Posveta velikanima

Stiže dvostruki album obrada u čast legendarnog post-punk benda Gang Of Four

T.I.

Foto: Dena Flows/Creative Commons

Foto: Dena Flows/Creative Commons

Prvi singl je već vani, „Natural’s Not in It“ obradili su gitarist Rage Against The Machine Tom Morello i pjevač System Of A Doawn Serj Tankian, a slijede ih jaka i zanimljiva imena iz svijeta (uglavnom) alternativne glazbeIznenadnom smrću Andyja Gilla u veljači prošle godine priča o Gang Of Four je definitivno završila. Gill je bio glavna kreativna snaga jednog od najvažnijih i političkih najangažiranijih bendova iz post punk ere. Njegova smrt u 64. godini ostavila je otvorena pitanja o uzroku s obzirom da je imao sve simptome onog što ćemo kasnije upoznati kao COVID-19. Sumnje o mogućem ranom slučaju zaraze koronom, povećava i činjenica da su Gang Of Four u studenom 2019. bili na turneji po Dalekom istoku, na kraju i u Kini gdje je kasnije buknula pandemija. Kad se vratio imao je teškoće s disanjem, dobio upalu pluća bez vidljivog razloga i umro zbog otkazivanja organa uzrokovanih krahom imunološkog sustava.


Kako god bilo Gilla i Gang Of Four više nema i neće biti, ali glazbena ostavština i utjecaj su tu da ostanu. Da je tome tako, sugerira i činjenica da je zgotovljen dvostruki tribute album pod nazivom “The Problem of Leisure” u čast grupe čiji je izlazak najavljen za 14. svibnja ove godine. Cijelu priču pokrenuo je sam Gill prije smrti, a nakon smrti Gillova udovica Catherine Mayer okupila je tim koji je dovršio posao.


Prvi singl je već vani, „Natural’s Not in It“ obradili su gitarist Rage Against The Machine Tom Morello i pjevač System Of A Doawn Serj Tankian, a slijede ih jaka i zanimljiva imena iz svijeta (uglavnom) alternativne glazbe. IDLES, Helmet, Garry Numan, La Roux, The Dandy Warhols, Flea i John Frusciante, Killing Joke samo su neki s popisa od 20 pjesama koji će izaći na dvostrukoj gramofonskoj „longplejki“ i CD-u koji se već mogu prednaručiti.
Tom Morello kojeg se smatra jednim od najinovativnijih gitarista s kraja 20. i početka 21. stoljeća, povodom izlaska ovog albuma rekao je kako smatra da je Andy Gill bio je jedan od nekolicine glazbenika u povijesti koji su promijenili način sviranja gitare. „Glazba Gang Of Four bila je avangardna i po tome što je u prvom planu bio taj  rastrzani i nervozni zvuk gitare. Njegov nazubljeni industro-funk i žestoki poetski radikalni intelekt su beskrajno utjecali na mene.”


Ekskluzivnost izdanja pojačava činjenica da je dizajn omota izradio slavni slikar Damien Hirst za kojeg ne vrijedi nepisano pravilo da slikar mora umrijeti kako bi cijena njegovih slika narasla do milijunskih cifri.


Zanimljivo je spomenuti da izvođači dolaze iz sedam različitih zemalja sa četiri kontinenta, tako da će dijelom ovaj uradak biti, osim utvrđivanja Gang Of Four „gradiva“, biti i dobar vodič za otkrivanje bendova za koje većina pratitelja glazbe u Europi i SAD-u nije nikada čula.