PREDSTAVLJAMO

Mnogo dobrih ljudi donosi nam drugačiji MasterChef

Siniša Pavić

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Melkior Bašić, Damir Tomljanović i Stjepan Vukadin kuhinju su zamijenili TV studijom, jako su se dobro snašli i uhvatili posla koji će, na kraju pustolovine, dati petog hrvatskog MasterChefa



Poziv, koji je prije koji dan stigao s Nove TV, nije lagao ni malo. Bilo je tu – jučer prije podne u sjajno sređenom RougeMarin Parku – svega najavljenog, i druženja i delicija i pokojeg izazova, a sve s prvenstvenim ciljem da se sazna čim više o novoj sezoni hit projekta Nove TV – MasterChefu!


Iskusni početnici


Jedan od najuspješnijih zabavnih TV formata u nas i svijetu vraća se na Novu TV. U novu avanturu kreće serijal koji je učinio svima znanima velike i važne chefove poput Toma Gretića i Mate Jankovića, ili pak gastroznalce i kritičare poput Radovana Marčića, baš kao i laureate od kojih se posebice pamti Šime Sušić, pobjednik prvog izdanja.


Nova avantura i zato jer su tu tri nova vrhunska chefa u žiriju, trojka koja će kandidate voditi kroz sve izazove, biti im podrška, ali i oni koji će jela ocjenjivati pa najboljima uvelike trasirati neki novi životni put.




Melkior Bašić, Damir Tomljanović i Stjepan Vukadin bili su i jučer zvijezde ležernog druženja. Ili, kako to lijepo reče Lidija Bukovac s Nove TV: »Oni su naše nove TV zvijezde, naši moderatori i naši chefovi!«


Foto galerija: Predstavljanje nove sezone Masterchefa Foto: Davor Kovačević


– I oni su kuhinju zamijenili TV studijom i jako su se dobro snašli – otkrila je Bukovac.


A njih trojica, makar bili početnici u ovom televizijskom poslu, poput rutinera stali su pred objektive fotoaparata i kamera, dobro raspoloženi kao da iza njih ne stoji već nekoliko mjeseci rada, počevši od audicija natjecatelja do samog snimanja.


Melkior Bašić je, uz širok osmijeh, dakako, apelirao na razumijevanje u gledateljstva i novinara kazavši: »Nemojte biti strogi prema nama, budite blagi.«


Čovjek s Kvarnera


Stjepan Vukadin podsjetio je kako je ova trojka kuhara tek zagazila na put što ih je doveo pred kamere rekavši: »Morate biti svjesni da smo mi kuhari, dok TV chefovi tek postajemo. Ovo je za nas nova, velika avantura. Skočili smo u more i mislim da dobro plivamo.«


A naš čovjek s Kvarnera Damir Tomljanović sve razloge za gledanje nove sezone sažeo je u lijepu rečenicu koja kaže: »Gledajte MasterChef, jer se toliko dobrih ljudi potrudilo i trudi da vam na male ekrane donese jedan drugi i drugačiji MasterChef.«


Spomenuta trojka hrabro se uhvatila posla koji će nam na kraju pustolovine dati petog hrvatskog MasterChefa. Koliko ljudi o toj tituli mašta svjedoči i podatak da je audicijama MasterChefa pristupilo stotinjak kandidata od 2.000 prijavljenih.



Među prijavljenim zaljubljenicima u kuhanje različite dobne skupine, od 18 do 58 godina, različitih zanimanja; ekonomisti, dizajneri, zdravstveni djelatnici, poduzetnici, menadžeri….


Scenarij je takav da će nakon prvih audicijskih izazova samo 60 kandidata dobiti priliku kuhati i natjecati se u sljedećem krugu natjecanja, gdje će kuhati u grupama po deset kandidata, prema zadanim namirnicama, u zadanom vremenu.


Najbolji će dobiti pregaču i priliku da odaberu u čijem timu od trojice članova žirija žele biti. U konačnici samo će 21 natjecatelj biti odabran za daljnje natjecanje i posljednje eliminacije prije ulaska u MasterChef.


Šezdeset epizoda


Ima tu još koječega, od Top 19 kandidata do MasterChef vile, od kutije iznenađenja i stres-testa do gastroduela na atraktivnim lokacijama….No, vidjet će se sve čim emitiranje počne, a počet će, kažu nam, uskoro. Od novog MasterChefa ili MasterChefice dijeli nas 60 epizoda. Sve to, kako reče Tomljanović, zahvaljujući dobrim ljudima.


A što se tiče onog dijela pozivnice u kojem se spominje i pokoji izazov, itekako ga je bilo. Ušlo se na tren u kožu natjecatelja, pogađali od koje su vrste začini i umaci, i bome nije to lako. Ali, jest gušt!


Tko su članovi žirija


Kako diše, kako razmišlja trojka chefova u žiriju, imat ćete prigode čitati kroz sezonu i na stranicama našeg TV priloga Petkom. Za sad evo malo servisnih informacija garniranih s novinarskim dojmom.


Melkior Bašić sin je velemajstora kuhinje, Silvija Balužića, a vrijedno je i znati da je svoja radna iskustva u karijeri stjecao kroz 96 kuhinja, impresivno i veliko. Autohtono bilje i lokalna namirnica njegov su forte.



Inače, Bašić će se nositi i s tim da su ga već apostrofirali kao najzgodnijeg člana žirija. Čini se, tom će izazovu, znati odgovoriti.


Stjepan Vukadin jedan je od najboljih mladih chefova hrvatske gastroscene. On, bez sumnje, ima najzanimljiviju životnu priču, ako ne zbog činjenice da je odrastao u velikoj obitelji od šestoro braće i sestara, onda svakako zato što je s 14 godina ušao u sjemenište s namjerom da bude svećenik.


No, kuharstvo je njegov životni poziv, Mediteran vječna inspiracija. Mediteran i nauk njegove bake Marije.


Damir Tomljanović najiskusniji je član žirija, onaj koji je svoj profesionalni put počeo još 1990. godine. Kastav i Kukuriku, Zadar i Foša, Opatija i Bevanda te Vila Ariston…


I mentorstvo velikog Zdravka Tomšića. I Kvarner u srcu i na pjatu što i ne čudi u onog koji je rođen u Senju, odrastao u Novom Vinodolskom i živi u Rijeci. I Novi list u ruci, kada god može i najbolje ako može da je mjesto radnje od čitanja – Kastav.