Zagrebačka glumica

Vanda Winter najavljuje debitantski album: ‘Ništa nisam planirala, možda se zato sve posložilo’

Edita Burburan

Foto: FILIP GRŽINČIĆ

Foto: FILIP GRŽINČIĆ

Moj debi jest bio vezan isključivo uz glazbu i iako joj nikada nisam do kraja zatvorila vrata, s godinama je sve više padala u drugi, pa i treći plan. U principu se ni nisam planirala više baviti glazbom, ali prihvatila sam izazov dobrog materijalaIako je u potpunosti posvećena kazalištu, glumica Vanda Winter uskoro će pred publiku izaći s novim singlom, a uskoro najavljuje i debitantski album. U uzbudljivoj glazbenoj priči uz glumicu su sudjelovali i vrhunski profesionalci. Spomenimo Aljošu Šerića kao autora pjesme »Lako« i Riječanina Filipa Gržinčića kao autora videospota.Atraktivna glumica, dobitnica višestrukih strukovnih nagrada, otkriva kako usklađuje poslovne obaveze, majčinstvo i glazbu. Novo-stara uloga, jer iako godinama već koketira s glazbom, čini se da je sad sasvim ozbiljno zakoračila i u svijet glazbe. O pjesmama i ritmu koji će se naći na njezinom albumu entuzijastično govori i otkriva kako će biti prilagođene njezinom soul glasu, ali i kako će na kraju sve biti pop.


Imamo još posla


Upravo ste snimili singl »Lako« kojim najavljujete i debitantski album. Hoće li uskoro?


– Imamo još posla, ali posla kojem se jako veselim! Dio pjesama smo izabrali, dok dio još moramo prikupiti. Aljoša Šerić će biti kreativni supervizor i sigurno će potpisati značajan broj pjesama, no otvoreni smo za suradnje i s drugim autorima.


Već ste dvadeset godina aktivni na sceni, a tek sad ste se odlučili na konkretan potez?
– Ne bih se složila s tim da sam svih dvadeset godina zaista aktivna na glazbenoj sceni, iako nije loše ako ostaje svejedno takav dojam. Moj debi jest bio vezan isključivo uz glazbu i iako joj nikada nisam do kraja zatvorila vrata, s godinama je sve više padala u drugi, pa i treći plan. Puno sam nastupala u mjuziklima i glazbenim predstavama, pa ne samo da mi nije nedostajala, nego sam imala osjećaj kao da se sve posložilo taman po mojoj mjeri. U principu se ni nisam planirala više baviti glazbom, ali prihvatila sam izazov dobrog materijala.


vanda_winter

Foto: FILIP GRŽINČIĆ


Gluma na prvom mjestu


Uvijek ste u svojim intervjuima naglašavali kako vam je gluma ipak na prvom mjestu. Ipak, našli ste vremena za svoju drugu ljubav, glazbu…


– Ono za što više nemam vremena u životu, a ovo ću sada reći pod cijenu da zvučim kao izlizani citat s Facebooka, su stvari koje me ne ispunjavaju. Ne moram se baviti glazbom u ovom smislu i ne ovisim o tome, ali se, evo, ipak bavim zato što me veseli, zato što mi predstavlja kreativni izazov i zato što se ostvaruje u uvjetima podrške koja mi odgovara.


Ipak, sad ste i mama četverogodišnjeg sina Fabijana. Kako sve stižete?


– S voljom i ljubavlju. Majčinstvo je velika snaga i motiv. Uz pomoć vrtića i dva para deda i baka, i hvala im na tome!


Na projektu ste surađivali s Aljošom Šerićem, frontmenom grupe Pavel, a video je snimao sjajan Filip Gržinčić. Ništa niste ostavili slučaju.


