SAD vs Martin Shkreli

Wu-Tang Clan, osuđeni broker i državno odvjetništvo: Neobičan epilog priče o najskupljem glazbenom albumu u povijesti

Tihomir Ivka

Foto: Wikimedia Commons

Foto: Wikimedia Commons

Prvo je album Wu-Tang Clana na aukciji za 2 milijuna dolara kupio kontroverzni biznismen Marin Shkreli, pa je zaplijenjen nakon što je Shkreli poslan u zatvor. Tri godine kasnije američka država prodala ga je nepoznatom kupcu za nepoznati iznosSjećate se Martina Shkrelija, kontraverznog njujorškog biznismena albanskog porijekla, koji je u Americi svojevremeno navukao bijes nakon što je kao šef farmaceutske tvrtke lijek nužan zaraženima od HIV-a Darapin poskupio s 13,5 dolara na 750?


Originalno broker, manager u investicijskim fondovima, našao se pod federalnom istragom i prije tri pol godine strpan u zatvor na 7 godina i penaliziran sa 7,3 milijuna dolara zbog prevare na poslovima s dionicama i poslovanju po kažnjivoj Ponzi shemi.


Negdje u isto vrijeme kad je nezaustavljivo hitao prema tituli najomraženijeg Amerikanca, njegovi legendarni sugrađani Wu-Tang Clan zgotovili su svoj sedmi album pod nazivom „Once Upon a Time in Shaolin“, sniman u tajnosti kroz razdoblje od šest godina. Ništa neobično dok reperi sa Staten Islanda nisu odlučili da će dvostruki CD štampati samo u jednom komadu, i da drugih kopija neće biti.
Album u srebrnom kućištu urešenom ornamentima je prvo pospremljen u sef  – da neobičnostima ne bude kraja – hotela Royal Mansour u Marakešu u Maroku gdje je čekao aukciju. Pobjednik se morao obavezati da će ga puštati samo za sebe i eventualno na kućnim partijima i da ga neće imati pravo komercijalno iskorištavati do – pazite sad – 2103. godine. Pogađate, kupac je bio Martin Shkreli, beskrupulozni broker s federalnim agentima za vratom, ali i s puno, puno novca na računu. Ne zato što jer volio Wu-Tang Clan, nego zato jer je mogao i zato jer je stvar bila ekstravagantna. Zadovoljstvo je platio 2 milijuna dolara, a „Once Upon a Time in Shaolin“ je postao najskuplji primjerak nekog glazbenog albuma u povijesti.


Kad mu je već postalo jasno da će u zatvor na duže vrijeme Shkreli je 2017. pokušao prodati album preko eBaya, no povukao ga je s prodaje kad je cijena dostigla jedva milijun dolara.


Nakon što je poslan na odsluženje kazne u ožujku 2018., federalni sud je zaplijenio njegovu imovinu u vrijednosti  7,36 milijuna dolara.


I sad dolazimo do neobičnog epiloga “životnog puta” jednog neobičnog albuma . Jučer je Jacquelyn M. Kasulis, vršiteljica dužnosti državne odvjetnice istočnog distrikta New Yorka objavila kako je njen ured prodao album kako bi se namirila kazna od 7,4 milijuna dolara određena sudskom presudom protiv Shkrelija iz 2018. godine.


„Marljivim i ustrajnim naporima ovog ureda i njegovih partnera za provođenje zakona, Shkreli je proglašen odgovornim i platio je cijenu zbog laganja i krađe od investitora kako bi se obogatio. Današnjom prodajom ovog jedinstvenog albuma, njegovo dugovanje je naplaćeno“ – izjavila je Kasulis u objavi na stranicama američkog Ministarstva pravosuđa.


Ministarstvo pravosuđa za sebe je zadržalo i ime kupca i iznos koji je za unikatni album Wu-Tang Clana plaćen. No, ne treba misliti da je albumom namiren sav dug, prije da je namiren ostatak nakon prodane ostale zaplijenjene Shkrelijeve imovine. Pretpostavljamo da bi to moglo biti između jednog i dva milijuna dolara koliko ga je platio Shkreli.


Prema objavi Ministarstva pravosuđa teško da će točni podaci ikad saznati jer je ugovorom o prodaji utanačeno da je povjerljivost jedan od uvjeta prodaje. Kad tako napiše državno odvjetništvo, odnosno američka federalna vlast, s tim nema šale. To je na teži način naučio i zatvorenik federalnog zatvora Martin Shkreli.