Sutra se obilježava tužna obljetnica

TOŠE PROESKI Prije trinaest godina napustio nas je pjevač čiji je glas rušio granice

Ivana Kocijan

Foto: HIT RECORDS

Foto: HIT RECORDS

Podsjetimo, mlada glazbena zvijezda poginula je u prometnoj nesreći na autocesti A3 Zagreb – Lipovac kod Nove GradiškeToga jutra, 16. listopada 2007. godine, vrijeme je stalo, a cijela regija ostala je u šoku. Punih trinaest godina prošlo je otkako nas je, u 27. godini, prerano napustio čovjek anđeoskog glasa, makedonski pjevač Toše Proeski.


Mladić koji gotovo nikada nije skidao osmijeh s lica, svojom je glazbom i humanim gestama pronašao put do srca svih onih koji su ga poznavali, ali i onih koji nisu.


Podsjetimo, mlada glazbena zvijezda poginula je u prometnoj nesreći na autocesti A3 Zagreb – Lipovac kod Nove Gradiške, na putu iz Skoplja prema Zagrebu, kada je njegov prijatelj i vozač Georgij Georgijevski izgubio kontrolu nad vozilom i udario u teretni kamion.
Toše Proeski je smrtno stradao na licu mjesta, zbog ozljeda vratne kralježnice, vozač je zadobio teže tjelesne ozljede, dok je Tošina menadžerica Ljiljana Petrović lakše ozlijeđena.


Jučer su, u sjećanje na njega, u Novoj Gradiški, ispred Elektrotehničke i ekonomske škole, položeni vijenci ispred Tošinog spomenika, a potom je krenuo tradicionalni maraton put Kruševa. Sutra, na dan tužne obljetnice, u Zagrebu će biti otvorena kapelica na Rokovom perivoju. Svi koji Tošu nose u srcu, od 17 do 18 sati mogu doći upaliti svijeću za njegovu dušu.


Ni za života, ni danas, ne postoji čovjek koji za Tošu Proeskog nije imao samo pohvale. Njegove riječi: »Ne želim da mi skidate kapu, samo želim da se ponosite mnome«, ostat će zauvijek urezane u srcima svih koji su ga osobno poznavali, te brojnih obožavatelja i poštovatelja.


Trinaest dugih godina kasnije njegove riječi »Ve sakam site« (Sve vas volim), pokazuju koliko je veliko srce imao skromni mladić koji je svojim djelima uvijek nesebično pomogao onima kojima je bilo najpotrebnije.