V.B.Z.

Knjiga o kojoj se priča: stižu memoari princa Harryja s hrvatskim prijevodom

Hina

Foto: V.B.Z

Foto: V.B.Z

Knjiga »Rezerva« uskoro u prodajiNakladnik V.B.Z. objavljuje knjigu memoara britanskog princa Harryja »Rezerva«, u kojoj vojvoda od Sussexa prvi put pripovijeda svoju priču. Prijevod knjige potpisuju Ana Knežević (1. dio), Goran Glamuzina (2. dio) i Tatjana Radmilo (3. dio).


Bio je to jedan od najdirljivijih prizora dvadesetog stoljeća: dvojica dječaka, dvojica prinčeva, koračaju za majčinim lijesom, dok ih cijeli svijet promatra s tugom i užasom.


Tijekom sprovoda princeze Diane milijarde su se ljudi pitale o čemu razmišljaju i kako se osjećaju prinčevi William i Harry – i kako će se njihovi životi odvijati od toga trenutka. Knjiga »Rezerva« (»Spare«) donosi Harryjevu priču.
Prije nego što je izgubio majku, 12-godišnji princ bio je poznat kao bezbrižna i vesela »rezerva« mnogo ozbiljnijem prijestolonasljedniku. Tuga je promijenila sve.


Mučio se u školi, borio s gnjevom i samoćom – za majčinu smrt okrivljavao je medije i zato je teško prihvaćao život pod svjetlom reflektora. U 21. godini pridružio se Britanskoj vojsci. Disciplina mu je dala strukturu, a dva odlaska na bojište u domovini pretvorila su ga u junaka.


No, ubrzo se počeo osjećati izgubljeno, patio je od posttraumatskog stresnog poremećaja i teških napadaja panike. A prije svega, nije mogao pronaći istinsku ljubav. Onda je upoznao Meghan. Svi su bili očarani romantičnom pričom mladoga para, nalik na onu filmsku, i radovali se njihovu vjenčanju iz bajke.


No, od samoga početka Harry i Meghan bili su na meti medija, izloženi neprekidnom zlostavljanju, rasizmu i lažima. Uvidjevši patnju supruge i strahujući za njihovu sigurnost i mentalno zdravlje, Harry je smatrao da ponovnu tragediju može spriječiti jedino ako napusti domovinu.


Tijekom mnogih stoljeća malo njih usudilo se otići iz kraljevske obitelji. Posljednja osoba koja je to pokušala, bila je njegova majka.


– Prvi put princ Harry pripovijeda nam svoju priču, kao kroničar vlastita putovanja, brutalno i hrabro iskren. »Rezerva« je prekretnica, puna važnih uvida, otkrića, samoispitivanja i teško stečene mudrosti o vječnoj premoći ljubavi nad tugom, ističu iz V.B.Z.-a.