Generacija bez refrena

Zagrebačka alternativna glazbena scena na kompilaciji “Zagreb Calling”

Hina

Foto Screenshot YouTube Zagreb Calling

Foto Screenshot YouTube Zagreb Calling

Deset alternativnih zagrebačkih bendova, četiri dana snimanja u KSET-u, jedan kompilacijski albumU izdanju Menarta u srijedu, 5. svibnja, na tržištu će se naći kompilacijski vinil album “Zagreb Calling – Generacija bez refrena”, koji sadrži pjesme deset alternativnih zagrebačkih bendova, predvodnika nove hrvatske scene, snimljenih u živo u Ksetu u siječnju ove godine.


“Deset alternativnih zagrebačkih bendova, četiri dana snimanja u KSET-u, jedan kompilacijski album. Tako bismo u jednoj rečenici mogli opisati ono što se u zagrebačkom KSET-u događalo od 15. do 19. siječnja 2021. Deset izvođača i bendova okupilo se kako bi snimili po jednu pjesmu za kompilaciju Zagreb Calling”, stoji u najavi.


Reminiscirajući, svjesno ili ne, o nekim današnjim kultnim kompilacijama s ovih prostora, u KSET-u su se, s diskografskom potporom Menarta, logističkom podrškom KSET-ovih sekcija i uz organizaciju idejnog začetnika ove ideje, producenta Vedrana Peternela, okupila mlada imena koja već neko vrijeme na kreativnoj razini čine kompaktnu skupinu glazbenika, koje bismo mogli i trebali nazivati – novom hrvatskom scenom, dodaje se.
Na ideju o ploči koja bi ponudila presjek ponajboljeg iz aktualne alternativne zagrebačke glazbene scene Peternel je, kako ističe, došao nakon što je tijekom zadnjih 5-6 godina, kao glazbenik, producent ili voditelj programa u klubu Vinyl, imao priliku upoznati ogromnu količinu izuzetno kvalitetnih glazbenika i bendova koji “čine i žive nezavisnu domaću scenu”.“Većinu njih, kao ni mene, ne zanima niti jedan žanr kao takav, već vlastiti originalni izričaj koji je često mješavina raznih i različitih glazbenih utjecaja”, rekao je Peternel.


“Mnogi iz moje generacije, ali i oni mlađi, referiraju se na Novi val kao zadnje bitno i stvarno kvalitetno što se na ovim prostorima dogodilo. Ja sam pak mišljenja da bi se scena koja se rađa i već polako izlazi na površinu mogla pokazati barem jednako važnom, ako ne puno jačom i plodnijom od Novog vala.


Iz tog razloga, nekako mi je bio logičan nastavak da se sve to i trajno zabilježi te da se na jednom izdanju prezentira presjek izvođača i bendova koji tu scenu čine”, dodao je.


Na ploči koja će se 05. svibnja naći na tržištu, na vinilu i svim digitalnim platformama, sviraju Ivan Grobenski, Sfumato, Klinika Denisa Kataneca, Žen, Dimitrije Dimitrijević, Truth ≠ Tribe, nemanja, Eine, The Gentleman i Porto Morto.Jedan od primarnih ciljeva izdanja je pokazati i dokazati da hrvatska ima nikad jaču, raznovrsniju i talentiraniju alternativnu scenu.


Kompilaciju prati i objavljivanje videomaterijala sa snimanja, a neke zanimljivosti o tome kako je tekao sam proces snimanja nalaze se u bookletu ploče, koji sadrži bilješke novinara i glazbenog kritičara Marka Podruga.


Uoči izlaska kompilacije, kao jedan u nizu najavnih spotova albuma “Zagreb Calling”, izlazi spot grupe Porto Morto za pjesmu “Ne Ne Ne Ne”, uvrštenu u album.


Porto Morto jedan je od produkata zagrebačkog JeboTon kolektiva, a njihov glazbeni smjer temelji se na mješavini art rocka, progresivnog popa i indie elektronike.


Odlično prihvaćen album “Portofon” (2019.), s kojeg na prvu osvaja suradnja s Darkom Rundekom na singlu “Hodaj”, priskrbio im je tri nominacije za Porin. Prepoznatljivost grade i po naglašenom vizualnom izrazu koji je u detalje razrađen u videospotovima i na pozornici.


Spot za pjesmu “Ne Ne Ne Ne” nastao je u zagrebačkom Ksetu tijekom live izvedbi deset bandova koje okuplja kompilacija, a snimao ga je Bojan Koštić.