"Doživi harmoniju"

Zagrebački solisti iznenadili Riječane mini koncertom

Sanda Milinković

Foto: Marko Gracin

Foto: Marko Gracin

Ni vruće srpanjsko sunce nije omelo prolaznike da uživaju u dozi klasične glazbe na Korzu.Zagrebački solisti, ugledni hrvatski komorni ansambl utemeljen 1953. godine u sklopu Radio-televizije Zagreb pod umjetničkim vodstvom glasovitoga violončelista Antonija Janigra, ovoga su petka u podne održali besplatan mini koncert na riječkom Korzu. Kultni ansambl posljednjih godina je u Zagrebu održao niz besplatnih koncerata, a turneja ‘Doživi harmoniju’ obišla je Osijek i Split, a nakon Rijeke na jesen nastavlja u Varaždinu i završava u Zagrebu.


Foto: Marko Gracin


Zagrebački solisti djeluju više od šest desetljeća tijekom kojih kvalitetu muziciranja prezentiraju na mnogim prestižnim svjetskim pozornicama, a njihov repertoar uključuje barokna, klasicistička i romantička djela, ali i dijela suvremene glazbe. Posebnu pažnju posvećuju predstavljanju mlađih generacija hrvatskih skladatelja, a na njihovom ih putu vodi vrhunski talent, disciplina, entuzijazam i velika doza humanosti.


Foto: Marko GracinPotonje su dokazali nebrojeno puta, a najsvježiji primjer je sviranje u centru Petrinje što su na svom Facebook profilu popratili riječima: “Prije nedavnog koncerta u Župnoj crkvi Svetog Lovre u Petrinji zasvirali smo u centru grada koji još uvijek nosi teške ožiljke potresa. Nadamo se da smo razveselili malobrojne prolaznike i ovim putem želimo što bržu obnovu svih potresom pogođenih područja.”

Uoči nastupa porazgovarali smo s Krunoslavom Marićem, violinistom i predsjednikom Upravnog vijeća Zagrebačkih solista. S obzirom na to da nam je za oko zapeo detalj da je upravo u Rijeci pohađao osnovnu i srednju školu, morali smo ga upitati kakav je osjećaj svirati u Rijeci.


„Baš lijepo da ste vidjeli taj detalj“, nasmijao nam se Marić pa kazao da nema tremu kada svira na domaćem terenu pred riječkom publikom. „Samo veselje kada sviramo u Rijeci gdje imam i prijatelje i svoj klavirski trio“, dodaje Marić.


Foto: Marko GracinNema problema ni sa sparinom i visokim temperaturama koje se ovih tjedana nadvijaju nad većinski dio Hrvatske pa kaže da su odradili već popriličan broj koncerata i postali prilično iskusni s nastupima pod vrućim nebom. Otkrio nam je da je upravo riječki koncert posljednji u nizu prije malenog odmora nakon kojeg slijede redovna koncertna gostovanja u Hrvatskoj, ali i inozemstvu.Priznaje i da jedva čeka, baš poput svih nas, novu sezonu koja će biti normalnija nego ova na izmaku koja nas je sve zajedno poprilično namučila sa svim epidemiološkim mjerama.Vruće srpanjsko sunce nije omelo profesionalne glazbenike u namjeri da riječkoj publici predstave glazbu koju bi oni sami možda malo rjeđe poslušali. Iako je ljeto rastjeralo naše sugrađane diljem države i inozemstva u potrazi za odmorom, oni koji su ostali na vrućem riječkom asfaltu, okupili su se u ono malo hlada podno Bonavie i znatiželjno promatrali što se događa, bilježeći trenutke kamerama.


Foto: Marko GracinNije ovo bio koncert na kojem publika pjeva uz izvođače, bio je ovo koncert na kojem publika sluša, prati i upija svaku notu zbog kojeg um i tijelo odlaze u potpuno novi svijet. U vrijeme kada su mnogi zaboravili važnost slušanja, koncert Zagrebačkih solista itekako je dobrodošlo osvježenje u koncertnoj ponudi.


Danas smo uživali u, kako nam je koncertni majstor Zagrebačkih solista Sreten Krstić kazao uoči nastupa; “lijepih, zabavnih i opuštenih četrdesetak minuta uz glazbu raznih stilova i vrhunskog izvođenja.”Iza besplatnih koncerata i turneje “Doživi harmoniju” stoji pokroviteljstvo Hrvatske poštanske banke koja na ovaj način slavi trideset godina rada i dokazuje da je klasična glazba prepoznata i izvan svoje tradicionalne publike.