Islandski post-rokeri na optuženičkoj klupi

Sigur Rós poslali otvoreno pismo Vladi sa zahtjevom da ih sud prestane proganjati zbog porezne prijevare

P. N.

Foto: Reuters

Foto: Reuters

Prvo im je porezna uprava naplatila više nego su ostali dužni, a onda ih je za istu stvar nastavilo kazneno goniti državno odvjetništvoPoslije Bjork vjerojatno najpoznatiji glazbeni izvozni islandski proizvod Sigur Rós, jučer su otvorenim pismom pozvali islandsku vladu da preispita porezne zakone te zemlje dok se pripremaju za drugo “nepravedno i drakonsko” suđenje zbog utaje poreza.


Naime, islandska porezna uprava je između 2011. i 2014. godine pronašla da bend nije prijavio sve prihode, odnosno platio porez. Bend je to pripisao „računovodstvenim pogreškama financijskih savjetnika benda“ za koje nisu znali i složio se s nalazom porezne uprave po kojem su ostali dužni oko 7 milijuna kuna za neplaćeni porez. Na kraju procesa su sve vratili, dapače s kaznama državi platili i mnogo više od onog što su bili dužni – oko 10 milijuna kuna.


Izgleda da proces porezne uprave nije bio dovoljan, jer je nakon njihovog nalaza, okružno državno odvjetništvo podiglo paralelnu optužnicu i otad krivično goni slavni bend.
Kako saznaje NME, Islandska vlada izjavila je da će razmotriti nepravednost “dvostrukog gonjenja“ po istom predmetu, no bend u svom otvorenom pismu napominje da je na malom Islandu takvih otvorenih slučajeva preko sto, koje ljude drži u neizvjesnosti da budu dva puta kažnjeni za istu stvar.


U svoju korist Sigur Ros navode da su tri slična slučaja na Islandu završila na Europskom sudu za ljudska prava s presudom u korist poreznih prijestupnika i sve tri žalbe su prihvaćene. Otvoreno pismo islandskog benda trebalo bi pomoći da islandski sudovi prestanu ignorirati te presude.


Inače, Sigur Ros su od 1997. naovamo izdali sedam albuma koji su redom popraćeni panegiricima kritike i rezultirali kultnim statusom kod publike. Pred tri godine po prvi put su nastupili i u Zagrebu. Zadnji album su izdali već poodavne 2013. što zanimljivo koincidira s početkom njihovih pravno-poreznih problema.