Odlazak gitarista i kompozitora

U 73. godini preminuo frontmen sastava Television, Tom Verlaine

Hina, Sandy Uran

Foto: Facebook

Foto: Facebook

Verlaine se smatra jednim od vještijih glazbenika koji su izrasli iz, sada zatvorenog, glazbenog kluba CBGB u njujorškoj ulici BoweryGitarist Tom Verlaine, koji je slavu stekao 70-ih godina prošloga stoljeća kao frontmen njujorškog rock sastava Television, preminuo je u 73. godini, piše BBC.


Pjesme sastava Television su se tri puta našle na britanskoj ljestvici singlova UK Top 40, a sastav je bio hvaljen zbog albuma Marquee Moon i Adventure.


Više slave su, međutim, postigli u Velikoj Britaniji nego u rodnim Sjedinjenim Američkim Država. Razišli su se 1978. godine. Informaciju o Verlaineovoj smrti objavila je Jesse Paris Smith, kći njegove suradnice Patti Smith.
Nije navela uzrok smrti, rekavši da je preminuo »nakon kratke bolesti«. »Umro je mirno u New Yorku,« napisala je, »okružen bliskim prijateljima. Njegova vizija i njegova mašta će nam nedostajati«.


Verlaine se smatra jednim od vještijih glazbenika koji su izrasli iz, sada zatvorenog, glazbenog kluba CBGB u njujorškoj ulici Bowery, a koji su djelovali u isto vrijeme kao i sastavi Blondie, The Ramones i Talking Heads.


Iako su slavu postigli zbog punk pokreta, njihova je glazba bila kompleksnija od glazbe njihovih konkurenata, pri čemu su Verlaine i drugi gitarist Richard Lloyd svirali duge solističke dionice i zamršene dijelove inspirirane jazzom.


Verlaine je nakon raspada Televisiona objavio niz solo albuma, a njegova je pjesma »Kingdom Come« nadahnula Davida Bowieja da na svom albumu Scary Monsters objavi njenu obradu.


Will Sergeant, gitarist sastava Echo & The Bunnymen kazao je: »Svirka Toma Verlainea mi je značila sve na svijetu. Hvala ti Tome!« napisao je na mreži.


Verlaine je bio potaknut da se posveti gitari nakon što je kao adolescent čuo »19th Nervous Breakdown« The Rolling Stonesa. Verlainea je Bob Dylan nadahnuo da prihvati novo ime – koje je posudio od poznatog francuskog pjesnika Paula Verlainea, navedeno je, između ostalog, u biografskim materijalima.