73. svečanu dodjela televizijskih nagrada

U nedjelju na HRT-u izravan prijenos dodjela nagrada Emmy: Iznenađenja i show vrhunske produkcije

Ivana Kocijan

Glumačka ekipa serije »Ted Lasso«, Foto: Apple

Glumačka ekipa serije »Ted Lasso«, Foto: Apple

Najviše pojedinačnih nominacija, čak 6, ima Bo Burnham za cjelokupno autorstvo zabavnim showom »Bo Burnham: Inside«. S najviše nominacija, njih 13, nedjelju dočekuje humoristična serija »Ted Lasso« o novopečenom treneru nogometaSve je spremno za 73. svečanu dodjelu televizijskih nagrada Emmy za programe u udarnome terminu koju će naši gledatelji u izravnom prijenosu moći pratiti u noći s nedjelje na ponedjeljak na Prvom programu HTV-a, od 1.15 nadalje.


Ovogodišnja se dodjela priređuje u grandioznom zabavnom kompleksu L.A. Live u Los Angelesu. Organizatori najavljuju strogo pridržavanje epidemioloških mjera, ograničeni broj uzvanika, tj. izostanak dijela nominiranih te korištenje otvorenih prostora.


Debbie Allen


Domaćin showa bit će popularni zabavljač i glumac Cedric the Entertainer, a u skladu s tradicijom, kategorije će najavljivati brojna poznata imena iz svijeta zabave. Nagradu za životno djelo (eng. Governors Award) ove će godine primiti glumica, plesačica i koreografkinja Debbie Allen, trostruka dobitnica nagrade Emmy, najpoznatija po ulozi u tv-seriji »Slava«.
Prigodna emisija iz HTV-ova studija započet će uvodnim prilogom u kojem će biti predstavljeni nominirani i favoriti ovogodišnje nagrade Američke akademije televizijskih umjetnosti i znanosti, a potom slijedi uključenje u prijenos dodjele nagrada koji će iz zagrebačkog studija komentirati Nenad Korkut, Dean Sinovčić i Boško Picula.


– Kao i prošlogodišnja dodjela, i ova će biti održana u neuobičajenom stilu uvjetovanom situacijom s COVID-19, no show će, bez sumnje, biti izveden u vrhunskoj produkciji s brojnim iznenađenjima, izjavila je urednica emisije i prijenosa Branka Papić.


Gledatelji HRT-a moći će pogledati i skraćenu verziju dodjele, u utorak 21. rujna u 17.35 na Drugom programu HTV-a.


Pandemijski projekt


Govoreći o ovogodišnjoj dodjeli filmski kritičar Boško Picula pita se jesu li i ove godine Emmyji »Pandemmyji« kao što su ih nazvali američki komentatori dodjele najpoznatijih nagrada za televizijska ostvarenja u SAD-u, ali i u svijetu.


– Nakon što je prošlogodišnja dodjela priznanja Američke akademije televizijskih umjetnosti i znanosti (ATAS) održana u dotad neviđenim uvjetima zbog pandemije koronavirusne bolesti koja je najviše pogodila američko stanovništvo, ovogodišnja se 73. svečana dodjela nagrade Emmy u nedjelju, 19. rujna također priređuje u posebnim epidemiološkim uvjetima. K tome, najviše pojedinačnih nominacija ove godine – čak šest – ima američki filmaš, zabavljač i glazbenik Bo Burnham (poznat iz ove godine Oscarom nagrađenog filma »Djevojka koja obećava«) za cjelokupno autorstvo nad svojim zabavnim showom »Bo Burnham: Inside« realiziranim u njegovu domu tijekom vrhunca prošlogodišnjeg zatvaranja uslijed pandemije bolesti COVID-19.


