Domaći prog rock

Sjajni singl zagrebačkih Moraines miksao suradnik Nine Inch Nailsa, Becka, Black Rebel Motorcycle Club…

T.I.

Foto: LAA

Foto: LAA

U glazbi Morainesa bi podjednako za sebe nešto mogli pronaći ljubitelji math, prog i post-rocka, heavy metala ili post-hardcorea u svim svojim varijacijama kroz posljednje dvije dekadeProgresivni rock rijetka je biljka na hrvatskoj sceni i rijetko je tko „uzgaja“. Jedan od iznimki su zagrebački instrumentalni bend Moraines. Jučer su objavili novi dvostruki singl, sjajne svjetske stvari „The Brute“ i „Human,Titan“. Ekskluzivnost ima daje činjenica da je stvari miksao Michael Patterson čovjek koji je surađivao – pazite sad – s kojim velikanima moderne glazbe: Nine Inch Nails, Puscifer, Black Rebel Motorcycle Club, Beckom


“The Brute me vodi na moćno putovanje svaki put kada ga čujem. Bend je čvrst u svom zvuku, a imaju groove koji mi često nedostaje u glazbi. Ova me stvar zove da ju iznova slušam. To je znak da je riječ o nečem jako dobrom” – komentirao je sam Patterson novi singl zagrebačke četvorke.


Godinama radeći na skladanju i bruseći produkciju deset pjesama za nadolazeći album prvijenac „Future Histories“, bend najavljuje velike stvari s dva naslova „The Brute“ i „Human, Titan“. Po njihovoj kvaliteti, rekli bismo da bi nove stvari mogle otvoriti i vrata međunarodnoj karijeri u širokoj zajednici prog rock fanova širom svijeta.
Zahvaljujući različitim glazbenim utjecajima i zaleđu članova, kao i širenju unutar raznih žanrova kroz godine, trenutni glazbeni pristup benda izbjegava jednostavnu žanrovsku odrednicu, no u njemu bi podjednako za sebe nešto mogli pronaći ljubitelji math, prog i post-rocka, heavy metala ili post-hardcorea u svim svojim varijacijama kroz posljednje dvije dekade. Zvukom danas to zahvaća široku paletu od Deftones i Russian Circles, preko The Dillinger Escape Plan, pa do kultnih Neurosis.


Članovi benda su Mario Mlakar (bubanj), Goran Rusmir (bas gitara), Domagoj Šekelja i Petar Pečur (gitare). Moraines su osnovani 2007., a predstavljaju se godinu kasnije EP-om „The Perfect Pantheon of Absence“ nastalim pod utjecajem tada aktualnog vala stoner rocka i posebice post-metal bendova, što ga čini i prvim materijalom tog žanra u Hrvatskoj. Od zvučnijih stranih imena s kojima je bend svirao kroz godine valja istaknuti The Ocean, Celeste, Aussitôt Mort, Heaven In Her Arms, Meniscus i Syndrome.


Za snimanje albuma je bio zadužen Tomislav Franjo Šušak, osim bubnjeva koje je snimao Mark Mrakovčić, a editirao Jon Tidey. Materijal je u New Yorku masterirao Vlado Meller, dvostruki dobitnik Grammya. Matrice za vinilno izdanje dodatno je rezao Scott Hull (Masterdisk), dok žanrovski atipičan omot singlice potpisuje Atelier Ivorin.


Osim digitalno, dvostruki singl “The Brute” / “Human, Titan” će uskoro biti dostupno i kao limitirano 7-inčno vinilno izdanje u svim boljim prodavaonicama glazbe, na Bandcampu benda ili preko narudžbi na [email protected]