The Lord of the Rings

Objavljena prva fotka sa seta nove serije Gospodar prstenova. Svaka epizoda košta oko 43 milijuna funti

Sanda Milinković

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Morali smo otvoriti "Silmarillion" da provjerimo je li Amazon usput odao i dio radnje prve sezone.“The Lord of the Rings” ili “Gospodar prstenova” nova je serija u produkciji streaming platforme Amazon Prime koja zapravo još nema službeni naslov.


Amazon je na svom Twitter profilu objavio da je dugo očekivana serija upravo završila sa snimanjem prve sezone na Novom Zelandu. Otkrili su i datum premijere serije koja je zakazana za 02. rujna 2022. godine, a nova će epizoda stizati na tjednoj bazi.


Za sada se zna da će radnja serije biti smještena tijekom Drugog doba, vremenskog razdoblja u Međuzemlju koje se odvijalo tisućama godina prije radnje iz knjige (i filma) “The Hobbit”.
Serija prati “mnoštvo likova, poznatih i novih, dok se suočavaju sa zlom koje prijeti Međuzemlju”, rekli su iz Amazona, ali nisu precizirali o čemu se radi.


Drugo doba započelo je porazom Morgotha u Gnjevnom ratu i njegovim istjerivanjem s Arde, trajalo je 3441 godinu sve do pada Saurona i propasti Numenora kada ga je porazio posljednji savez između vilenjaka i ljudi. Prvo doba opisano je u “Silmarillionu”, a Treće doba je možda i najpoznatije jer je to vremensko razdoblje popraćeno filmskom trilogijom “Gospodar prstenova”.


Na prvoj fotografiji sa seta Amazon je možda čak i otkrio jedan detalj. Naime, čini se da fotografija prikazuje dva drveta Valinora, Telperion i Laurelin, dva prastara izvora svijetlosti koja obasjavaju Međuzemlje. Valinor je sveto mjesto, dom snažnim i anđeoskim Valarima te Patuljcima koji su tamo obitavali u vrijeme mira.Zanimljivo je da su Dva drveta uništena godinama prije Drugog dobra što bi moglo značiti da će prva epizoda serije pokriti još duži period nego što se spominjalo u početku.


Nije nam bilo druge nego izvući s polica baš Tolkienov “Silmarillion” i pronaći tu priču.


U 11. poglavlju nazvanom “O Suncu, Mjesecu i skrivanju Valinora” stoji da su nakon Melkorova bijega Valari dugo sjedili na svojim prijestoljima u Prstenu usuda gdje su mnoge stvari stvarali svojom mišlju. Drveće je uništio Melkor (kasnije nazvan Morgoth), a njihova beživotna debla ostala su u Valinoru kao uspomene na iščezlu sreću.


Drvo Telperion porodilo je jedan veliki srebrni cvijet, a Laurelin jedan jedini zlaćani plod i tako su nastali Sunce i Mjesec, Sunce od Zlatoplama (ploda Laurelina), a Isil (cvijet Telperiona) postade Mjesec.


Valari su nosili nadimak “Oni koji imaju moć” i “Sile”, a riječ je o znamenitim Ainurima koji su preuzeli ulogu čuvanja i upravljanja Ardom na početku vremena.


Ostaje nam samo čekati početak ove najskuplje serije u televizijskoj povijesti (epizoda stoji oko 43 milijuna funti) ne bi li otkrili jesmo li doista uočili Dva drveta ili će radnja pratiti nešto sasvim drugom. Bit će to jedno zanimljivo putovanje, kao što Tolkienova obično i jesu.