Burnhamov varijete sa samim sobom bez publike, prepun skečeva i glazbenih brojeva o novonastalim uvjetima života, favorit je u kategoriji najboljega snimljenog zabavnog showa,, ističe Picula i nastavlja:
– U njoj su mu najveći suparnici TV show s ponovnim okupljanjem glumačke postave humoristične serije »Prijatelji« te malom ekranu prilagođena snimka kazališnog mjuzikla »Hamilton«. Upravo je ova kategorija novina u ovogodišnjem televizijskom prijenosu svečane nagrade Emmy za programe u udarnom terminu, kao i kategorija za najbolji zabavni show uživo za čije priznanje, primjerice, konkuriraju i 93. svečana dodjela Oscara te 63. svečana dodjela Grammyja.


Filmski kritičar Boško Picula, Foto: KRASNODAR PERSUN


Čak 27 kategorija


Picula podsjeća i kako se nagrade Emmy dodjeluju za niz televizijskih dostignuća, pri čemu najviše pozornosti izazivaju nagrade za programe u udarnom terminu. O nagradama odlučuje oko 25 tisuća članova Akademije osnovane 1946. i ustrojene u trideset razreda koja upravo proslavlja 75 godina svog djelovanja, a koja je već 1949. uručila prva priznanja.


– Ovog se rujna nagrade Emmy za programe u udarnom terminu dodjeljuju u 27 kategorija svrstanih u četiri područja: formati (8 kategorija), gluma (6 kategorija za glavne i 6 kategorija za sporedne uloge), režija (3 kategorije) i scenarij (4 kategorije). Glede televizijskih formata, u nedjelju, 19. rujna nagrađuju se najbolji radovi u kategorijama dramskih serija, humorističnih serija, miniserija, talk showa, natjecateljskog showa, humorističnog showa, zabavnog showa uživo i – snimljenoga zabavnog showa.


Nedjeljnu svečanost s najviše nominacija, njih trinaest, dočekuje humoristična serija »Ted Lasso« o novopečenom treneru nogometa koja je, računajući i kategorije kreativnih dostignuća, s ukupno dvadeset nominacija za Emmy postala najuspješnijom premijerno prikazanom serijom pretekavši dosadašnjeg rekordera seriju »Glee«. Ovom su projektu koautora i glavnog glumca Jasona Sudeikisa suparnici u utrci za Emmy za najbolju humorističnu seriju »Pomalo crno«, »Cobra Kai«, »Emily u Parizu«, »Stjuardesa«, »Hacks«, »Metoda Kominskog« i »PEN15«, dodaje Picula.


Saturday Night Live


U kategoriji najbolje dramske serije, koja kao i kategorija najbolje humoristične serije i ove godine ima osam naslova, nominirane su serije »The Boys«, »Bridgerton«, »Lovecrafotova zemlja«, »The Mandalorian«, »Pose«, »To smo mi« te »Kruna« i »Sluškinjina priča« koje obje imaju po jedanaest nominacija, najviše u ovoj kategoriji. U kategoriji miniserija nominirane su: »Damin gambit«, »Mogu te uništiti«, »Mare iz Easttowna«, »The Underground Railroad« i »WandaVision«.


– Dugovječni humoristični show »Saturday Night Live«, ponovo nominiran u svojoj kategoriji, stigao je s novom 21 nominacijom do ukupno 306. nominacije čime je postao apsolutnim rekorderom u povijesti dodjele nagrade Emmy. Među televizijskim kućama i servisima za streaming koji sve više dominiraju malim ekranima, 73. svečanu dodjelu nagrada Emmy u udarnom terminu s najviše nominacija, njih 41, dočekuju HBO i HBO Max, a slijede ga Netflix (28 nominacija), Disney+ (22 nominacije), Hulu (14 nominacija) i Apple TV+ s 13 nominacija.


Dodjelu nagrada Emmy i dalje naizmjence organiziraju četiri najveće američke televizijske kuće (ABC, CBS, NBC i FOX), a ove joj je godine domaćin CBS koji na nedjeljnoj dodjeli za vlastita ostvarenja ima osam nominacija, zaključio je Picula.