– Upravo suprotno: ništa nisam planirala, pa se možda baš zato sve ovako i posložilo! Ali da, ono što mi je važno i što je jedna od najvećih satisfakcija ove priče, nisu planovi, niti očekivanja, nego baš razina na kojoj se sve upravo ostvaruje, a koja sigurno jednim dijelom počiva na ljudima koje ste spomenuli, i dakako, uz temeljnu podršku Dallas Recordsa. U kontekstu konkretnog videa za »Lako«, imam potrebu zahvaliti još Filipu Juričiću koji mi je bio filmski partner iz snova, Ivani Karapanđi koja me sjajno odjenula, Ivani Šimunić koja me uljepšala i studiju Evelin.


vanda_winter

Foto: FILIP GRŽINČIĆ


Nagrade hrvatskoga glumišta


Na angažmanu ste u kazalištu Komedija. Što trenutačno pripremate?


– U Komediji smo nakon godine pauze obnovili »Mamma miju«, a sve se glasnije šuška o produkciji Disneyjevog mjuzikla »Ljepotica i zvijer«. Do tada gostujem kod Histriona, pripremajući ulogu Julije po tekstu E. Kishona, »Romeo i Julija: Bila je to ševa«. S Histrionima sam, inače, provela i intenzivno ljeto nastupajući svake večeri na legendarnoj Opatovinskoj pozornici u satiri pod nazivom »Stoka sitnog zuba«. Također, s kazalištem Planet Art sam se prije dva tjedna vratila s festivala Mostarska liska u Mostaru, gdje je predstava »Ritina škola« u kojoj tumačim frizerku Ritu, dobila Grand Prix za najbolju predstavu.


Dobili ste već nekoliko Nagrada hrvatskog glumišta, ali još uvijek se ubrajate u mlađe glumice. Imate li nekih želja u predstojećoj kazališnoj sezoni? Neka posebna uloga?


– Napunila sam 37 godina života, u profesionalnom kazalištu redovito nastupam od svoje osamnaeste, najprije dakako kao vanjska suradnica, zatim kao stipendistica za vrijeme studija, a posljednjih sam dvanaest godina i stalna članica ansambla kazališta Komedija. Nedavno sam računala i izračunala da je od 2003. naovamo, samo 2006. godina prošla bez da sam išta igrala ili pripremala u Komediji, ali samo zato što sam tada strogo studirala na drugoj godini zagrebačke Akademije dramskih umjetnosti. No, čim je ljetni semestar završio, zaigrala sam u kazalištu Trešnja. Katkad se i meni učini da sam tek na početku, ali kad krenem zbrajati, shvatim kako je iza mene ustvari već dosta toga. Rekla bih zato radije da sam sazrela, na osobnoj i glumačkoj razini, i da sam u naponu snage. Nemam konkretnih ambicija kad su nove uloge u pitanju. Želim prilike i želim raditi, no kao glumica u ansamblu hijerarhijski sam rijetko u poziciji odlučivati, pa više volim da me podjela iznenadi!


Televizijske uloge


Ne bježite ni od televizije, već ste se proslavili ulogama u nekoliko serijala. Volite to?


– Jako. Nastupala sam doduše u samo jednom igranom TV-projektu, to je bila glazbeno-dramska serija »Stella«, ali mislim da se ništa ne može usporediti s masovnom histerijom kojoj sam svjedočila nastupajući u prvoj sezoni showa »Tvoje lice zvuči poznato« koja je srušila sve rekorde gledanosti. Godinama nakon toga nisam prihvaćala televizijske ponude jer sam odlučila postati mama i to mi je, uz moje matično kazalište, bio prioritet. Voljela bih se i dalje okušavati i razvijati na ekranu, a moja tajna želja je da to bude u okviru dobre dramske priče.


Možete li nam najaviti već sada kakve će se pjesme naći na predstojećem albumu?


– Moj vokal prirodno naginje soulu, pa ćemo harmonijski vjerojatno donekle pratiti tu liniju, uz retro prizvuk. No, na koncu će sve to biti pop.