reggae legenda

Umro Bunny Wailer, osnivač Wailersa uz Boba Marleya i Petera Tosha

T.I.

Foto: Peter Verwimp

Foto: Peter Verwimp

Grammy za najbolji reggae album dobio je tri puta. 1991. za djelo "Time Will Tell: A Tribute to Bob Marley", 1995. za "Crucial! Roots Classics" i 1997. za "Hall of Fame: A Tribute to Bob Marley's 50th Anniversary".Bunny Wailer, izvorni član reggae grupe The Wailers zajedno s Bobom Marleyem i Peterom Toshom,  preminuo je jučer od posljedica moždanog udara.


Pravim imenom Neville O’Riley Livingston, rođen u Kingstonu 1947., Bunny je osim glazbeno bio usko obiteljski povezan s dvije legende reggae. Odrastao je uz razvedenog oca, Bob Marley uz samohranu majku. Njihovi roditelji počeli su živjeti zajedno, oženili se i dobili kćer. Peter Tosh je pak oženio Bunnyevu sestru. Njih trojica su zajedno 1963. godine oformili bend „The Wailing Wailers“. Kad je 1966. Bob Marley otišao raditi u SAD, Bunny je uz Tosha počeo pjevati više vokalnih dionica, s tim da je u to vrijeme više bio naklonjen gospelu i soulu Curtisa Mayfielda, negoli reggaeu. S povratkom Boba Marleya, Tosh i Wailer su bili sve više marginalizirani pa je Bunny napustio bend 1973., a Tosh 1976.


U solo karijeri preradio je mnogo pjesama Wailersa, uz pomoć slavnih session glazbenika Slya i Robbiea, i njegove pjesme su imale mnogo manje socijalnog tona, bio je sloniji slavljenju života i zabavnom dancehall stilu.
Grammy za najbolji reggae album dobio je tri puta. 1991. za djelo “Time Will Tell: A Tribute to Bob Marley”, 1995. za “Crucial! Roots Classics” i 1997. za “Hall of Fame: A Tribute to Bob Marley’s 50th Anniversary”.
2017. Jamajka ga je odlikovala ordenom za zasluge za promociju imena Jamajke u svijetu u području glazbe.


Povodom njegove smrti oglasila se i ministrica kulture Jamajke Olivia Grange:
„S najdubljom tugom najavljujem odlazak patrijarha, brata, prijatelja i jamajčanske glazbene ikone, velikog Bunnyja Wailera. Tugujemo zbog smrti ovog izvanrednog pjevača, tekstopisca i perkusionista i slavimo njegov život i mnoga postignuća …S velikim se ponosom sjećamo kako su Bunny, Bob Marley i Peter Tosh, odveli reggae glazbu na sva četiri kraja svijeta. Danas je otišao posljednji preživjeli Wailer. Ono što je Bunny Wailer učinio za reggae, kao jedan od pionira i nositelja glazbe naše zemlje, živjet će zauvijek.“