Kraj duge karijere?

Robert Smith ponovio: novi The Cure album bit će ujedno i posljednji

T.I.

Foto: Facundo Gaisler/Flickr

Foto: Facundo Gaisler/Flickr

„To je deset godina života zbijeno u nekoliko sati intenzivnih stvari“ – rekao je Smith, a onda dodao da ne može zamisliti da će The Cure „ikad više napraviti bilo što drugo“. „Ja definitivno ne mogu prolaziti kroz to ponovno“The Cure postoje od 1978. godine i otad do 2008. godine izbacili su 13 albuma. Dakle, na četrnaesti se čeka već 13 godina i čini se da neće još dugo. The Cure rade na novoj glazbi koja bi mogla biti i posljednja, prema izjavama Roberta Smitha u jučer objavljenom tekstu u The Timesu.


Smith zapravo nije glavna tema teksta, glavni likovi su škotski bend Chvrches s kojim je snimio singl „How Not To Drown“  na njihovom nadolazećem četvrtom albumu. Razgovarajući usporedo rame uz rame s pjevačicom Chvcrhes Lauren Mayberry, o energiji i načinu skladanja pjesama u slučaju Chvcrhes, Smith je rekao kako su se u stvaranju pjesama jako usporili. Činjenica jest da je još prije dvije godine objavljeno da rade u studiju nakon teškog razdoblja za Smitha koji je u kratko vrijeme ostao bez majke, oca i brata.


O samom novom albumu izjavio je kako je riječ o vrlo emocionalnom materijalu.
„To je deset godina života zbijeno u nekoliko sati intenzivnih stvari“ – rekao je Smith, a onda dodao da ne može zamisliti da će The Cure „ikad više napraviti bilo što drugo“. „Ja definitivno ne mogu prolaziti kroz to ponovno“.


Ako je ovo i autorski oproštaj Roberta Smitha od svijeta, onda je prilično intenzivan. Naime, ranije prošle godine izjavio je da je cijelu godinu proveo paralelno radeći na novom albumu The Cure i svog vlastitog solo albuma.


Sudeći prema izjavama The Timesu, očito je da je unatoč trudu prolazio kroz krizu stvaranja.


“Moram priznati više sam se mučio s dovršenjem tekstova na ovim novim snimkama Curea nego ikad prije. Snimili smo 20-ak pjesama, a ja nisam ništa napisao. Mislim, puno sam napisao, ali na kraju sam gledajući u te tekstove pomislio: ovo je smeće“ – kritičan je sam prema sebi sad već 62-godišnji Smith.


S obzirom na nejasne izjave tijekom posljednje dvije godine, još nije izvjesno u kojoj je novi album The Cure fazi, kad je planiran izlazak, hoće li biti jedan ili će izaći dva albuma simultano plus njegov solo album. Izvjesno je da je materijal snimljen i da je u fazi miksanja, pa je moguće da bi se pred publikom mogao naći ove godine.