Odlazak zvijezde

Umro je njemački glumac koji je osvojio poslijeratni Hollywood. Glumio je i u filmu Bitka na Neretvi

Hina, P. N.

foto: screenshot

foto: screenshot

Rođen u Berlinu, Krueger je postao jedan od rijetkih njemačkih glumaca koji su nakon rata uspjeli u međunarodnoj karijeri.HAMBURG – Hardy Krueger, njemački glumac koji je igrao glavnu ulogu u oko 75 filmova tijekom svoje karijere, preminuo je u dobi od 93 godine u Kaliforniji, objavila je danas njegova agencija.


Umro je neočekivano u Palm Springsu, navodi se u priopćenju agencije sa sjedištem u Hamburgu.


“Toplina njegova srca, njegova radost življenja i njegov nepokolebljivi osjećaj za pravdu učinit će ga nezaboravnim”, dodaje se.
Rođen u Berlinu, Krueger je postao jedan od rijetkih njemačkih glumaca koji su nakon rata uspjeli u međunarodnoj karijeri.


Svoj proboj izvan Njemačke napravio je u britanskom ratnom filmu “The One That Got Away”.


Pojavio se uz Johna Waynea u filmu “Hatari!” te zajedno s Jamesom Stewartom i Peterom Finchom u “Flight of the Phoenix”.


Godine 1963. francuska drama Les Dimanches de Ville-d’Avray, u kojoj je Krueger glumio veterana vijetnamskog rata koji sebe krivi za smrt vijetnamskog djeteta, osvojila je Oscara.


Glumac je također dobio niz nagrada u svojoj rodnoj Njemačkoj.


Krueger se također pojavio i u jugoslavenskom ratnom spektaklu Bitka na Neretvi, a snimao je i s Claudiom Cardinale, Seanom Conneryjem, Yulom Brynnerom, Charlesom Aznavourom, Cathérine Deneuve i Orsonom Wellesom.