U 73. godini

Umro Dusty Hill, basist legendarnih boogie rockera ZZ Top

T.I.

Foto: Flickr

Foto: Flickr

Uzrok smrti nije objavljen, no moguće je da ima veze s činjenicom da mu je još 2000. godine dijagnosticiran hepatis CDusty Hill,  basist legendarnih ZZ Top preminuo je jučer u 73. godini života. Tužnu vijest za obožavatelje dugovječnog boogie rock benda objavili su njegovi kolege iz benda Billy Gibbons i Frank Beard i izdali priogodnu objavu za javnost.


“Rastužila nas je današnja vijest da je naš Compadre, Dusty Hill, preminuo u snu kod kuće u Houstonu, Teksas.  Zajedno s vojskom obožavatelja ZZ Topa širom svijeta, nedostajati će nam tvoja prijateljska vjernost i postojanost, tvoja dobra narav i trajna predanost davanja tog monumentalnog zvuka basa našoj grupi“.


Dusty Hill rođen je 1949. godine u Dallasu i nikad, kao i ostatak benda nije živio izvan Teksasa.
Još kao teenager sa svojim bratom Rockyjem Hillom i budućim kolegom iz ZZ Topa Frankom Beardom svirao je u nekoliko u lokalnih bendova iz Dallasa, kao što su Warlocks, The Cellar Dwellers i American Blues. Ključna točka dogodila se 1968. kad je Dustyjev brat Ricky inzistirao da bend bude više blues orijentiran, a Dusty i Beard su htjeli žešći zvuk. Preselili su se u Houston i tamo upoznali Billyja Gibbonsa iz psihodelične skupine Moving Sidewalks. On je već osnovao ZZ Top i izdao prvi singl, no sudbina je htjela da prvo Beard zamijeni originalnog bubnjara, a nešto kasnije, kad su već imali diskografski ugovor u džepu, Dusty je zamijenio originalnog basistu.


Počeci su bili skromni. S drugim albumom („Rio Grande Mud“ -1972. ), došao je prvi singl koji se ugurao na top ljestvice „Francine“, no ZZ Top su i dalje bili tek lokalna atrakcija. Sve se promijenilo s trećim albumom „Tres Hombres“ iz 1973. gdje je zabilježen njihov prvi veliki hit „La Grange“ koji je odjeknuo – zajedno s novim čvrstim boogie/hard rock zvukom – daleko izvan granica Teksasa.


Nakon toga, ZZ Top su izgradili i svoj specifični outfit, stvorili unikatni vizualni koncept, Hill i Gibbons pustili su duge brade, rijetko kad su kasnije viđeni bez sunčanih naočala i šešira/odnosno kapa raznih vrsta. ZZ Top su specifični vizualni identitet iskoristili u vrijeme globalnog proboja MTV-a, snimajući raskošne spotove u koje su često bili uključeni kustomizirani automobili i zamamne ljepotice, postavši zajedno s MTV-ijem globalni fenomen 80-ih. S 15 albuma i preko 50 milijuna prodanih nosača zvuka ZZ Top su jedan od najuspješnijih hard rock bendova uopće.


Uzrok smrti Dustyja Hilla nije objavljen, no moguće je da ima veze s činjenicom da mu je još 2000. godine dijagnosticiran hepatis C zbog čega se tada povukao s turneje i bio odsutan iz benda i turneja na pune dvije godine.