Nije odgovorio na zahtjev FBI-ja

Tužitelj: Princ Andrew ne surađuje u Epsteinovu slučaju

Hina

Reuters

ReutersLONDON Princ Andrew ne surađuje s FBI-jem u istrazi o seksualnim nedjelima milijardera Jeffreya Epsteina, premda je javno kazao da će pomoći u tom slučaju, rekao je američki tužitelj u ponedjeljak.


Britanski princ tvrdi da nije imao spolne odnose sa 17-godišnjom djevojkom s kojom mu je susret organizirao Epstain, a u studenome je rekao da je “voljan pomoći” u istrazi, ako to zatraže. 


Međutim, njujorški odvjetnik Geoffrey Berman, koji je vodio istragu o mogućem suučesnicima osramoćenog američkog financijera, rekao je da Andrew još nije odgovorio na zahtjev FBI-ja i njegova ureda da s njima razgovara.
“Do danas princ Andrew nije nimalo surađivao”, rekao je Berman. 


On je rekao da inače ne bi komentirao surađuju li pojedinci u istrazi, no načinio je iznimku u prinčevu slučaju jer je on sam ponudio pomoć.


“Pošteno je da javnost zna je li princ Andrew ispunio svoje javno obećanje”, rekao ej Berman.


Drugi sin kraljice Elizabete II. bio se prisiljen povući s kraljevskih dužnosti jer je izazvao ogorčenost javnosti nakon intervjua za BBC krajem prošle godine u kojemu je branio svoje prijateljstvo s Epstainom.


Andrew (59) također je zanijekao da je imao spolne odnose s Virginijom Giuffre, koju je Epstain podvodio svojim prijateljima kad je imala 17 godina.


Epstain (66) ubio se u njujorškom zatvoru u kolovozu u očekivanju suđenja za spolno napastvovanje i trgovinu seksom.


Među milijarderovim prijateljima bilo je više poznatih osoba, među njima i Donald Trump. 


Epstain je mogao je dobiti kaznu od 45 godina zatvora. 


Deseci žena koje su rekle da ih je Epstain napastvovao, ustrajne su u tome da se izvrši pravda. 


“Jeffrey Epstain nije mogao činiti to što je činio bez pomoći drugih i uvjeravam vas da istraga ide dalje”, rekao je Berman u ponedjeljak.


Giuffre je rekla da je imala spolne odnose s princom u domu Epstainove partnerice iz visokog društva Ghislaine Maxwell 2001. 


U intervjuu za BBC koji se kasnije pokazao katastrofalnim, Andrew je rekao da se ne sjeća susreta s Giuffre  te da “apsolutno i kategorički” nije imao seks s njom.