BBC

Sedam gradova u konkurenciji: Objavljen je uži izbor za domaćina Eurosonga 2023.

A. P.

Foto: Reuters

Foto: Reuters

Konačna odluka o odabiru grada domaćina temeljit će se na kapacitetu i sposobnosti gradaBBC je objavio kako se sedam gradova i dalje natječe za domaćinstvo natjecanja za pjesmu Eurovizije 2023. Ukupno dvadesetak gradova izrazilo je interes za domaćinstvo natjecanja, a BBC je odabrao gradove koji će proći u drugi krug.


Gradovi koji su ostali u natjecanju za domaćina Eurovizije 2023. su: Birmingham, Glasgow, Leeds, Liverpool, Manchester, Newcastle i Sheffield.


Ovaj popis gradova znači kako je to najduži period u kojem Eurosong nije održan u glavnom gradu zemlje domaćina. Zadnji put to se dogodilo u Lisabonu 2018.
Ukupno je četrnaest gradova predalo zahtjev za domaćinstvom, a u prvom krugu su ispali gradovi: Aberdeen, Brighton, Belfast, Bristol, Darlington, Edinburgh i London.


Gradovi koji se natječu za održavanje natjecanja moraju ispuniti niz kriterija koje je postavila Europska radiodifuzijska unija:


“Konačna odluka o odabiru grada domaćina temeljit će se na kapacitetu i sposobnosti grada ili regije u ispunjavanju zahtjeva BBC-ja i EBU-a, kao i na dostupnosti resursa i općem iskustvu u domaćinstvu velikog i složenog događaja kao što je Eurosong”, prenosi Eurovoix.Očekuje se da će odluka o tome gdje će se održati Eurosong 2023. biti donesena ove jeseni kad završi postupak nadmetanja. Prema BBC-ju, prethodno bi se mogli konzultirati s vladom Ujedinjenog Kraljevstva, ali će BBC i EBU konačno odrediti grad.


Kate Phillips, BBC-jeva direktorica je izjavila: “Htjeli bismo zahvaliti svim gradovima i regijama koji su se prijavili za domaćinstvo. Imamo sedam fantastičnih gradova koje vodimo u sljedeći krug.”


“Čestitam Birminghamu, Glasgowu, Leedsu, Liverpoolu, Manchesteru, Newcastleu i Sheffieldu, uzbudljivo je vidjeti takvu širinu ponude koje su pristigle iz cijele Velike Britanije. Predani smo organizaciji zaista jedinstvenog natjecanja koje slavi prekrasnu Ukrajinu i predstavlja britansku glazbu i kreativnost u njihovoj raznolikosti.”


Ovo natjecanje će biti prvo od 1979. u kojem pobjednička zemlja nije mogla biti domaćin sljedećeg natjecanja. To je ukupno šesti put u kojem je druga zemlja domaćin nakon Nizozemske 1960., Francuske 1963., Monaka 1972., Luksemburga 1974. i Izraela 1980.


Natjecanje 2023. također je novi rekord za Veliku Britaniju koja ovo natjecanje organizira po deveti put.


Kalush Orchestra pobijedio je na Eurosongu 2022. s pjesmom “Stefania”. Bila je to treća pobjeda Ukrajine u povijesti natjecanja.