Uoči nastupa u Filodrammatici

Riječka trbušna plesačica Sara Saršon: ‘Želim imati isti tretman kao, primjerice, balerine’

Marko Dobrecović

Foto: LUKA DUBROJA

Foto: LUKA DUBROJA

Subotnji događaj će biti i dio Sarina ispita u lovu na dostizanje najviše tehničke razine u Salimpour školi trbušnog plesa gdje se već godinama educira. Sara će kroz osam koreografija pokazati zavidno tehničko znanje trbušnog plesaDobro poznata riječka trbušna plesačica Sara Saršon ove će subote navečer u prostoru Filodrammatice održati performans trbušnog plesa. Taj će događaj ujedno biti i dio Sarina ispita u lovu na dostizanje najviše tehničke razine u Salimpour školi trbušnog plesa gdje se već godinama educira. Sara će kroz osam koreografija pokazati zavidno tehničko znanje trbušnog plesa jer, kako kaže, trbušni ples zahtijeva izuzetno puno rada na tehnici, što mnogi ne bi odmah zamijetili.– Subotnji show je ujedno i prvi dio mog završnog ispita za razinu 400 u Suhailinom formatu Salimpour škole. Budući da je glavna značajka tog nastupa tehnika trbušnog plesa, ja ću biti odjevena u topić, tajice i maramu. Dakle, bez nekog primamljivog kostima. Na taj se način želi skrenuti pozornost isključivo na moj trbuh. Od rekvizita ću imati činelice kojima ću svirati i stvarati zvukove, kaže Sara.


Desetogodišnje obrazovanje


Inače, Salimpour škola je vodeća svjetska institucija koja pruža znanja o trbušnom plesu. Školu je osnovala pionirka trbušnog plesa u Sjedinjenim Američkim Državama Jamila Salimpour. Predstavljajući svoje perzijsko porijeklo i kulturu Jamila je postala sinonim za izvorni trbušni ples, a u svrhu proširivanja znanja osnovala je svoju školu. Obiteljsku tradiciju nastavila je Jamilina kći Suhaila Salimpour koja je trbušnom plesu dala nove vrijednosti. Naša Sara Saršon je jedina u Hrvatskoj i jedna od rijetkih u svijetu koja već godinama uspješno savladava ne baš lake zadatke Salimpour škole.

– U školi Salimpour International se obrazujem o trbušnom plesu već desetak godina. Kroz te sam godine posjetila brojne europske gradove gdje su mentorice te američke škole predstavljale nove vještine. Dolaskom pandemije nastava je prebačena online, pa sam posljednja znanja stjecala od kuće. Školovanje se vrši po Jamilinom i Suhailinom formatu, a svaki format ima pet težinskih razina. Ja sam se obrazovala u oba formata i stekla treću razinu u svakom. Nastupom u subotu želim doseći četvrtu težinsku razinu u Suhailinom formatu koji se smatra najtemeljitijim kurikulumom trbušnog plesa na svijetu. Osim same tehnike, tu se uči i teorijski dio, glazba i kultura Bliskog istoka i slično, nastavlja Saršon.


Mnogo planova


Sara je tehniku i znanja razine 400 odslušala u semestru koji je trajao tri mjeseca, a subotnji će nastup uz neke ranije koreografije, oplemenjene novim stečenim vještinama, sadržavati i koreografije težinske razine koju tek mora zadovoljiti. Plan joj je da za tri godine položi petu razinu u oba formata, a nakon toga da kao certificirana trbušna plesačica krene nastupati po Europi, ali i da ostane u Salimpour školi kao mentorica novim polaznicima.– Po završetku formata mogu ostati u Školi kao predavačica i mentorica; mogu i certificirati nove članove, naravno u dogovoru s nadređenima. Voljela bih svojim primjerom dizati status trbušnog plesa. Pogotovo kod nas, trbušni ples slovi za komercijalno-kafansku zabavu. To je vještina koja iziskuje vježbe snage, trbušnjake, sklekove i slično, a mnogi nas tako ne percipiraju. Želim da imamo isti tretman kao, primjerice, balerine, poručuje Sara.U sklopu Salimpour škole Sara je četiri puta nastupila s najdugovječnijom svjetskom plesnom skupinom trbušnog plesa Bal Anat. Za dostizanje razine 400 Sara mora pripremiti dva samostalna performansa. Jedan je planiran u srpnju iduće godine, a jedan već ove subote. Želimo joj puno sreće.