Odlazak rock veterana

Umro Spencer Davis, britanski glazbenik poznat po pjesmi „Gimme Some Lovin’“

P. N.

Foto: Youtube

Foto: YoutubeKoautor bezvremenskih rock hitova iz 60-ih „Gimme Some Lovin“ i „I’m the Man“ Spencer Davis, umro je jučer u 81-oj godini života za vrijeme liječenja od upale pluća.


Prepoznatljivi glas u spomenutim hitovima, doduše, nije bio njegov već Stevea Winwooda koji se bendu Spencer Davis Group pridružio kad je imao samo 14 godina.


Kasnije je Winwoodov stariji brat Muff, također član benda pojasnio kako to da se bend nazvao po članu koji zapravo u njemu nije imao najvažniju ulogu. „Spencer je jedini od nas uživao davati intervjue pa smo mislili da je najbolje da se nazovemo po njemu, kako bi mi ostali mogli ostati u krevetu, radije negoli razgovarali s novinarima“.
Rođen u velškom Swanseau, Davis je počeo svirati usnu harmoniku kao dijete. Prije negoli je sreo braću Winwood, svirao je u više bendova koji nisu ostavili traga. Spencer Davis Group više je puta dogurala do Top 10 britanske ljestvice, uz spomenute „I’m A Man“ i „Gimme Some Lovin’“iz 1967. za spomenuti je uspješnu obradu „Keep On Running“.


Nakon što je Steve Winwood napustio bend kako bi se pridružio grupi Traffic, Davis se početkom 70-ih preselio u Kaliforniju, 1974. godine snimio posljednji album pod tim imenom i kasnije živio od stare slave održavajući koncerte benda u raznim postavama sve do 2017. godine.