pionir psihodeličnog popa

Za svoj 75. rođendan Donovan objavio spot koji je snimio slavni David Lynch

T.I.

Pomalo zaboravljeni kantautor i slavni redatelj su srodne duše, veže ih dugo prijateljstvo i zajednička predanost transcendentalnoj meditaciji„Sve je bilo improvizirano. Došao sam u studio i David je rekao: sjedni za mikrofon sa svojom gitarom Don. David je bio u istoj sobi iza kontrolnog stola s mojom suprugom Lindom. Zamolio me da izvedem pjesmu koja je tek nastajala, koja je bila daleko od završetka. Pustili smo zajedno da vidimo što će se dogoditi. I dogodilo se!“


Ovim je riječima jučer na Facebooku povodom svog 75. rođendana Donovan,  pomalo zaboravljeni pionir psihodeličnog popa, popratio objavu novog spota za pjesmu staru deset godina „I Am The Shaman“. David iz prvih rečenica je glavom i bradom slavni redatelj i malo manje slavni glazbenik David Lynch, koji je bio jedan od producenata albuma „Ritual Groove“ na kojem se ova pjesma našla, a navodno je i financirao taj album iz 2010. za kojeg se smatra jednim od opskurnijih i najpsihodeličnijih u njegovoj dugoj karijeri. Donovan i Lynch su srodne duše, veže ih dugo prijateljstvo i zajednička predanost transcendentalnoj meditaciji.


Dakako, jučer objavljeni spot režirao je David Lynch. U njemu Donovan i izgleda kao šaman, a dodatnu mističnu atmosferu daje crno-bijela tehnika i efekti kao iz prastarih SF filmova. „I Am Shaman“ je zapravo sjajna pjesma i podsjeća na njegove najslavnije trenutke kao što je album (i pjesma) „Hurdy Gurdy Man“ iz 1968. kao jedan od kamena temeljaca kantautorskog psihodeličnog popa.
Nakon što je prikraćivao vrijeme snimanjem jednostavnih spotova, David Lynch navodno radi na novoj seriji za Netflix pod radnim nazivom „Wisteria“, ali cijeli projekt je i dalje obavijen tajnom iako je najavljeno da bi snimanje trebalo početi ovaj mjesec.