim razumjeti pisca, osjetiti zajedničku emociju, onda je ostalo na meni. Ipak, puno više pjesama je pogođeno iz prve.


Često se čuje da na domaćoj sceni ne manjka dobrih pjevača, već kvalitetnih autora pjesama, kako to komentirate?


– Svaki bi se pjevač ili autor trebao potruditi biti uvjerljiv, napraviti najbolje, netko u tome uspije, netko ne.Djed u pokretu


Ostvarili ste sjajnu solo karijeru, iza sebe imate 13 samostalnih albuma, je li novi singl najava za slijedeći album?


– »Učini me sretnim« je jedna od desetak pjesama koje će biti na sljedećem albumu. Prije izlaska ćemo objaviti još po neki singl, da premostimo ovo teško vrijeme kad je COVID-19 zaustavio koncerte.


Teško je zamisliti rokera poput vas u nježnoj ulozi djeda, ali da spomenemo, na vaše koncerte već dolaze i vaši unuci?! Kako to izgleda, mora da ih to silno zabavlja?


– Dvojica starijih već kuže stvari oko mene, a dvije unučice uglavnom su fascinirane kad gledaju djeda u pokretu kao na TV-u.


Na pozornici ste vrlo svježi, kako održavate to sjajno stanje duha i tijela?


– I dalje neopisivo uživam u live nastupima, u studijima za snimanja novih pjesama, a i u opuštanju u prirodi u Starom Brodu pokraj Kupe, na Kupresu, na moru…


Za kraj, što je za vas poslastica života, vaš najveći uspjeh?


– Ljubav…


Zvonimir i Željko Bebek na pozornici