Uživo iz Tvornice kulture

Večeras virtualni Rock&Off

Ivana Kocijan

Foto: DAMIR ŠKOMRLJ

Foto: DAMIR ŠKOMRLJ

Izravan prijenos bit će dostupan na YouTubeu i Facebooku Rock&Offa te na brojnim domaćim portalima, pa tako i na onom Novog lista.Večeras od 20 sati saznat ćemo koja su domaća rock&off imena svojom glazbom obilježila 2020. godinu. Treće izdanje nezavisne novinarske glazbene nagrade Rock&Off ove godine zbog pandemije koronavirusa emitirat će se online, no to ne znači da publika neće moći uživati u nastupima omiljenih izvođača.


Uživo iz Tvornice kulture svi će zainteresirani moći pratiti dodjelu nagrade, kao i nastupe iznenađenja nominiranih izvođača. Izravan prijenos bit će dostupan na YouTubeu i Facebooku Rock&Offa te na brojnim domaćim portalima, pa tako i na onom Novog lista.


Je Veux, Alejuandro Buendija, Nika Turković, One Possible Option, Boris Štok, Zvjezdan Ružić i Mark Mrakovčić potvrdili su nastupe na dodjelama nagrada, ali još nisu otkrili sva iznenađenja koja pripremaju. Irena Žilić i BluVinil na pozornicu dolaze u potpuno drugačijem, ali opet iskrenom izdanju, a o čemu se točno radi, doznat ćemo večeras.


Deset kategorija
Žiri Rock&Offa čine 83 novinara iz relevantnih domaćih medija, a upravo oni glavni su »krivci« i za ovogodišnje nominacije ove nagrade. Oni svakodnevno prate glazbu, preslušavaju nova izdanja i pišu o njima. Stoga kad oni kažu da je nešto najbolje, onda to zasigurno i jest! Devet kategorija nagrade Rock&Off su: Album godine, Pjesma godine, Veliki prasak, Koncertni izvođač godine, te izvođači godine u žanrovskim kategorijama Rock&Off, Pop&Off, Rap&Off, Elektro&Off te Jazz&Off. Zadnja, deseta kategorija rezervirana je za medijskog pokrovitelja Iskon i njegovu Iskonovu nagradu publike.


Podsjetimo, Alejuandro Buendija, Je Veux, Mark Mrakovčić, Rundek & Ekipa te Valentino Bošković odmjerit će snage u kategoriji Album godine, dok se za pobjedu u kategoriji Pjesma godine »bore« Boris Štok, Goran Bare & Majke, Je Veux, Rundek & Ekipa te Valentino Bošković. BluVinil, Je Veux ili Nika Turković osvojit će Rock&Off nagradu za Veliki prasak godine. Rock&Off snage odmjerit će J.R. August, Mark Mrakovčić i One Possible Option, u Pop&Off kategoriji nominirani su Boris Štok, Irena Žilić i Je Veux, a za Rap&Off naslov godine natječu se Alejuandro Buendija, Elemental i Kandžija.


»Gusto« je u kategoriji Jazz&Off gdje su nominirani Chui, Doringo, Tamara Obrovac, Transhistria Ensemble i Jazz orkestar HRT-a, Trokut i Zvjezdan Ružić. Za Electro&Off izvođača godine konkuriraju ABOP, pocket palma i The Siids. Rock&Off Nagrade za životno djelo posthumno su pripale nezamjenjivim glazbenim kritičarima, Darku Glavanu i Draženu Vrdoljaku.


Ljetna zabava


Dosadašnja dva izdanja nezavisne glazbene novinarske nagrade Rock&Off bili su nezaboravni tulumi, no ove godine sličnu je zabavu spriječio virus koji hara svijetom.


Organizatori stoga obećavaju da će tu »nepravdu« ispraviti u ljeto, kada epidemiološke mjere to dopuste. Više o trećem izdanju nagrade Rock&Off moguće je doznati na službenoj web-stranici www.rockoff.hr ili na Facebook stranici Rock&Off. Pokretač nagrade je Hrvatsko društvo skladatelja, a koproducenti su Tvornica kulture i Unison, uz Iskon kao glavnog sponzora.